Понякога се налага собствениците на бизнес сами да се грижат

...
Понякога се налага собствениците на бизнес сами да се грижат
Коментари Харесай

Груби грешки в корпоративната комуникация

Понякога се постанова притежателите на бизнес сами да се грижат за своята гласност. В други случаи образовани пиар експерти не съумяват да си правят работата поради липса на подобаващи умения за контакт с медиите.

Какви са най-честите неточности, които възпират опитите да се прави пиар в интерес на някоя компания? Според материал в списание Entrepreneur на Британи Уолтърс-Беърдън, изпълнителен шеф и пиар специалист на американската компания At Large PR, те са следните:

Опитите да се третират репортерите, редактори и телевизионни продуценти като чиновници . Настояване за още и още гратис внимание, като вграждане на линкове в оповестени в интернет издания материали или редактиране на въпроси за изявленията. „ Важно е мениджърите да имат поради, че медиите им вършат услуга като работят с тях, не противоположното “, счита авторката.

Опитите на бизнес лидери да трансферират изявленията си в интервюта и други журналистически материали на подчинени служители – зам.-директори, публични представители. Полезно е шефовете да делегират отговорностите си на членове на екипа им, както препоръчва бестселърът „ 4-часовата работна седмица “. Но не всички отговорности. На журналистическите въпроси е най-добре да дават отговор самите те, споделя Уолтърс-Беърдън. От дребни подкастове до огромни печатни издания,всички медии избират да чуят отговорите на въпросите си от индивида, който е основал бизнеса. Той би изглеждал в материалите им като по-вдъхновяваща и отговорна фигура.

Игнориране на редакторските молби .  " Приемете типа на материала за вас подобен, какъвто го предлага редакцията, вместо да настоявате да се разгласява личното си схващане за него ", поучава още авторката. Липсата на съгласие с медиите за естеството на материалите често води до отводи и ненужно утежняване на връзките сред двете страни.

Използване на пиара като реклама и маркетинг. Да си представим следната обстановка. До компанията е пристигнала чудесна вест – списание желае мениджърът да гостува с изявление на страниците. Но, той няма професионален пиар и е добър в полето си на работа, не в писането на текстове . Съветът към него е: Ако предавате отговора си в писмена форма, помислете по какъв начин посредством него да покажете задълбочени експертни знания и да се визиите като сериозна фигура. Не включвайте директни предложения на бизнеса си и суперлативи, тъй като това не е платена реклама, и не изтъквайте потребността от услугите си и по какъв начин те вземат решение проблем на хората – не е маркетинг.

Липса на схващане на работата на медиите . Липса на опит в медиите измежду пиар експертите. Закъсняло изпращане на информацията в света на онлайн изданията, за които бързината е основна и времето се мери в минути. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР