Понякога дори най-добрите могат да се провалят и то все

...
Понякога дори най-добрите могат да се провалят и то все
Коментари Харесай

Топ 12 технологични грешки

Понякога даже най-хубавите могат да се провалят и то все в най-неподходящия миг, оставяйки ни сюрпризирани и комплицирани. Техниката също не е неуязвима – тя може да остави Бил Гейтс безгласен пред синия екран на гибелта в Windows 98 пред хиляди фенове. Днес ще разгледаме 10 от най-големите софтуерни неуспеха.

Телескопа Хъбъл

Машина за 2.5 милиарда $, която след години най-сетне беше изстреляна в космоса, изпрати няколко фотоси назад, само че шокиращо те се оказаха всичките размазани. Проблемът bil калибриращите принадлежности на телескопа и е оправен 3 години по-късно с коригиращи лещи.

Експлодиращите преносими компютри на Dell

На конференция в Япония, преносим компютър на Dell ненадейно се възпламени. Последваха голям брой детонации и искри, продължаващи към 5 минути. Оказа се, че казусът е в батериите и Dell трябваше да изтеглят 22 000 акумулатори от своите преносими компютри. За благополучие няма потърпевши.

Провалът N-gage

Игрова платформа и мобилен телефон в едно – звучи готино. N-gage на Nokia обаче беше тотална злополука и за него имаше единствено няколко положителни игри. Въпреки това се още се продава.

Asimo

Роботът на Honda се изложи пред препълнена зала през 2006г. На демонстрацията, Asimo потегли към стъпалата, изкачи няколко, след което се обърна и падна обратно. Представителите на Honda незабавно стопираха осветлението и отнесоха робота.

Облакът на Microsoft

През Октомври 2009г, сървърите на Microsoft, съхраняващи информацията на хиляди T-Mobile консуматори, се сринаха без предизвестие. Проблемът беше, че нямаше аварийно копие на информацията. В резултат на това бяха заведени доста каузи, при които потребителите упрекнаха Microsoft, че не са съумели да опазят поверената им информация. Макар компанията да възвърне множеството информация, този срив се оказа тежък за бъдещето на облачните услуги.

Компютърният бъг на Pepsi

Pepsi пуснаха промоцията “Треска за цифри ” през 1992г във Филипините. В края на всеки ден беше обявявано число и който имаше същото такова, трябваше да получи 1 милион песо премия. Числото 349 обаче беше извоювано от хиляди спечелили и всичките те желаеха от Pepsi да им бъде изплатена премията. Pepsi несъмнено не можеше да изплати такава огромна сума, след което обстановката загрубя. Фабриката на компанията е взривена и 30 камиона са опожарени. Една жена и дете умират по време на размириците.

Унищожаването на MCO

MCO беше галактически уред, изпратен на Марс, с цел да учи климата, атмосферата, водата и въглеродния диоксид на планетата. Апаратът трябваше да навлезе в марсианската атмосфера на височина 140-150км. Поради навигационна неточност обаче той слезе на 57км височина и беше погубен заради по-големия от предстоящото стрес. Причината се оказа в това, че производителят е употребявал имперски мерни единици, а NASA работят с метричната система.

Експлозията на Ариана

През 1996г, европейската ракета за изкарване на спътници в орбита за 8 милиарда $ се самоунищожи 36.7 секунди след излитането си. След старта, компютърът се опитал да конвертира число от 64 бита на 16 бита, само че не съумял, тъй като цифрата било прекомерно огромно. В отговор на тази неточност, системата е спряна и контролът е трансфериран на вторична система, която за жалост към този момент била спряна единствено милисекунди по-рано.

Аполо 13

Повредата в сервизния модул на Аполо 13 аргументи детонация по време на рутинна процедура, която накара астронавтите да употребяват лунния модул, с цел да не се задушат. Мисията за кацане на Луната е спряна незабавно и след доста инциденти и смели действия, екипът съумява да се завърне незасегнат на Земята.

Грешката на хилядолетието едвам не довела до Трета международна война

През 1983г, подполковник Станислав Петров предотвратил нуклеарна война, когато разпознал предизвестията от ранна сателитна система  като подправени или неправилни. Когато алармата се задействала в Москва, съветските спътници посочили, че Съединени американски щати са изстреляли 5 балистични ракети към Русия. Инстинктът на Петров обаче го предиздвикал да се усъмни, тъй като при нахлуване, Съединени американски щати надали биха употребявали единствено 5 ракети. Ако щете вярвайте, само че в случай че не бил работил толкоз бързо, светът, който познаваме през днешния ден, можеше и да не съществува. Оказало се, че съветската сателитна система е засякла отразена слънчева светлина от облаците, която е сбъркала за ракети.

Европейската сонда Скиапарели

600-килограмовата сонда на Европейската галактическа организация трябваше да кацне гладко на повърхността на Марс, само че връзката с апарата е изгубена 50 секунди преди кацане. От ЕСА оповестиха, че сондата Скиапарели е паднала от към 3км височина и се е разрушила.

Мисията на Скиапарели бе част от плана ExoMars за търсене на извънземен живот на планетата.

Samsung Galaxy Note 7

След голям брой произшествия на самозапалване на батериите на устройството, Samsung спря производството на Galaxy Note 7. Седмица по-рано беше оповестено всеобщо евакуиране и прекъсване на продажбите на серията. В резултат на това корейската компания ще претърпи загуби от към $17 милиарда, а доверието на потребителите към нея спадна фрапантно.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР