Понякога след концерт или излагане на прекалено силни звуци, можем

...
Понякога след концерт или излагане на прекалено силни звуци, можем
Коментари Харесай

Шум в ушите: защо го чуваме и какво го причинява

Понякога след концерт или излагане на прекомерно мощни звуци, можем да продължаваме да чуваме бръмчене. Изглежда, че не идва от никакъв източник и е необичайно, че сме в положение да го чуем единствено когато в близост е безшумно.

Днес ще ви разкажем повече за този любопитен феномен, който може би сте претърпели най-малко един път в живота си. Бръмченето, съскането или странният звук са ни известни под общото разбиране „ звук в ушите”. Това е фантомно разбиране на тон, който няма източник. Тъй като всеки човек е друг, той (наистина рядко) може да се прояви и като плач или тракване и има няколко фактора, които вероятно могат да бъдат упрекнати за това. Симптомът нормално е краткотраен и най-често е тънък, само че някои хора го изпитват толкоз интензивно, че даже се затрудняват при воденето на диалог, написа actualno.com.

Защо чуваме звук в ушите? Шумът в ушите поражда при пострадване на дребните кафези, ситуирани във вътрешното ни ухо. Тези кафези образуват дребни власинки покрай кохлеята, чиято роля е да се движат съгласно звуковите талази, които доближават до ушите ни. След това слуховият нерв възприема и интерпретира тези талази като звуци. Но когато клетките на власинките са ранени, те изпращат погрешно известие и неверният сигнал се изпраща до мозъка ни, което ни кара да чуем фиктивен тласък.

Ето на какво още може да се дължи пострадването:

- Слушане със слушалки;

- Ушната тиня също може да бъде причина, тъй като трудността в ушния канал заради струпване може да го надуе и даже да раздразни тъпанчето;

- Ушна инфекция;

- Проблеми с кръвното налягане;

- Синдром на Мениер.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР