Понякога родителите просто не могат да се примирят с решенията

...
Понякога родителите просто не могат да се примирят с решенията
Коментари Харесай

Когато дъщеря ти изведнъж се забули от глава до пети

Понякога родителите просто не могат да се примирят с решенията на своите деца. Например когато детето ти реши да одобри исляма и се забули от глава до пети. Това е претърпяла една немска майка. Ето нейната история .

Никоя майка не би желала да преживее сходно нещо: един ден представители на службите да застанат пред вратата ти с обяснението, че личната ти щерка имала желание да напусне страната и да замине за Сирия при терористите от „ Ислямска страна “. Моника Мюлер (името е променено от редакцията) с смут си спомня за този ден през 2014 година, когато ѝ се случило тъкмо това. За благополучие се оказало, че сигналът, по който действали чиновниците, бил единствено слух, дочут в някаква джамия.

Но така и така дамата – 60-годишна лекарка от германската провинция Северен Рейн-Вестфалия – към този момент била претърпяла какво ли не: споделя, че щерка ѝ София (името също е измислено) попаднала под ислямистко въздействие, радикализирала се и почнала не просто да се забражда, а надянала никаб, покриващ цялото тяло. По-късно момичето почнало да си търси съпруг в някакъв мюсюлмански интернет-форум за женитби, където изборът бил сред изцяло непознати мъже, с които я свързвала единствено общата вяра. 

Промяната

В основата на дълбоката трансформация, настъпила у момичето, стояло някакво травматично прекарване като тийнейджърка. Понесеният тежък удар на ориста, за който майката обаче не желае да приказва, радикално трансформирал 12-годишната госпожица. Въпреки лечението, тя не съумяла да се съвземе от претърпяното. Започнала да търси разтуха в друга вяра – приела исляма, защото считала, че той може да ѝ предложи по-надеждна отбрана от католическата религия. София почнала да посещава джамии - в началото скрито. Приятелките ѝ били най-вече от един ислямистки и мощно традиционен кръг хора от марокански генезис. 

На 17 години София дефинитивно поставила мюсюлманска кърпа. В къщи непрекъснато говорела за Корана и наричала роднините си „ неверници “. Четяла книги за мюсюлманската жена и мюсюлманския брак. По-късно момичето се изнесло от къщи и изцяло изчезнало от полезрението на фамилията. Бракът с един турчин излязъл напълно къс, тъй като София го считала за незадоволително ортодоксален. Семейството ѝ решило, че това ще я отърве от рисковите ѝ илюзии, само че нещата се развили по различен метод: София почнала да си търси строго набожен брачен партньор в мюсюлмански конгреси в интернет и сключила брак с един албанец. Заживяла с него в различен град и родила две деца, а третото е на път.-->

Семейният живот на София протича по един строго обичаен и остарял модел на държание – дамата си стои в къщи, гледа децата и сервира на мъжа си храна, щом той се върне в къщи. Майката на София разказва своя шурей като ислямски фундаменталист. Досега два пъти е ходил в Сирия - да кара филантропични помощи за организацията „ Медици със сърце “. Германското контраразузнаване класифицира тази организация като салафистка и екстремистка. Междувременно мъжът се бил дистанцирал от тази организация.
 жена Thinkstockphotos
Завръщане към корените?

Напоследък майката на София вижда у нея внимателни признаци на връщане към предходния си свят. На някои сватби или фамилни тържества към този момент ходела без никаб. Докато преди отказвала да води децата си на детска градина, към този момент виждала, че това е значимо и за самите тях. Ако преди говорела интензивно за пренасяне в някоя арабска страна, където да учи Корана и арабски език, тематиката към този момент не е настояща - вероятно поради децата.

„ Дъщеря ми разбра, че в Германия децата ѝ имат опция да получат положително обучение и бъдеще, до момента в който в една арабска страна това по никакъв начин няма да е елементарно - особено пък за една жена “, споделя майката на София. Тя не се опасява към този момент, че щерка ѝ би тръгнала за Сирия. Затова пък шурей ѝ – в това тя е уверена – се намира към момента под наблюдението на държавните органи. През предходната година жилището на фамилията било претърсено в тяхно неявяване.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР