Понякога да постъпиш правилно е грешно.Както помните по-рано тази година,

...
Понякога да постъпиш правилно е грешно.Както помните по-рано тази година,
Коментари Харесай

Американски град реши да плати откуп след рансъмуер атака към системите му

Понякога да постъпиш вярно е неверно.
Както помните по-рано тази година, градската администрация на Атланта стана жертва на извънредно сериозна рансъмуер офанзива със опасност от фамилията на SamSam – комплициран криптовирус, който бива доставян към високопрофилни жертви, като общински, държавни и бизнес организации. Каквото е можело да се обърка се обърка тогава. В интерес на истината, управата взела това, което експертите акцентират постоянно като вярно решение – да не се заплаща откуп. Така вместо $50 000, на общинските управляващи им се наложи да платят милиони за възобновяване от офанзивата и договори с външни компании, а няколко индивида, сред които и отговарящите за IT интервенциите на града, останаха без работа. Принципно, логиката за неплащане си е напълно вярна. Но, кардинално. На процедура, в тази ситуация – не. А логиката е такава, че плащайки откуп, вие стимулирате нарушителите да продължат с дейностите си. Освен това, да се довериш на нарушител, че ще извърши обещанието си (да ви върне назад информацията), също не звучи толкоз рационално. Но, както споменахме, това е кардинално, теоретично състояние. На процедура, имаме скъсани нерви, изгубено доверие във управляващите, милиони дадени от парите на данъкоплатците и няколко индивида останали без прехранване. Заради единия принцип.

Дали управата във Васкес, Аляска са били наясно с драмата в Атланта, не е ясно, само че са решили, че не си коства главоболията и когато били атакувани с рансъмуер от фамилията на Hermes, опасност, свързвана с интервенции на севернокорейската киберармия, те платили претенции откуп от $26 623, предава ZDNet.

Поздравления за общинските управляващи на града, тъй като те не се пробвали да заметат случая под килима или да се оправят сами, а потърсили помощ от локалната полиция и външна IT компания, която се заела да изследва случая. Те се заели да договарят с изнудвачите и да понижат откупа за всички машини на едвам четири биткойна. „Едва“, тъй като, както акцентира и локалният полицейски началник, практиката в сходни случаи е изнудвачите да желаят до един биткойн на инфектирана машина. Ставало въпрос за 27 сървъра и 170 компютъра.

След договарянията, компанията поискала доказателство, че нарушителите могат в действителност да декриптират данните. Те дали доказателство за това и откупът бил заплатен.

Общинските управляващи във Васкес споделят пред медиите, че през 2019 се възнамерява цялостно създаване отначало на компютърната инфраструктура, което ще увери, че престъпната група не си е оставила път за връщане по някакъв метод, и да са сигурни, че сходна офанзива повече няма да се случи.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР