Понякога няма нищо по-хубаво от това просто да запалиш колата

...
Понякога няма нищо по-хубаво от това просто да запалиш колата
Коментари Харесай

4 полезни съвета за следващото ти пътуване с кола

Понякога няма нищо по-хубаво от това просто да запалиш колата и да заминеш нанякъде. Дори посоката не е толкоз значима, колкото приключението, гледките по пътя, диалозите в колата с останалите, обичаната ария, която пускат внезапно по радиото и ненадейно положителните кюфтета в ресторанта преди отбивката за това село.

Но и най-изненадващите пътувания изискват малко подготовка. Трябва да вземеш зарядно за телефона, бански (никога не знаеш къде ще се окаже, че има басейн), вода и храна, да заредиш колата с гориво и да потеглиш. Това са първите неща, които ти хрумват, когато чуеш "пътуване ", само че в никакъв случай не знаеш какво ще ти се наложи на пътя.

След страхотното лято, което беше изпълнено с доста пътувания - планувани и не чак толкоз, се събрахме и обменихме няколко съвета за идващото велико премеждие. Всеки от нас имаше да опише по нещо и обобщихме нещата по този начин - колкото и да планираш, да правиш резервации за седмици напред и да пълниш куфара с всевъзможни джаджи, всичко може да се обърка за секунди.

Първият проблем, който се случи на двама от сътрудниците в офиса, беше спукана гума. За шанс, нямаше съществени последици, с изключение на закъснение в програмата, само че спукването на гума може да сътвори и доста рискови обстановки. Затова първият ни съвет е: “проверявайте гумите преди да тръгнете”. Да премериш налягането лишава няколко минути, а дава отражение на всичко - от държанието до разхода на гориво. Всеки производител на коли задава какво би трябвало да е налягането в предните и задните гуми, и то би трябвало да се съблюдава. При разлики гумите стартират да се износват неравномерно, това се отразява отрицателно на представянето им и ти коства пари поради по-честата им промяна.

Проверката важи и за всекидневния ни живот, само че когато тръгваме на път, го подчертаваме с дебела линия. Важно е да ги премерите преди да потегляне, да ги огледате - в случай че има забележими балони, пострадване или пукнатини, може да не се постанова моментална промяна, а единствено ремонт. Но не вид "направи си самичък " - а да отидеш в сервиз. И не го споделяме, с цел да си купиш нова гума или просто да те разкарваме, а тъй като може да се спука на пътя и това няма да ти хареса.

После послушай: това е най-сигурният метод да схванеш, че нещо не е наред. Ако се появи звук или осцилация във кормилото, значи най-вероятно си тръгнал за нова гума колкото и да не ти се желае.

Но всеки може да спука гума. Ако това се случи, запретваш ръкави и я сменяш. Първо, би трябвало да имаш аварийна. Резервна гума обаче, не значи неприятна. Значи гума, на която можеш да разчиташ, когато изпаднеш в потребност, която да те прибере вкъщи. Ако не можеш да я смениш или нямаш такава, обади се за помощ на ClubSmart от Shell.

Вторият ни съвет е “зареди повече”. Да, комфортно е да сметнеш какъв брой гориво ще ти би трябвало и да заредиш тъкмо толкоз, само че от време на време се постанова да минеш по по-дългия път, тъй като някой е решил да ремонтира автомагистралата тъкмо в този момент. Ако останеш без гориво по средата на нищото, имаш два разновидността - да си извадиш тубата за бензин от багажника (ако имаш такава) и да тръгнеш пешком към най-близката бензиностанция (която съвсем в никакъв случай не е близо). Вторият е да се обадиш на ClubSmart от Shell и ще получиш спешна доставка на гориво.



Третият ни съвет е обвързван с взимането на коли чартърен. Удобно е, тъй като взимаш ключовете от офиса на Rent-a-Car компанията и тръгваш. Колата е нова, тествана, измита, заредена и подготвена да те закара на всички места. Но постоянно се случва да отидеш на бензиностанцията и по табиет да заредиш с горивото, което ползваш постоянно за твоята кола. Тази обаче е дизелова, а не бензинова. Какво правиш тогава? Първо, не пали мотора. Второ, обади се за подпомагане на ClubSmart от Shell. Спокойно, не си нито първият, нито последният човек на тази планета, който е сипал неверно гориво. Сега значимото е да ограничиш следствията.

Последният ни съвет е доста изстрадан. Малко автомобилни проблеми са толкоз изнервящи, колкото това да ти падне акумулаторът. Онзи печален тон, който стартерът издава, мъчейки се да възпламени мотора, може да те побърка. Тогава имаш два разновидността - някой да ти даде ток, само че това не постоянно оказва помощ, или да ти донесе нов батерия. Тогава сваляш твоя, слагаш го да се зарежда за през нощта, и в случай че не е умрял, на другата заран го връщаш в колата и продължаваш. Възможно е обаче да чуеш репликата от майстора “просто е отишъл”. Тогава няма къде да вървиш и купуваш нов. Ако обаче си на пътя и в близост няма нито занаятчия, нито зарядно и контакт за зареждане на остарелия ти батерия, звъниш на ClubSmart от Shell.

ClubSmart действа в България съвсем две десетилетия и разрешава на лоялните клиенти на компанията да събират клубни точки, които да обменят за отстъпки и дарове или да платят сметката си в Shell. Предимство за членовете на клуба е и услугата безвъзмездна Помощ на пътя. Тя се осъществя в партньорство с Allianz Partners и обезпечава успокоение на пътя при няколко разнообразни обстановки:

- Спукана гума
- Изтощен батерия
- Празен контейнер на пътя
- Грешно заредено гориво.

Условието е клиентът да е направил най-малко една транзакция за начисляване на ClubSmart точки през предходния календарен месец, както и да е основал онлайн профил на уеб страницата на програмата www.shellsmart.com. Тогава той непосредствено се свързва с Allianz Partners и може да получи помощ на всички места и когато и да е в границите на страната. Научи повече тук.

(в материала има продуктово позициониране)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР