Понякога плачем докато го режем, друг път се мръщим на

...
Понякога плачем докато го режем, друг път се мръщим на
Коментари Харесай

Лукът - царят на лятната салата

Понякога плачем до момента в който го режем, различен път се мръщим на мощния му мирис, само че без него не можем - негово величество лукът е неизменима част от българската кухня.

"Той е съставката, без която нито една лятна салта не е задоволително вкусна ", безапелационен е и Расим Акиф, който има огромна зеленчукова градина край село Милево, в която отглежда от най-вкусния български лук, който можете да намерите на пазара. Затова и продукцията му е част от плана Градините на BILLA.

Расим е израстнал безусловно на полето и от доста млад се занимава със земеделие. Колегите му споделят, че умерено може да напише докторска дисертация по агрономство - толкоз доста опит и познания има.

Когато го разпитваме за какво неговият лук е толкоз апетитен, Расим се усмихва и признава - "Защото го виждам постепенно и с обич ". Много от вносните сортове били тъй наречените "Бързи " - засаждат се, а след месец, два се вадят. Лукът, който Расим отглежда в равнината край село Милево се сади в края на есента - октомври, ноември - когато почвата още не е замръзнала. Той стои в земята цяла зима и през пролетта стартира да налива глави. Така зеленчукът събира най-ценните витамини и минерали от българската земя, с цел да стигне до щандовете на BILLA - потребен и апетитен.

Сладък и апетитен

"Българският лук, който аз отглеждам не е толкоз пикантен, колкото някои вносни сортове, тъй като престоява по-дълго в земята. Той има блудкав усет и положителните готвачи познават чудесно качествата му. Затова и го избират, когато подготвят летните ястия. ", споделя Расим.
Той е на полето от ранна пролет до късна есен, с цел да наглежда своите градини и се гордее с положителната си продукция. Ако го питате по какъв начин да познаем качественият лук, той споделя с щипка романтика за ароматния миризливец - би трябвало да е с добра консистенция, да не е доста пикантен и да е прелестен, леко хрупкав, когато го хапвате.

Миризливецът, цялостен с витамини

Понякога сме склонни да го подценяваме, само че лукът крие под люспите си цяла витаминна аптека. Познат още от древността, този зарзават работи като естествен антибиотик и оказва помощ на организма да се оправи с рака.

Още Плиний написа, че лукът лекува 28 заболявания. Най-новите проучвания демонстрират, че той е бил изцяло прав. Оказва се, че лукът отделя специфични биоактивни субстанции като алинин, флавоноиди, тиосулфинати, аденозин и други Освен с бактерицидни свойства, лукът се характеризира и с извънредно положителния баланс на другите типове витамини А, В1, В2, Е, К, РР, както и витамин С.

Една глава лук на ден ще ви зареди с куп потребни субстанции, ще помогне на организма ви в борбата със сърдечно съдовите болести и ще усъвършенства имунитета ви.

Затова не пропускайте да сложите няколко глави апетитен български лук в пазарската си кошница идващия път, когато минавате през щанда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР