Понякога правим импулсивни покупки. Нека това да не бъде така.

...
Понякога правим импулсивни покупки. Нека това да не бъде така.
Коментари Харесай

От КЗП разкриха как да спечелим от Черния петък

Понякога вършим импулсивни покупки. Нека това да не бъде по този начин. Всички сме привлечени от пониженията и взимаме някои артикули единствено тъй като има отстъпки. Но дано си създадем домашното – да проследим цената на стоката, която толкоз желаем, с цел да сме сигурни, че понижението е действително, че ще я купим на една доста добра цена и ще спечелим от „ Черния петък “. Това сподели Игнат Арсенов от Комисията за отбрана на потребителите в Сутрешния блок на Българската национална телевизия.

При акциите за „ Черния петък “ казусът е, че в магазина потребителят има доста малко време да ревизира и да размишлява, по тази причина предварителната подготовка и изследването на пазара са изключително значими, обърна внимание Арсенов. И предизвести да се има поради, че от време на време в такива интервали търговци може да оферират артикули, които са залежали, изостанали или от тях има единствено 2-3 бройки, а най-желаното от потребителите въобще да не бъде понижено.

„ На процедура понижението не ни подсигурява, че това е най-ниската цена в света, в града или в страната, в която живеем. Гарантира единствено, че това е по-ниска цена в съответния магазин по отношение на предходния интервал “, посочи той.



Игнат Арсенов удостовери, че в интернет анонси от вида на „ до 10 минути и всичко завършва “, прибавянето на часовници с назад преброяване, информация за това какъв брой консуматори преглеждат дадената оферта или са закупили тази стока и прочие се употребяват постоянно от електронните магазини за стимулиране на продажбите.

„ Първо ние сме привлечени от ниската цена, след това, когато влезем, сме притискани да купим по-бързо “, разяснява той и добави, че тези трикове се ползват най-често при предлагането на самолетни билети или настаняване, само че в случай че се откри, че с тях търговец подвежда потребителите, той може да бъде глобен.

При извършване на покупки от интернет е доста значимо потребителите да внимават да не попадат на инцидентни уеб сайтове, които им оферират понижения.

„ Сега постоянно се случва в обществените мрежи при сърфиране през телефона да изскачат реклами, върху които ние кликаме и стигаме до покупки от инцидентни магазини, което е рисково спрямо към този момент известните ни. Задължително е, в случай че търговецът е нов за нас, да създадем изследване, с цел да не стане по този начин, че сме платили, а стоките да се окажат разнообразни от предстоящото или пък въобще да не дойдат “, добави Арсенов.

Полезно е да се знае още, че купените от „ Черния пекът “ артикули през интернет също могат да бъдат върнати в 14-дневния период, само че тогава несъмнено потребителите ще получат назад понижената цена, която са заплатили за тях, а не постоянната. Валидно остава и правото на двугодишен гаранционен интервал, в който може да се предяви претенция при демонстрация на недостатък.



Промоциите не се квалифицират като понижения от позиция на законовите условия – да вземем за пример, да са посочени остарялата и новата цена, по-високата цена да е прилагана най-малко месец преди понижението и прочие Те обаче също би трябвало да бъдат правилни и почтени по отношение на клиентите и КЗП следи за това, означи Игнат Арсенов, оповестиха от пресцентъра на КЗП.

„ Ако потребителят е измамен, че купува „ две на цената на едно “ и това не е обезпечено от страна на магазина или пък не са доставени задоволително наличия от промоционалните артикули по отношение на размера на направената реклама, би било нарушаване “, уточни той.



На финала на диалога Игнат Арсенов заключи, че извършването на покупки от понижения крие своите опасности, само че това не значи, че не би трябвало да се възползваме от тези акции. Главното е да не вършим импулсивни и бързи покупки, да не разрешаваме да бъдем притиснати за недомислени решения, а да отделим задоволително време да проверим изискванията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР