Понеже петите за две години едва ли ще преодолеят политическата

...
Понеже петите за две години едва ли ще преодолеят политическата
Коментари Харесай

"Републиката на Радев": Амбицията му печели от политическата парализа, твърди "Политико"

Понеже петите за две години надали ще преодолеят политическата парализа, най-вероятно в изборната нощ главният печеливш от обстановката ще е президентът Румен Радев и това ще продължи да има последствия за външната политика на натовската страна, до момента в който в Украйна тече война.

Не е напълно ясно какви са задачите му. Той е хлъзгава и представяща се в разнообразни функции персона, само че никой не се съмнява в упоритостта на 59-годишния някогашен водач да дърпа конците в ръководството и да остане в политиката след края на мандата му през 2026 година

Това написа брюкселското издание в обширна публикация във връзка идните в неделя парламентарни избори, само че този път тя се занимава извънредно с президента под заглавие " Републиката на Радев: Безизходицата в България дава власт на нейния неосезаем президент ".

Авторите Боряна Джамбазова и Антоанета Руси показват, че съгласно механизъм на изданието за сливане на резултатите от социологическите прогнози на 2 април ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " ще получат по 26%. Следват ги Движение за права и свободи (14%), " Възраждане (13%) и Българска социалистическа партия (8%), а " Левицата! " е на прага да излъчи депутати с 4%.

" Което прави доста евентуално властта още веднъж да бъде съсредоточена в ръцете на Радев за известно време, до момента в който балканската страна върви към шести избори ", е изводът на " Политико ".

 Всичко ще се реши в последния миг: финалните прогнози за вота на 2 април Всичко ще се реши в последния миг: финалните прогнози за вота на 2 април

Почти незнаен и макар че през 2016 година навлезе без опит в публичния живот, той бързо сподели забележителна политическа умелост и податливост към влизане в привличащи вниманието разногласия, не престават създателите.


© audiovisual.ec.europa

Те обръщат внимание на множеството рецензии против него, че е сътрудник на проруско въздействие в България и изброяват негови изявления и позиции в тази посока. Но незабавно следват и разяснения, че в Брюксел Радев утвърждава общи позиции на европейския съюз и НАТО против съветската експанзия и няма нищо срещу назначените от него служебни държавни управления да усилват производството на военнопромишления комплекс на България " за нашите потребности и тези на съдружниците ". Най-вероятно това се е отразило тежко на рейтинга му - от 51% утвърждение през февруари 2022 година той е слязъл на 36% през декември, сочат данни на " Алфа Рисърч ". На фона на останалите политици това напълно не е неприятен резултат.

В публикацията Димитър Бечев (гост откривател в Carnegie Europe) и Даниел Смилов (Центъра за демократични тактики в София) дават по-нюансирана оценка на говоренето и политическата игра на Радев.
" Той е политик, който употребява оптимално всяка опция да укрепи позицията си и да усили въздействието си ", споделя и Боряна Димитрова, ръководещ съучастник в Alpha Research, описвайки го като " пореден и корав оператор ". " По време на мандата си като президент той съумя да обтегне връзките си с съвсем всички политически партии ", сподели Димитрова. " Политико " изяснява, че Радев не желае да прави отстъпки пред политическите си противници или даже партии, които са го подкрепяли в предишното.


© audiovisual.ec.europa

Димитър Бечев насочва вниманието към това по какъв начин политическата рецесия и разкрила институционален проблем: служебното държавно управление е отговорно за планирането на идващите постоянни избори, само че законът не планува никакви инспекции и салда, които да държат президента или неговите назначения виновни за вземането на дълготрайни решения за бъдещето на страната. Това разрешава на Радев да упражни ненадейно здрав надзор върху властта и му дава късмет за самопризнание в чужбина, защото той съставлява страната на всички огромни събития и конгреси.

В умозаключение " Политико " написа: " Политически анализатори предвиждат, че Радев няма предпочитание да се отхвърля от политиката след края на мандата си през 2026 година Бечев споделя, че Радев играе дълга игра. " Той е относително млад и се радва на известна известност. Пред него няма други вероятности отвън политиката. " Но и припомня, че в българската политика няма казус някогашен президент да е употребявал поста си като сполучлива платформа за личен политически план или партия.

Димитрова чака да види повече и от политическите му упоритости. " Мисля, че той може да се опита да се нарежда като сплотяваща фигура за проруските партии и поддръжници в България или да размени социалистическата партия ", сподели тя с предизвестие политическите водачи да го наблюдават деликатно. " Все още е рано да се вършат прогнози. Но не бих подценила Радев като фактор на българската политическа сцена. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР