Понякога е нужно повече от автобиография и мотивационно писмо, за

Понякога е нужно повече от автобиография и мотивационно писмо, за ...

4 умни неща, които можете да направите, когато си търсите работа.Понякога е нужно повече от автобиография и мотивационно писмо, за да се отличите от останалите кандидати за работа. За да подпомогнете търсенето си на ново работно място, от Business Insider препоръчват да направите тези четири неща.

1. Пуснете връзките си в действие.

Колеги от университета, приятели, хората от предишното ви работно място... споменете пред тях, че си търсите работа. Дори и в момента да не могат да ви препоръчат нещо, ще ви имат предвид.

2. Използвайте връзки, за да създавате връзки.

Познати може и да ви насочат към нова възможност, но по-често се случва да ви дадат контакти на друг човек, с когото да се свържете по въпроса. Възползвайте се от това и търсете колкото се може повече запознанства. В крайна сметка не се знае кога ще се отвори вратата.

3. Проверявайте сайтовете с обяви всеки ден.

Ако го правите само веднъж в седмицата например, рискувате да пропуснете някоя. Отваряйте и сайтовете на отделни компании от вашата сфера на дейност, защото понякога те предпочитат да публикуват информация за свободните места само там. Следете и социалните мрежи, например LinkedIn.

4. Поддържайте се заети.

Това, че в момента нямате работа, не означава да мързелувате. Захванете се с нещо на свободна практика, запишете се на курс, който да подобри уменията ви, или пък с хоби, което да ви развие като личност. Когато най-сетне ви поканят на събеседване, наистина ще впечатлите интервюиращите с дейността си.

 

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg