Понижаването на степента на контрол и санкции по отношение на

...
Понижаването на степента на контрол и санкции по отношение на
Коментари Харесай

Предлагат тол системата да следи и за застраховка Гражданска отговорност

Понижаването на степента на надзор и наказания във връзка с застраховка "Гражданска отговорност " на автомобилистите (ГОА) би имало съществени отрицателни последствия за обсега и равнището на отбрана на публичния и самостоятелен интерес, които обезпечава системата на ГОА. Това се показва в публична позиция на Асоциацията на българските застрахователи.

Според Асоциацията публичните старания би трябвало да са ориентирани не към облекчение на контролните ограничения и глобите, а към реализиране на по-ефективен надзор върху обсега на "Гражданска отговорност ".

Те оповестяват, че в оповестения за публично разискване Проект за изменение и допълнение на Закона за придвижване по пътищата се планува отпадане на ограниченията, които регламентират краткотрайното лишаване на шофьорската брошура на лидер без застраховка "Гражданска отговорност " и краткотрайно прекъсване от придвижване на транспортното средство по същия мотив - досега на нейното подписване.

Терзийски: Обновихме ТОЛ системата за облекчение на водачите

От Асоциацията са на мнение, че по този начин се основава опция за придвижване по пътищата на коли без застраховка ГОА. Според тях намаляването на административната тежест, каквито са претекстовете за предлагането, няма да е неоспорим резултат от въвеждането му. За сметка на това обаче доста по-сериозно би бил заплашен публичният интерес, защото понижаването на степента на надзор и наказания би се отразило отрицателно във връзка с обсега на застраховката ГОА.

Чрез системата на застраховка "Гражданска отговорност " на автомобилистите се подсигурява обезщетяването на вредите от ПТП, нанесени на невинно-пострадали лица. От Асоциацията акцентират, че ефикасното действие на системата зависи от обсега на застраховката във връзка с пътните транспортни средства, за които тя е наложителна.

Те предизвестяват, че намаляването на обсега може да има тежки дълготрайни последствия за обществото и за институциите поради трайно високия брой на пътни катастрофи у нас. От Асоциацията припомнят, че България е измежду страните в Европейски Съюз с най-тежък пътен травматизъм и с най-вече жертви на пътя. Това обуславя големи подлежащи на обезщетяване вреди, като в следствие ускорява нуждата от още по-съществени, ефикасни и интензивни механизми за надзор във връзка с обсега на ГОА.

Според тях ефикасен надзор за съществуването на подписана застраховка "Гражданска отговорност " може да се реализира посредством потреблението на тол системата.

От Аасоциацията показват, че сходен метод може да се осъществя след съответните нормативни промени и техническа акомодация на тол системата за осъществяване на спомагателни контролни функционалности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР