Понеделникът след смяната на времето е най-тежкият ден за адаптация

...
Понеделникът след смяната на времето е най-тежкият ден за адаптация
Коментари Харесай

Днес е най-тежкият ден за адаптация

Понеделникът след промяната на времето е най-тежкият ден за акомодация на организма към новото време. Това сподели пред Дарик психиатърът доктор Веселин Герев. По думите му най-потърпевши са водачите, увеличавали се случаите на пътя. Според доктор Герев по-полезно за здравето ни е да изберем зимното часово време, тъй като то е астрономическото време.

 
Ето какво сподели още психиатърът: " Колко време децата отиваха на учебно заведение по мрачно?! Те първите два часа спят. Представете си по какъв начин вършат контролно, по какъв начин ги изпитват... Тялото се движи, само че душата спи. Същото нещо се получава и с хората, които отиват на работа, карат. Случвало ли ви се е да дойдете сутринта на работа, на открито е мрачно, не следвате естествения си темп и не си спомняте по какъв начин сте пристигнала? Ами като шофирате? Човек към този момент става рисков ".

Докато на открито като е ярко, настройката на човек е, че това е времето за жизненост, изясни още доктор Герев: " Представете си, че водачи ще сменят часови зони, ще возят хора. Шофьори на рейсове пътуват непрекъснато. Това са специалности, които най-вече страдат, първо от това, че работата е обвързвана с доста огромно напрежение, второ, промяната на часовото време е в допълнение утежняващо събитие, което работи върху душeвността им. Човек се разконцентрира, става по-тегав в реакциите, не може да си фиксира вниманието върху това, което прави. Автонастройката трае три-четири дни ".
 
На въпроса дали ранното стъмване вечер отключва меланхолия, той изясни: " По нашите географски ширини има сезонна меланхолия, само че тя се следи доста по-рядко, в сравнение с в страните, които са на север и на юг в полукълбото. Визирам скандинавските страни, където има шест месеца мрачевина и един месец цялостна светлина. Там разстройството на биологичния часовник е тотално и хората подхващат ограничения за това, като се предлага в светлата част да се пускат щори, когато човек спи, а в тъмната част да се употребява солариум като изкуствено слънце и слънчеви лампи, с цел да може да се заобикалят депресиите. Наистина там има доста депресии по това време ".

Докторът се пошегува: " Основната причина за това не е единствено този естествен феномен, а и това, че хората живеят доста стресиращо и също така използват алкохол на цикли - единствено през уикендите. Тоест нямат опция през седмицата редовно да го използват, което на процедура е най-достъпният антидепресант в целия свят ".  
 
Наблюденията от практиката на експерта демонстрират, че за нашите географски ширини " дотам генно ни е детерминиран и кодиран този динамичен стандарт, че най-обичайното време за нас е зимно часово време, на което сме привикнали години наред ". И добави: " Все отново тук сме живели повече от 1300 години, а на процедура сменяме часовника 40 година "

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР