Понеделник премина под знака на очакването министърът на здравеопазването и

...
Понеделник премина под знака на очакването министърът на здравеопазването и
Коментари Харесай

К:България: Здравното министерство обсъжда новите мерки; милиони са отишли за фиктивни ученически почивки

Понеделник мина под знака на упованието министърът на опазването на здравето и експертният му съвет да разгласят новите ограничаващи ограничения за справяне с пандемията. След повече от тричасово съвещание, почнало в 14 часа, дефинитивно решение не беше взето. След като бъдат прегледани всички оферти, министър Кацаров ще издаде заповед с съответните противоепидемични ограничения, оповестиха от здравното министерство.Междувременно министър председателят Стефан Янев разгласи, че на постоянното си съвещание в сряда кабинетът ще вземе решение за съответни и прецизирани ограничения за справяне с високите цени на тока. Той акцентира, че главният проблем в България за момента е цената на тока за бизнеса.Кои са водещите международни вести в четвъртък може да прочетете.Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани в резюме. Най-важното от деняГлавният държавен здравен контрольор предлага стягане на противоепидемичните ограничения
Епидемиологичният съвет към министъра на опазването на здравето се събра на дълготрайно съвещание в понеделник следобяд, с цел да разиска какви ограничаващи ограничения следва да бъдат подхванати, с цел да се овладее обстановката с ковид в страната. На база на тези рекомендации министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров, който е и ръководител на съвета, следва да подпише заповед за налагане на съответните ограничавания.

Предложените от основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев нови ограничения против разпространяването на коронавирус, с които той влезе на съвещанието в 14 часа, включват: влизане със документи за ваксина, преболедуване и антигенен тест в просветителни, здравни институции, както и в заведения и фитнеси. Затова здравното министерство е купило и 1 млн. антигенни теста. Ако това не се одобри, основният здравен контрольор предлага по-строги ограничения и ограничавания в работата на заведения и публични обекти. Той предлага още прекратяване на присъствените конференции, а сватби и кръщенета да могат да се организират единствено в кръг от 15 души.

В моловете да бъде въведен пропускателен режим, съгласно който да не бъде допускан повече от 1 човек на осем квадратни метра, предлага още Кунчев. До момента мнението на специалистите е да не се постанова цялостен локдаун.

Според формалните данни за разпространяването на заболяването за последното денонощие 167 индивида с коронавирус са признати в болница, като 88.62% от тях не са имунизирани. Хоспитализираните са 6074, като 512 от тях са в интензивно поделение. Починали от коронавирус са 43 души.

Междувременно шефът на столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев и шефът на ЦСМП-София, доктор Георги Гелев на среща със зам.-министъра на опазването на здравето доктор Тома Томов го уверили, че в столицата няма дефицит на кревати за пациенти с коронавирус.
Срокът за разглеждане на проекта за възобновяване - оптимизъм и действителност
Срокът за разглеждане на българския План за възобновяване и резистентност в Европейската комисия е два месеца и по-късно в границите на месец той може да бъде утвърден от Съвета на Европейски Съюз, сподели пред публицисти Цветан Кюланов, краткотраен началник на представителството на Европейската комисия в България, представен от Българска телеграфна агенция. Плащането по плановете на проекта се прави, когато той към този момент е утвърден, в случай че това стане, до 31 декември 2021 година ще има заплащане по плановете, уточни Кюланов.

Шансът това да се случи обаче е незабележим: на Европейска комисия са ѝ нужни 2 месеца, с цел да трансформира към този момент контрактуваните текстове в контракт, след което Съветът на Европейски Съюз има до четири седмици да го утвърди. Дори без да има никакви забележки по проекта, това още веднъж праща крайната дата след Нова година.
Николай Денков: Милиони са отишли за фиктивни училищен почивки
Десетки хиляди фиктивни почивки на възпитаници, по които са платени осем милиона лв. - това е било установено при серия от инспекции на звеното за вътрешен одит на Министерството на образованието. Ръководството на комерсиалното сдружение " Ученически отдих и спорт " ЕАД не може да потвърди съвсем 293 хиляди нощувки за интервал от две години, заяви министърът на образованието Николай Денков на брифинг в понеделник.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Промишленост 3 Право 1 Икономика 2 Енергетика 3 Технологии 1 Енергетика 2 Технологии 3 Право
Министерството ще изпрати сигнал с обосновано съмнение за злоупотреби в изключително огромни размери до основния прокурор и до Агенцията за държавна финансова ревизия.

Същевременно поради регистрираната активност били нараснали заплатите на четиричленното управление. Изпълнителният шеф Емануил Райцев през юни м. година е вземал 17 минимални работни заплати, или 10 837 лева бруто, а тази година през юли си я нараснал с още 970 лева поради положителни резултати през второто тримесечие.
Още вести от деняПрокуратурата приключи следствието против Марешки за изнудване на съперници
Спецпрокуратурата е прекратила следствието против Веселин Марешки и други двама някогашни депутати от " Воля " - Кръстина Таскова и Пламен Христов, за незаконен сговор за напън против съперници, заяви " Сега ". През 2018 година тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров изиска имунитетите на Марешки и другите двама, като разгласи, че Марешки е употребявал близки до него чиновници от Агенцията по медикаментите за масирани инспекции на съперници, че заплашвал притежатели на аптеки с принуждение и така нататък Оказва се, че на 19 юли т.г. прокуратурата е прекратила следствието тихомълком с констатация, че няма изнудване, а данни за нелоялна конкуренция. В Комисия за защита на конкуренцията обаче има решение отпреди две години, че в тази ситуация няма нарушаване на закона от Марешки и другите двама.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР