Понякога това, което се случва у нас, придобива такива мащаби,

...
Понякога това, което се случва у нас, придобива такива мащаби,
Коментари Харесай

Скандалът с българския избор за Оскар стигна до световните медии

Понякога това, което се случва у нас, придобива такива мащаби, че получава мощен отзив и измежду международната аудитория. Заглавието „ Скандал с избора на българската номинация за Оскар “ се появи в един от най-големите кино уеб сайтове Deadline Hollywood.

Автор на публикацията е българката Нели Андреева, която живее и работи в Лос Анджелис и е един от двамата основни редактори на изданието. Статията показва, че изборът на българската номинация води до " редица обвинявания в балканската страна – от нелегитимен избор до систематичен расизъм, сексизъм и отказване. "

В нея се наблюдава абсурдът през цялото време, като се цитира гневният пост на Теодор Ушев  във Facebook. Изданието показва Ушев като " най-успешният от седемте души в комисията за подбора и член на Американската кино академия, защото анимационният му късометражен филм „ Сляпата Вайша “ получи номинация за „ Оскар “ през 2016 година "

В публикацията се споделя: " Ушев сложи под въпрос протичането на процедурата за избора, която трябваше да включва полемика сред седемте членове на комисията по отношение на четирите кино лентата, стигнали до финалния стадий. Той разкри, че единствено петима от седемте - в това число и той - са участвали и са взели участие в полемиката, като другите двама са дали своят вот посредством прокурист ". Именно тези два гласа, подадени авансово, са определили резултата от оспорваната конкуренция сред " Страх " и " Жените в действителност плачат ".

 
    View this post on Instagram           
Публикация, споделена от WOMEN DO CRY (@womendocry)

" Окончателното гласоподаване беше 4:3 в интерес на " Страх ", разкри Ушев. " Ако обаче бяха преброени единствено гласовете на присъстващите и взели участие в полемиката, " Жените в действителност плачат " щяха да завоюват с 3:2. "

От Deadline пишат, че единият от двамата отсъстващи членове е бил наличен и разговарял с останалите членове по телефона от болничното заведение, където бил за интервенция, само че " другият се бил скрил ", по думите на Ушев, " на място без обсег или интернет ". 

Изданието се базира и на последваща обява, в която Ушев е показал, че единствено един български филм, препоръчан за „ Оскар “ през последните 30 години — " Писмо до Америка " през 2001 година, е режисиран от жена. Той твърди, че два скорошни кино лентата на български режисьорки - " Виктория " и " Безбог ", биха могли да се показват добре в конкуренцията за „ Оскар “, само че са били отхвърлени от вътрешната комисия за асортимент, макар че са били в програмата надлежно на водещите фестивали в Сънданс и Торонто.

" Предмет на рецензия беше и съставът на тазгодишната селекционна комисия, в която бяха включени пет мъже и две дами, макар че една от двете дами, Светла Ганева, се изрече обществено, като отхвърли обвиняванията на Ушев и разкри че е гласувала за „ Страх “, който тя " харесва повече в професионален проект ", написа Deadline. Изданието цитира и изявление на режисьорките на " Жените в действителност плачат " Казакова и Милева в обществената мрежа— те считат, че дружно с Бакалова са били „ осъдени “ и пишат, че измежду четиримата дали своят вот срещу тях има и някогашни сътрудници на Държавна сигурност.

В отговор на рецензиите на Ушев, ръководителят на комисията за асортимент, кинокритикът проф. Божидар Манов, възрази против обвиняването в систематичен расизъм и назова " Страх ", в който е показан негър воин, " най-антирасисткият български филм ".

Изданието показва, че това не е е първият случай, в който българската селекция за „ Оскар “ е оспорена. Решението от 2014 година също предизвика реакции и въпроси. Става дума за избора на " Българска рапсодия " на Иван Ничев пред " Виктория " на Майя Виткова.
Тео Ушев: Българското кино продължава да се води от архаични и съмнителни правила и престижи
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР