Понякога правим нещо и едва после се замисляме: имаше ли

...
Понякога правим нещо и едва после се замисляме: имаше ли
Коментари Харесай

Тези 10 психологическа ефекта ни преобразяват, влияят на поведението ни!

Понякога вършим нещо и едвам след това се замисляме: имаше ли логичност? Всъщност постоянно има някаква логичност, само че от време на време тя се крие в някои необясними странности на нашия разум.
Ето някои от психическите резултати, които ни карат да действаме по един или различен метод:

Ефект на котвата

Хората съпоставят всяка по-късно добита информация въз основата на първичната, даже тя да е неправилна. Често се употребява в магазините. Например, не бихте си купили блуза за 200 лв.. Но в случай че видите, че е понижена от хиляда лв., може да решите, че не би трябвало да изпускате промоцията – даже и първичната цена да е измислена.

Отклонение в посока на резултата

Често преценяме дали едно решение е вярно съгласно крайния резултат, а не съгласно дейностите, които сме подхванали за постигането му. Този резултат постоянно се употребява от рекламите, които ни концентрират единствено върху крайния резултат (покупката). Така че, в случай че в този момент употребявате напълно нов iPhone, не можете сте уверени, че решението да похарчите всичките си пари за него е било вярно.

Парадоксът на избора

Парадоксът на избора гласи, че колкото по-голям избор имаме, толкоз по-малко евентуално е да бъдем удовлетворени от окончателното си решение. Понякога купувате нещо и по-късно съжалявате, тъй като може да сте купили нещо по-добро или по-изгодно. Дори в случай че окончателното решение е най-хубавото, може да останем недоволни, тъй като изборът е бил прекомерно огромен.

И това е забавно: 12 изречения, които не трябва да споделяме на тлъст човек - четете още в най-полезния уебсайт zdrave.to

Илюзия на скупчването

Тази заблуда се характеризира с наклонността да откриваме система в инцидентни съвпадения. Това важи изключително за комарджиите и феновете на знаците за орис. И двамата могат погрешно да интерпретират събитията. Не се навивайте, хора.

Ефектът на несръчността

Представете си, че влюбена двойка върви по улицата и единият ненадейно се удря в дирек. Малко евентуално е другият да си каже „ Какъв глупак! “ Напротив, той ще им се стори още по-сладък. Съвършенството е отблъскващо, а грешките са привлекателни – те ни придават по-човешки образ. Ето за какво не трябва да се разстройвате, в случай че сте се сблъскали с някой, който харесвате.

Ефект на Кулешов

Ефектът, при който фенът вижда едно до друго две несвързани изображения и неумишлено прави логическа връзка сред тях, се назовава резултат на Кулешов. Този резултат се употребява сполучливо освен от кинематографите, само че и от маркетинговите експерти, които желаят да внушат избрани асоциации с продукта.

Отрицателен облик на тялото

Отрицателният облик на тялото е положение, при което човек мисли, че е противен и по тази причина персоналният му живот е несполучлив. Често животът му в други сфери също е несполучлив. Обикновено тези хора в реалност са привлекателни и казусът е повече в ниското самочувствие, в сравнение с в действителни дефекти.

Ефектът на оживелите

Най-често преглеждаме дадена обстановка единствено от гледната точка на тези, които са съумели („ оживели “) и по тази причина познаваме единствено едната страна. Например, завиждаме на един предприемач, който има богати продажби на бенгалски светлини, макар че ние просто не знаем какъв брой предприемачи не съумяват с тях. Погледнете неща от разнообразни ъгли.

Ефектът на мъчно наличното

Грубо казано, това е явлението, съгласно което труднодостъпното е постоянно по-привлекателно. На равнището на човешките взаимоотношения, да вземем за пример, „ непроницаемите “, високопоставени, загадъчни персони постоянно наподобяват по-интересни за опознаване.

Страх от хубостта

Забелязали ли сте, че „ елементарните “ хора са по-малко склонни да седнат до изключително привлекателни хора в градския превоз? Те го вършат единствено в случай че няма останали свободни места. Много хора се усещат напрегнати наоколо до красавците: изпитват разстройване, придвижванията стават по-принудени, притесняват се, че ще бъдат уловени да хвърлят погледи. Подобен стрес не поражда, когато седим до по-обикновен на външен тип човек.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР