Понякога малките или големите катастрофални събития ставата по чиста случайност.

...
Понякога малките или големите катастрофални събития ставата по чиста случайност.
Коментари Харесай

Цената на човешките грешки: 10 големи катастрофи

Понякога дребните или огромните пагубни събития ставата по чиста случайност. Но постоянно нещастията с многочислени човешки жертви и материални вреди са вследствие на неверни и безразсъдни дейности на хора, които не са съумели вярно да преценяват дадена обстановка.

Разказваме за 10 огромни и шокиращи произшествия, до които са довели неправилни човешки решения.

 Снимка 396780
Източник:

Потъването на круизния лайнер Costa Concordia

Италианският круизен транспортен съд Costa Concordia потъва в Тиренско море близо острова Джильо до брега на област Тоскана в нощта на 14 януари 2012 година. В миг на нещастието на кораба има 4,2 хиляди души, от тях умират 32 индивида.

Гигантският лайнер е с дължина 290 метров с 1,5 каюти и 17 палуби, фитнес зона от два декара, концертна зала, 4D кинотеатър, художествена изложба, библиотека, казино, бутици, доста заведения за хранене и питейни заведения

Няколко часа след отплаването на 13 декември,когато пасажерите са вечеряли Costa Concordia се забива в плитчина, вследствие на което получава пробойна на лявата странна с дължина 70 метра.

Евакуацията с присъединяване на бреговата защита, лодки и хеликоптер продължава цялата нощ доста от пасажерите са блокирани в каютите, други падат зад борда. Жертвите са 32 души, дама до момента се водят в неопределеност.

Вечерта на 14 януари управляващи на Италия оповестиха за задържането на капитана на Costa Concordia Франко Скетино, упрекнаха го за ликвидиране по несъобразителност и за това,че напуснал кораба преди края на евакуацията.

В хода на следствието бе открито, че капитанът своеволно е взел решение да се отклони от курса и да се приближи прекомерно близо до остров Джильо, с цел да зарадва основния стюард, който е родом от там. Освен това е почнал прекомерно късно евакуацията, не е подал сигнал за бедствието до бреговата защита, с което е забавил избавителната интервенция.

Първа злополука на Airbus A320, Франция

Първата злополука на новия въздушния лайнер A320 става в неделя, 26 юни 1 988 година в Абсайм.

Airbus A320-111 на самолетната компания Air France, приближаващ от Париж, в границите на провеждащия се на летището Мюлуз-Абсайм авиосалон би трябвало да извърши показателен полет на неголяма височина, с цел да се показа пред необятната аудитория новият модел аероплан.

Но по време на кацането самолетът се оказва на сериозно ниска височина пред очите на стотици феновете се разрушава в гората в края на пистата.

В резултат на злополуката умират 3-ма пасажери а други 50 получават друга степен на раняване.

Командирът на автобус 296 Мишел Аслин лежи в пандиза близо година.

Трагедията с язовир Вайонт, Италия

Трагедията с язовира Вайонт е ослепителен образец, по какъв начин съчетанието от дребни привидно фактори, човешки неточности и обикновена алчност, може да докара до страшни последици.

Причините за повредата на водното оборудване може да се разделят на две категории: механически и чисто човешки.

Всичко стартира с погрешно определено място за строителство на язовира, място е геологически несигурно, постоянно става дребни трусове. Компанията, изграждаща оборудването, си затваря очите с цел да усвои огромните пари.

Накрая закономерно се случва, дъждовното лято и есен на 1963 година, провокират трагичните последици. Силните превалявания провокират свлачище от планината Монте Ток, което запълва чашата на язовири, изтласквайки на открито водата.

За седем минути водната буря провокира чудовищни опустошения и големи човешки жертви. Вълната изцяло унищожава пет села в долината на река Пияве, а по този начин също и съществено визира още няколко обитаеми места.

В потока от вода, тиня камъни и дървета умират сред 2000 и 2500 души (някои източници настояват за 3000 жертви).

 Снимка 352852
Източник:

Чернобилската злополука, Съюз на съветските социалистически републики

На 26 април 1986 година гърмеж унищожава четвъртия реактор на Чернобилската АЕЦ " Ленин ", покрай град Припят. Аварията се счита за най-голямата в историята на нуклеарната енергетика, както по броят на потърпевшите хора, по този начин и по материалните вреди.

Аварията провокира облак от радиоактивни боклуци, който минава над елементи от Съюз на съветските социалистически републики, Източна Европа и Скандинавия. Обширни региони в днешните Украйна, Беларус и Русия са нечисти, а към 200 хиляди души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните боклуци падат на територията на Беларус.

През първите три месеца за починали 31 души, още 19 в идващите 5-6 години могат директно да се отнесат към случая. Високите дози облъчване, главно за участвалите в ликвидацията, както и за поданици на околните районна може да се счита за причина за гибелта на още към 4 хиляди души.

В огромна степен крупната повреда е резултат на човешки неточности, неправилни решения и зле квалифициран експлоатационен опит със оборудването от страна на личния състав. По късно се признава, че огромна виновност за злополуката има и градивен недостатък във водещата част на ръководещите реакцията пръти.

Катастрофата на Boeing 747 в Токио, Япония

Катастрофата Boeing 747 покрай Токио, станала на 12 август 1985 година, е една от най-големите нещастия в авиационна промишленост.

Въздушният лайнер Boeing 747SR-46 на превозвача Japan Air Lines (JAL) прави вътрешен полет по маршрут Токио -Осака, само че 12 минути след излитането се лишава от отвесен стабилизатор на опашката.

Екипажът съумява да удържи неуправляемият аероплан във въздуха 32 минути, само че накара той се врязва в гора на 112 км от Токио. От намиращите се на борда 524 души (509 пасажера и 15-членен екипаж) оцеляват единствено 4 индивида.

Установява се, че при осъществения преди полета ремонт на машината не са спазени напътствията на производителя, погрешно са сменени предложените атериали.

 Снимка 396776
Източник:

Рухването на зданието Rana Plaza, Бангладеш

Рухването на осеметажната постройка Рана-Плаза в град Савар става на 24 април 2013 година. Тръсенеот на телата завършва на 13 май, вследствие на злополуката са починали 1129 души, други към 2500 индивида са извадени под руините ранени. Десетки неидентифицирани тела са заровени в общи гробове.

Преди нещастието на 23 април по фасадата на зданието са видяни пукнатини и било подредено на хората да се изтеглят, като се затворят всички намиращи се в постройката институции. Повечето банкови офиси и магазини, намиращи се на долните етажи, изпълнили заповедта. Но шивашките предприятия траяли да работят.

На идващия ден постройката рухва, оцелява единствено първият етаж. По данни на Асоциацията на производителите и експортьорите на облекло м този миг на работните си места са се намирали 3122 души, в това число и доста техни деца.

На 25 април против притежателя на постройката Сохел Рани и на притежателите на пет шивашки производства е възбудено углавно дело.

 Снимка 396777
Източник:

Разрушаване на комерсиалния център Сампун, Южная Корея

Сриването на комерсиалния център става на 29 юни 1995 година в регион Сочхогу в Сеул. Това е най-голямата злополука с човешки жертви в спокойно време в историята на Република Корея. Загиват 502 души, 937 са ранени.

През 1994 година намиращия се против спортния център финансов бранш се реалокира на първия етаж, а вместо него там се настанява хартиен магазин. От тежестта на голямото количество книги в зала на спортния център се появяват пукнатини. Книжарницата е закрита на 3 март 1995 година, само че пукнатините не стопират да порастват. През април над ресторант в северното крило на постройката също се появяват пукнатини на тавана. През май стартира да се сипе пясък от тавана, а подът на четвъртия етаж постепенно да пропада.

Контрольор, проверяващ газта я стопира и алармира за нужда от евакуация и незабавен ремонт. Инженер Ли Хак Су изрича мнение, че настоящ ремонт може да бъде изработен без комерсиалният център да стопира работа. Управата на центъра приема това мнение и стартира да разисква нужните ограничения.

Следобед към 17,50 часа сътрудници от втория и третия етаж, а не управлението, стартират призоват за евакуация. Техните крясъци не били чути, още повече на четирите подземни етажа. В 17,57 покривът на постройката пада и натежава върху така и така претрупания пети етаж., главните носещи колони се унищожават. В течение на 20 секунди цялото южно крило рухва, убивайки 502 души и затрупвайки още 1500 индивида.

Международният съд, разглеждайки исковете на двете корабни компании стига до извода, че за нещастието в идентична степен са отговорни и двамата капитани, (капитанът на " Имо " умира при взрива). Френската страни в никакъв случай не признава това правосъдно решение.

Катастрофа на парахода Herald of Free Enterprise, Белгия

На 6 март 1987 година британският пътнически параход при излизане от Зеебрюге се прекатурва, умират 197 души.

Вечерта в белгийското пристанище Зебрюге, пасажерите са заели своите места в каютите, приключва се качването на колите на двете автомобилни палуби.

За да се форсира товаренето на горната палуба в носовите резервоари бил стихотворец баласт над 300 тона. И доколкото помпите имали слаба продуктивност, до отплаването били съумели изхвърлят от баласта единствено 40 тона. Корабът тръгнал с огромен надолнище на предницата, също така следствието след това открило, че и горната автомобилна палуба била претрупана с към 100 тона - с 500 вместо 400 тона.

Но освен тези фактори се оказали решаващи за злополуката. В основата на нещастието били немарливост и груби неточности на човешкия детайл, позволена суматоха в препълнените заведения за хранене питейни заведения и магазини.

Част от пасажерите съумели да се разположат на повдигналата се над водата кърма на кораба. От ледените води съумели да се спасят 408 души. Спасителните екип извадили от водата 50 натрупа, а други 123 се били удавили във вътрешните пространства на Herald of Free Enterprise.

Трагедията в хотел Hyatt Regency, Съединени американски щати

Разрушаването на висящите галерии на хотел Hyatt Regency е техногенна злополука, която се случва в Канзас Сити на 17 юли 1981 година.

В атриума на хотела две окачени галерии се срутват върху хората, пристигнали на танцова вечер в стила на а 40-те години.

В резултат на нещастието умират 114 индивида, 216 души получават съществени контузии.

До 2001 година това е най-смъртоносната злополука породена от човешка активност, преди терористичното разрушение на Световния търговски център в Ню Йорк.

Причина за трагичния случай в хотела били неточности при проектирането на галериите, които не издържали на тежестта на личната си структури и тази на стоящите върху тях хора.

Взривът в град Халифакс, Канада

Взривът в Халифакс (или Експлозията в Халифакс) на 6 декември 1917 година в следствие от транспортно произшествие предизвиква опустошителни провали на град Халифакс, и измежду популацията му.

Взривът е разследване от конфликт в най-тесния сектор на пролива Те Нероус, разделящ града на 2 елементи, на норвежкия транспортен съд " Имо " с френския транспортен съд " Монблан ", който избухва в пламъци. Френският транспортен съд носи на борда си 200 тона тротил и 2300 тона пикринова киселина. След като проумява, че не ще успее да потуши пожара, капитанът Льо Медек на френския транспортен съд дава команда за втурване на лодките на вода, изтегля се дружно с екипажа и заляга зад дига, очаквайки неговият транспортен съд да унищожи града.

Избухва най-големият гърмеж в историята преди този в Хирошима през 1945 година. Взривната вълна опустошава 2000 къщи, поврежда още 1200, като починалите са над 5000, ранени са над 9000, а ослепели вследствие от гърмежа са повече от 500 души.

Взривът над Халифакс е толкоз мощен (3 килотона), че образува облак с височина над 6 километра и 18-метрова вълна " цунами ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР