Понеже Космосът и полетите са на мода тези дни или

...
Понеже Космосът и полетите са на мода тези дни или
Коментари Харесай

Защо Кристо е Космос - slava.bg


Понеже Космосът и полетите са на мода тези дни или гледането на Земята от горната страна, от доста високо, взехме решение да отговорим на тези, които се питат какво толкоз пък е направил Кристо? Какво му е гениалното, че се е прочул с някакви парцали и бидони, които показва за изкуство?

Много е просто, приятели – представете си по какъв начин някой половин век преди да има дронове, посредством които да снимаме, та след това да се прехласваме пред фрагментите, които се вършат чрез тях, си е показал на сън и на яве и е съумял да направи на голямо пространство по този начин, че да разтвори изкуството в природата и да направи един хубав, елементарен или даже необитаем пейзаж в арт. Тъкмо това е хубостта на Космоса.

Апропо, едно от смислите на думата Космос на старогръцки е „ украса”. Гениалното на един човек е, когато не знае различен език, с изключение на малко съветски, както самичък признава Кристо (другите ги бил учил „ на улицата и от вестниците”), да прозре и да претвори същината на Космоса.

Той е и нещо друго: „ Космическа тишина” – Кристо е изкуство, което няма потребност да шуми, да крещи и да изяснява (като певческото, филмовото, телевизионното или даже изобразителното на Анди Уорхол, Дюшан и който пожелаете от поколението на нашия човек и измежду неговите артприятели).

Само си представете голямото многохилядно голям брой, стълпено на поляната пред Райхстага, който един българин – той, е опаковал. Вижте картинката на фотосите в Google. Малко над половин век, откакто различен българин е упрекнат, че го е запалил, като и двамата са се трансформирали в международни звезди около внушителната постройка. Толкова внушителна, че успеха в най-мащабната война в историята на човечеството – Световна, се символизира от развяването на аленото знаме над нея – също тип арт акция единствено по себе си.

Пък след това, дано Кристо ви разправя, че няма смисъл, подтекст и подтекст в творбите му, а някой „ спец” да ги вижда като елементарен амбалаж или парцали. А някой популярен наш интелектуалец да упреква медиите, че не обръщали внимание на „ културата” – имаме един българин, който приковаваше вниманието на целия свят и окупираше първите страници, челните заглавия, праймтаймовете с изкуство. БЕЗ ДА ИМА ПИАР ИЛИ МЕДИЕН СЪВЕТНИК.

Освен тишина, Космосът е и самообладание. Безкрайно самообладание.

Кристо споделя какъв брой доста години минават и какъв брой ръководители на немския парламент се сменят, до момента в който Рита Зюсмут дава позволение за пакетирането. И то надалеч не незабавно - би трябвало да минат библейските 7 години от нейното десетилетно ръководство, с цел да стане чудото. И тъй като Космосът е декорация, значи изкуство, се получава цяла съзвездие от иронии на ориста: тя е от града Вупертал, където за първи път Кристо преди време попада в компанията на фамозни модерни художници, след което - въодушевен от летуването при техен общ познавач там, се връща в Париж и прави първата си именита акция. Българинът загражда улица в най-арт квартала на френската столица с варели - отговор на изкуството против разделянето на Германия, а с това – на Европа, от Берлинската стена. Или както външният ни министър я назовава - Желязната завеса. Без обаче да подозира за инсталацията на Кристо, несъмнено, а просто така - от галактическа близост.

Космическо самообладание би трябвало на Кристо, с цел да дочака куп кметове на Ню Йорк да се сменят, с цел да стане първи жител неуспелият да се добере до президентска номинация тази година милиардер Блумбърг, който му е остарял прочут. Та да му разреши да „ запали” Сентрал Парк със своите Порти от шафранови платна. Реплика на фамозните дървени рамки до фамозния храм в покрайнините на Киото, който е визитка на Япония – друга от неговите територии на пресътворяване.

Гледан от горната страна, все едно от Космоса или от небостъргач, изключително, откакто пада сняг, паркът „ пламва” (уви, не можахме да намерим задоволително добра илюстрация, с цел да почувствате огъня), спомня си тогавашният ни представител в Организация на обединените нации Стефан Тафров. Той съумява да завоюва доверието на Кристо и жена му Жан Клод и да го притегли на своите приеми в българското генерално консулство. Вчера някой от властта с галактическа елементарност се опита да изясни, че нямало такова нещо като Кристо да е бил афектиран или ограбен от страната ни, тъй като идвал на въпросните коктейли. Не на страната се дължи, още по-малко на кабинета Борисов 1, при който той осъди държавното управление, поради заграбването на парцела му в Габрово, а то не му заплати, та сметката беше покрита от служебното държавно управление на Райков. С нашите пари, несъмнено. Дължи се на Тафров, който е човек.

Може би с последните дребнотемия най-ясно се вижда за какво Кристо е Космос, освен това почтено частен, не тъкмо като на Мъск, който славим тези дни, който постоянно е бил подкрепян от своята страна – нещо като държавен милиардер, както ясно се вижда от многомилиардното спонсориране на плановете на американеца. Нашият случай не е подобен, противоположното.

Кристо е Космос и в бизнеса, тъй като никой различен не съумява да събере толкоз милиони пари за вложение в изкуство, да завоюва такава публика онлайн за него и то без в никакъв случай да попадне според от някой спонсор. Финансира всяко ново галактическо произведение с парите от личния си труд и чудесния си усет на търговец. Нещо, с което габровците, като него, са фамозни в страната ни, където кой знае за какво назоваваме това „ стискане”. Но поради галактическото си мислене единствено той от всички тях е знаменит. Не родния Конфуций – вицепремиера Томислав Дончев.

Въпрос на Космос.

Той, Космосът, по тази причина в действителност е безграничен: всеки му слага и го вижда с самостоятелния си небосвод.

А, в случай че се чудите от кое място са ни цитатите на Кристо, имаме бърз отговор – от прелестното изявление с него отпреди 10 години – малко преди да стане на 75, което сподели в предаването на Слави Трифонов по неговата телевизия 7/8 Тома Томов – именит публицист и сега народен представител от Българска социалистическа партия. Пък дано след това да е чалга, пък огромните медии да се дефинират като КОСМОполитни.

Борис Ангелов
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР