"Понякога в политиката идват времена, когато не се търсят толкова

...
"Понякога в политиката идват времена, когато не се търсят толкова
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Българинът мисли по-скоро като Янев, отколкото като Христо Иванов

"Понякога в политиката идват времена, когато не се търсят толкоз усмивки, колкото сигурност. "

Това сподели в изявление за политологът Първан Симеонов, изпълнителен шеф на "Галъп интернешънъл болкан ". Според него неслучайно на хоризонта се задава Стефан Янев, който "излъчва по-скоро сигурност, в сравнение с харизма ".

"Въпросът е, когато стане такава политическа каша, дали обществото не се обръща към подобен вид водачество – малко по-военно, малко по-твърдо изглеждащо, а не толкоз харизматично и усмихнато и малко по-разположено по отношение на междинния българин. А междинният българин мисли по-скоро като Янев, в сравнение с като Христо Иванов. "

В обстановки, в които всички са тръгнали да се изпокарват, хората стартират да гледат към мощна фигура – това е първият вид, означи Симеонов.

"Вторият вид е, в случай че доста обеднеят хората, напряко да стартират да гледат към някоя радикална фигура. Костадинов загрява на тъча. И третият вид е, който е не по-малко рисков – да се мисли за още по-широки обединения, в които нормално прикрит печеливш се оказва Движение за права и свободи или даже единствено ГЕРБ, който съумява да излезе от тази изолираност, в която единствено допреди няколко седмици и месеци беше. "

Освен неналичието на опция, различен фактор, който възпира хората на този стадий да не желаят предварителни избори е растежът на цените, посочи политологът във връзка последните данни на "Галъп ".

Ръстът на упованието за растеж на цените е стигнал своя таван, хората към този момент са привикнали с тази мисъл и "на този декор не им се желае да има и политически земетресения ".

"Все отново има война и тази война въпреки всичко е някаква външна опасност. На хората надали им се желае в изискванията на външна опасност да си предизвикваме и вътрешни закани. Това са банални закони в социологията ", добави Симеонов.

Той счита, че е налице "нормална за хода на всеки един мандат ерозия ", само че обстановката е тревожна и на българите не им се желае и политическа рецесия.

Създава се апокалиптично чувство, а нищо сходно няма, съобщи Симеонов. Проблемът по думите му е, че това държавно управление е почнало "от малко по-високи равнища " на доверие, което е основало свръхочаквания, а към това се прибавят и раздухани кавги.

Войната разтяга обединението по добре познатата ос изток-запад, уточни още Първан Симеонов. Друг фактор той вижда в особената политическа обстановка:

"За пръв път имаме коалиция, в която "СДС " и "БСП " са дружно. Имаме комплицирана по зародиша си коалиция, скрепена от отрицателен дневен ред и постоянно преходът към положителен дневен ред, към пътна карта, към двигателна сила, към личен роман е сложен. "

В опита си да балансира Политическа партия ще би трябвало "да измислят лична двигателна сила личен сюжет, другояче дребните могат да ги удавят ", счита Първан Симеонов.

"Това държавно управление, което наподобява като орел, рак и щука, има шанса да бъде свръхпредставително. Вътре са показани всички съществени съставни елементи на българския дневен ред. Там има и антиелитна, леко популистка групировка, каквато е Има Такъв Народ, там има и посткомунистическа носталгия, там има и либерално-прогресивна общественост, има и някакво макроноподобно технократско придвижване, каквото е Политическа партия. В целия този чудноват микс имаме добре показано българско общество. "

Първан Симеонов очерта два разновидността пред обединението: "Вариант 1 – да се изпокарат, вид 2 – да употребяват този късмет, който имат. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР