Понякога в живота получаваме точно това, което очакваме. Никъде това

...
Понякога в живота получаваме точно това, което очакваме. Никъде това
Коментари Харесай

Един прост начин да се чувствате по-уверени сред хората

Понякога в живота получаваме тъкмо това, което чакаме. Никъде това не важи толкоз, колкото в човешките взаимоотношения.

Когато се срещнем с нов човек, в случай че чакаме да го харесаме - по каквато и да било причина – тогава и той е податлив да ни хареса. Ако обаче усещаме напрежение или зараждаща се злост, нещата бързо могат да се объркат.

Психолозите назовават този феномен „ [самоизпълващо се] знамение на приемането “.

Проблемът е, че за несигурните или обществено тревожни хора то се трансформира в „ знамение на отхвърлянето “. Напрежението преди срещата с нови хора се показва външно като нервно държание и това води до отменяне.

Но група психолози са разкрили просто упражнение, което спомага за повишение на увереността във взаимоотношенията и да трансформира „ пророчеството за отменяне “ в „ знамение за приемане “.

Себеутвърждаване

Д. А. Стинсън (2011 г.) мери обществената убеденост на 117 участници, като ги пита до каква степен са съгласни с изказвания като „ Заемам значимо място в живота на приятелите си “, „ Партньорът ми обича и ме приема абсолютно “ и други.

Половината от тях би трябвало да изпълнят една доста елементарна задача за себеутвърждаване.

Участниците получават лист от 11 полезности, измежду които неща като спонтанност, творчество, другари и семейство, персонална прелест и така нататък Те ги подреждат по значимост и пишат къс текст, в който изясняват за какво полезността, която са класирали преди всичко, е толкоз значима.

Резултатите демонстрират, че тази елементарна задача ускорява социлната убеденост на несигурните хора, спрямо контролната група.  След упражнението те усещат по-малко напрежение в обществени обстановки и държанието им е по-спокойно. Четири и осем седмици след опита изгодите са още налице.

Забележително е, че нещо толкоз простичко и елементарно може доста да усъвършенства всекидневието на по-неуверените хора. Струва си да се опита.

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР