Понякога в суматохата на научния прогрес се губят най-простите решения. От

...
Понякога в суматохата на научния прогрес се губят най-простите решения.
От
Коментари Харесай

Съвсем проста промяна може драстично да повиши ефекта на ваксините: на коя ръка да бъде поставена инжекцията

Понякога в паниката на научния напредък се губят най-простите решения.

От появяването на имунизациите преди повече от два века откривателите са проучили всички вероятни способи, по които имунизирането с отслабен патоген (или елементи от него) може да приготви имунната система за пълноценна офанзива. Те са изследвали разнообразни дози, ваксинални сътрудници и форми на приложение.

През цялото това време доста малко специалисти са проучвали въпроса: Има ли значение на коя ръка се слага имунизацията?

Изследователи от Университета за здраве и просвета в Орегон (Oregon Health & Science University – OHSU) подозират, че това може да има доста огромно значение.

Всичко стартира в първите дни на COVID-19 пандемията. Здравните служащи, участващи в изследвания на имунния отговор към новите ваксини против COVID-19, питат специалистите от OHSU дали би трябвало да разменят ръцете си сред първата и втората инжекция.

Екипът не беше сигурен какъв съвет да даде. До този миг множеството учени просто са предполагали, че това няма значение.

„ Този въпрос в действителност не е бил необятно проучван, по тази причина взехме решение да го проверим “,

споделя експертът по инфекциозни заболявания Марсел Кърлин.

Когато Кърлин и сътрудниците му претърсват научната литература, съумяват да намерят единствено четири публикации по тематиката. Резултатите са нееднозначни.

Анализът

Едно рандомизирано следено изследване измежду кърмачета сподели, че противогрипните ваксини, сложени на 2, 3 и 4-месечна възраст в разнообразни рамена, водят до по-високи равнища на антителата. В съпоставяне когато са сложени в едно и също рамо.

По-ново изследване от 2023 година обаче открива по-високи имунни реакции след слагане на COVID-19 имунизациите в едно рамо спрямо разнообразни рамена.

За да получат по-ясна визия, учените от OHSU са изследвали равнищата на антителата на 947 участници. Те са са получили две дози имунизация с COVID-19.

Половината от групата е била разпределена на инцидентен принцип да получи втората доза в същото рамо като първата. Докато другата половина е получила поетапните инжекции в разнообразни рамена. Четири седмици след втората доза SARS-CoV-2-специфичните серумни антитела са били 1,4 пъти по-високи при тези, които са получили имунизацията в разнообразни рамена.

Подгрупа от 108 души по 54 двойки е била съпоставена въз основа на пола, възрастта и времето на имунизиране. Кръвните им проучвания са били съпоставени.

Серумните проби, взети през седмиците и месеците след имунизацията, демонстрират ясни разлики сред групите. Четири седмици след втората имунизация при лицата, които са получили инжекции и в двете ръце, се следят до четири пъти по-високи серумни антитела, характерни за SARS-CoV-2, спрямо тези, които са получили инжекции единствено в едната ръка.

Нещо повече, този усъвършенстван имунен отговор продължава повече от година след използването на бустера.

„ Оказа се, че това е едно от най-значимите неща, които сме разкрили, и евентуално не се лимитира единствено до имунизациите Коронавирус “,

Изказва хипотезата си Кърлин.

„ Възможно е да сме разкрили значима имунологична функционалност “.

Кърлин и сътрудниците му към момента не са сигурни каква е тази специфична функционалност или по какъв начин работи, само че имат концепция.

Когато имунизацията се ползва мускулно, антигените в лекарството се разпознават от имунните кафези, които „ оковават “ нашествениците и ги водят до лимфните възли за по-нататъшно обмисляне. Това след това приготвя имунната система против този съответен антиген, като един тип изпраща търсените признаци за нашественика.

Резултатите

Работата е там, че другите страни на тялото се оттичат към разнообразни лимфни възли, тъй че посредством задействане на имунния отговор и от двете страни организмът може да бъде по-бдителен.

„ Като разменяте ръцете, вие всъщност образувате памет на две места вместо на едно “,

изяснява Кърлин.

Това е тъкмо противоположното на откритото в изследването от 2023 година То допуска, че имунизациите на едно и също рамо приготвят по-добре имунната система за COVID-19. Причината за другите резултати може да се дължи на времето на осъществяване на серумните кръвни проучвания.

В изследването от 2023 година кръвният серум е проучен единствено две седмици след слагането на имунизациите.

Само че имунните кафези, които запомнят характерностите на антигена, не престават да се развиват. Те съзряват в продължение на доста месеци след имунизацията.

Едва на три седмици откривателите от OHSU виждат, че инжекциите в двете ръце стартират да демонстрират по-добри резултати от тези в една и съща ръка. Нещо повече, тези изгоди последователно се усъвършенстват, достигайки своя връх на четвъртата седмица и продължавайки доста месеци по-късно.

Ясно е, че е належащо да се създадат още проучвания, с цел да се схванат плюсовете и минусите на имунизирането на другите ръце. Но Кърлин споделя, че няма да се поколебае да смени рамото за идващия си бустер.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР