Понижаването на цените на бензина и дизела може да е

...
Понижаването на цените на бензина и дизела може да е
Коментари Харесай

Горивата може да е поевтинеят с повече от 5 ст. на литър, според Томислав Дончев

Понижаването на цените на бензина и дизела може да е с повече от 5 стотинки на литър, в случай че бъдат подхванати задоволително ограничения. Това када в изявление за Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев, в коментар за митингите против високите цени на горивата.
 За поредна вечер митинги блокират пътища поради цените на горивата  Петролната асоциация предложи през зимата да не се влага биодобавка в горивата, с цел да паднат цените  Петролната асоциация на среща с Томислав Дончев - предлага ограничения за цените на горивата
По думите му има пет разнообразни оферти за понижаване на цените на горивата са били разисквани на срещата сред Дончев и петролната асоциация. Част от концепциите предполагали законодателни промени и занапред ще се проучват, уточни той.

„ Обяснения има всевъзможни. Но при тази обстановка, при която настояванията, питанията и недоволството са ориентирани против цените на бензина, аз поканих Петролната и газовата асоциация, която сплотява вносители, производители и търговци на горива да проведем диалог. Ако има същинска конкуренция, това значи, че цените са действителни ”, изясни Дончев.

По думите му акцизът на горивата в България е най-малък, а " ставката на Данък добавена стойност не е от високите в Европа ", а цената на горивата не зависела от благосъстоянието на съответната страна. " Факт е, че на бензиностанциите цената е по-ниска, в сравнение с в редица други страни членки на Европейски Съюз. Наред с това е реалност, че упованията на българите са при ниски ставки на акциза и на Данък добавена стойност цените да са още по-ниски ”, разяснява още вицепремиерът.

Ако не се вкара данъкът за старите коли, няма да се случи нищо съдбовно, сподели още Дончев, защото предстоящите от него постъпление не са " някаква впечатляваща сума " - под 20 млн. лева на година, като тези пари ще отиват в общинските бюджети.

Вицепремиерът разяснява и митингите. Той акцентира, че всеки има право да изрази мнението си и гнева си, само че не би трябвало да се нарушава конституционния ред: „ Ние би трябвало да изберем какво желаеме. Искаме ли малко повече сигурност на пътя, желаеме ли да предприемем някакви ограничения въздухът да е по-чист. Този налог няма да реши проблемите самичък по себе си. Необходими са сложни ограничения. С удивление виждам по какъв начин може да има два паралелни митинга – дните да стачкуват против налога, а на една седмица разстояние да се стачкува за чистия въздух. Данъкът не е единствено доход, той е и тласък. Димът от един остарял дизелов автомобил е непосредствено нездравословен за здравето. Там има канцерогенни съставни елементи ”.

Дончев разяснява още, че сега няма причина за оставка на държавното управление и предварителни избори. „ От позиция на парламентарна аритметика – предпоставки за предварителни избори няма. За мен персонално осъществяването на отговорностите в Министерски съвет е до каква степен има изгода и до каква степен има смисъл. Аз персонално ще работя, до момента в който чувствам изгода и смисъл от работата си ”, сподели Дончев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР