Понеделник, 30 октомври Язък за здравния министър проф. Николай Петров.

...
Понеделник, 30 октомври Язък за здравния министър проф. Николай Петров.
Коментари Харесай

Из делниците на един луд

Понеделник, 30 октомври

Язък за здравния министър проф. Николай Петров. Беше единственият, за който не сме си разрешил да кажем неприятна дума. Щеше ни се в държавното управление да има най-малко един, в който да се прекръстим, без това да е осквернение. Защото Бог ще накаже този, който се прекръсти в Далавери Симеонов, сътрудник Иван, онази туристическата бутафория, правосъдната подигравка Тетка Цачева, прясно изографисаният св. Делян Хасковский… И по тази причина сме гневен на професора! Неговата постъпка деморализира доста повече хора, в сравнение с зетьо-шуро-баджанащината на хасковския вундеркинд. От ГЕРБ друго, с изключение на да крадат и да се обогатяват, не сме очаквали. Но от професора чакахме.

Наскоро написахме, че, съгласно нас, за дереджето на публицистиката главните виновници са можещите, кадърните публицисти, които, за жалост, първи се продават. Но това очевидно не е проблем единствено на публицистиката, а на цялото ни общество. И в случай че би трябвало да напиша епитафия на тази нация и тази страна, бих поставил думите на Далчев: „ България е богата на гении, само че е бедна на характери. “ Няма потребност от повече думи.

Много хора опазиха професора като ослепителен доктор, избавил доста животи. Доста релативистки морал. Професионализмът не трябва да е морално безпристрастен, не може да е морална индулгенция. Знам, че доста желая, само че не го желая от всички. Само от най-хубавите.

И до момента в който сме на медицински тематики. Учени от Станфорд анализирали данните на 50 000 души и открили връзка сред използването на марихуана и секса. Пушещите трева били с 20% по-добри в леглото! Пенсиите, а?! То вас 20% не ви устройва, но хич…

Блазе му на Евгени Дайнов. Той освен, че изклати Енергото и в този момент те купуват ток от него, ами и с 20% напред… Както и да е. Пенсиите, желаех единствено това да ви кажа, че вие просто сте объркали тревата, бе, братя мои ненагледни! Коноп би трябвало, не коприва! Не настоявам, че това е единствената причина да не напредвате в живота, само че и не го изключвам.

Обаче, братя от последната възраст, бъдете признателни, че сте се родили в православна България. Щото можеше да се родите някъде другаде и тогава… На утрешния ден се навършват тъкмо 500 години откогато Мартин Лутер поставя началото на Реформацията. И знаете ли по какъв начин тоя пич ги е виждал работите? През 1525 година нахвърлял някои тезиси по отношение на половия живот, в които твърди, че е обикновено да се прави секс по 8 пъти седмично.

Нормално! А?

„ Монитор “: „ Спим с щрауси и сърни против 20 лева “

Малий… Доста извратено звучи, пък и не е скъпо, та взех решение да видя защо става „ на въпрос “. Щото, нали, сърничка, козичка, все някак може да си го показа човек. Казвал сме ви, че великият Челентано си призна един път, че е почнал на коза. Да. Дори с кон може. Историкът Петрински написа преди време, че измежду конните нации, към които безспорно са принадлежали и прабългарите, това е било процедура. Но с щраус наподобява много по-вълнуващо прекарване. Защото щраусът едно, че бяга доста бързо, със 70 км, друго, че значимите работи са му доста нависоко и, трето, че той рита по-яко от кон. И още доста работи се сетих за щраусите, или Struthio camelus, както им викат на село, само че на вятъра. Защото в дописката става дума за едно село, на г… таковата на географията, в което развивали селски туризъм и имало хотел с дребен зоокът.

Мискини лъжливи?!

И тъй като споменахме „ Монитор “, та няма по какъв начин да подминем една скотщина. Нарекли Комарницки „ безконечната Амбър на олигархията “. Е, дали ще е безконечен, това е Божа работа. Но е несъмнено, че ще се помни дълго след Пеефски и помиярите, които списват вестниците му. Захариев, не се оглеждай!

Колеги, ще преразказвам един мой настолен другар. Ако живеете задоволително дълго, един ден ще разберете, че даже един кореспондент не би трябвало безусловно да бъде мръсно копеле…

Това може би беше излишно, само че бях задължен.

Най-после в нещо да сме първи! Според данни на Евростат страната ни е преди всичко в Европейски Съюз по произвеждане на тикви и тиквички. Произвели сме 130 хиляди тона. След нас, надалеч след нас, са Испания с 97 хиляди тона, Франция с 96 хиляди тона, Германия с 87 хиляди тона и така нататък

Много забавно, че и прилежаща Румъния е имала положителни обичаи в тиквите. Преди 5 година мамалигарите са произвеждали 60 хиляди т. А в този момент едвам сколасват да изкарат 10-12 хиляди Всички знаем какво стартира в Румъния преди 5-6 години, само че не знаем дали тъкмо то се е отразило на тиквопроизводството. Извън Европейски Съюз ни бие единствено Турция (138 хиляди т). И там знаем какво става през последните години. Заслужава да се обмисли дали има взаимозависимост и вероятно да понижим тиквите.

И за какво, апелирам ви се, тия вопли против Хелоуин? Защо да не го честваме, откакто сме първи по произвеждане на тикви и в безспорен брой, и на глава от популацията. Та, че и за глава на популацията. Кажете, за какво? 



Лично ние считаме, че организацията на този празник би трябвало да се поеме от държавното управление. Да се направи един комитет отпред с Тецка Цачева, Николина Ангелкова, Цвета Караянчева и Илияна Беновска (като гражданска квота). Е, може и по-страшни да се намерят, само че за начало и тези са положителни. 

Вторник, 31 октомври
``
В проучване на организация „ Тренд “ 62% от българите заявяват, че имат вяра в Бог, до момента в който 26% твърдо не имат вяра. Останалите очевидно се двоумят - като видят напън имат вяра, като им се размине – не вярват… Според резултатите дамите са по-набожни от мъжете, необразованите са по-набожни от образованите, селяните по-набожни от жителите, старите – по-набожни от младите. Вероятно е тъкмо по този начин. Някой беше споделил, че вярата стартира там, където свършва мисленето. Даже да не бях и аз, и да съм забравил…

Това са персонални въпроси. Всеки самичък си взема решение дали и в какво да има вяра. Ние просто ще напомним „ Залогът на Паскал “. Защото живеем в меркантилни времена. Паскал си направил сметката по този начин: „ Не знам дали Бог съществува, само че знам, че нищо не спечелвам при положение, че той не съществува, в случай че съм безбожник, а ще изгубя доста, в случай че е назад. ” Дори и 1% да е шансът Бог да съществува, на другата страна на залога стои вечността! Завинаги в казана!

И също така, братя, що ви е да се морите да не вярвате?! Човек не е песимист по природа, невярването изисква сериозен разход на умствени старания. Колко е просто да се прекръстиш и да кажеш: Помози Бог. И какъв брой интелектуални старания са нужни, с цел да докажеш, че няма Бог. И какво печелиш, като го докажеш?

По обезпокоителното в проучването са резултатите от въпросите за демокрацията у нас. 41% от българите не имат вяра, че България е демократична страна, а 29% считат, че демокрацията въобще не е добра форма на ръководство за нас, че за нас ще бъде по-добре, в случай че отпред има един човек, който взема решение всичко. Тия съвсем една трета от българите са ми доста забавни. Колко би трябвало да имаш в тиквата, та да не вденеш, че в случай че демокрацията ни е балканска, и диктатурата ни няма да е по-читава. И също така, като погледнем деликатно, то и в този момент ни ръководи един човек, айде, дано е човек и нещо. (Ще бъде мощно пресилване да броим Цецерон за цялостен човек, не ли?)

На първо място сме по тикви, само че сме на 21-во място в Европейски Съюз по четене на книги. 25% от пълнолетните българи били прочели 5 и повече книги през 2016 година При приблизително за Европейски Съюз 36%.

Значи не е като никак да не четем. Е, не сме като Швеция (66%) и Холандия (52%). Но пък не сме и илитерати като португалците (13%).

Вероятно се питате за какво, като не сме най-простите в Европа, сме избрали да ни ръководят най-простите у нас? Веднага ще ви кажа. Защото тези, които мислят с тв приемниците си са доста повече от тези, дето четат. Книгите били едвам третият избор на българина за свободното време. На първо място е тв приемникът с 95%, следва интернет с 50% и чак тогава, в случай че остане време, идват книгите.

Другата причина е в надценяването на четенето. Оказва се, че в света най-вече четат китайците, следвани от американците, британците и руснаците. Да, руснаците са едни от най-четящите. И това ме кара да съм много песимистичен за файдата от четенето.

Може би тъкмо това - че четат, само че не прихващат - е подбудило западни проучвателен центрове да събират и изследват биологичен материал от руснаци. Лично Путин го заяви: " Ние, вика, сме обект на доста огромен интерес… " Но не беше смутен. И е прав. На този стадий науката е безсилна да изясни съветската душа.

Боже, пък тия варвари в Плод и зарзават изпекли най-малко 100 тикви! Хората нема от кое място да намерят една за фенер, те ги зяносват…
``
Сряда, 1 ноември

По мотив Деня на будителите сътрудник Иван награди сътрудник Кардам (Божидар Димитров), сътрудник Роман (акад. Георги Марков) и майор Петров (Росен) за значителен принос към повереното му ведомство. Разбира се, измежду наградените има и заслужили хора, като проф. Владов, проф. Крум Дамянов, Стоянка Мутафова. И тъкмо това ме озадачи. Защо тези в действителност заслужили хора одобряват премия от тези ръце и в тази компания?! Ако трима сътрудници на Държавна сигурност, един ученик на Магнаурската школа и едно сложено лице на медийния империалист не са задоволителни да опорочат едни награди, не зная какво би могло да ги опорочи. 

 И колкото повече виждам общата фотография на наградените, толкоз повече не разбирам за какво е това отвращение от думите на резидента Радев, че " Будителят не е интелектуалец по европейски пример, той е българска духовна категория “. Зер може да бъде европейски интелектуалец цървул като Божидар Димитров? Или подгъзникът на Бареков Росен? Какво е съдействал той, като се изключи че с Каракачанов дружно харчеха парите, дадени от банкера Цветан Василев на Бареков? Същият Росен, който, дружно с Любен Дилов и Дългия бабуваше на раждането на чалгата у нас! За Венелина Гочева и нейния принос ме е гнус даже и да се изричам. Да бяха дали най-малко и на Блъсков...

А, бе, дали не би трябвало да свържем думите на Радев с казаното от жена му? Че „ единствено през днешния ден и единствено в България, може да си легнете с магьосница и да се разсъните с национална будителка “? При това състояние може би не трябва да го укоряваме.

Обаче, братя, не ги вярвайте тия работи. С каквото си легнеш, с това ще се събудиш. Другото са приказки за деца. И цяла нощ да целуваш жабата, на сутринта тя отново ще си е жаба. Даже освен това, опитът ни задължава да кажем, че в живота постоянно става тъкмо противоположното - лягаш с принцеса, а се събуждаш до жаба. Една жена може да се конти и гримира с часове, само че в никакъв случай не може да реализира това, което вършат три ракии.

То си има и научно пояснение. Казвал сме го, само че не пречи да повторим. В човешкия мозък има един център, нуклеус акумбенс, който дава отговор за преценката за хубост на лицето на различен човек. И шотландски учени откриха, че алкохолът подтиква този център. Според тях, в случай че черпиш едно гадже 1 литър бира, то ще стартира да те харесва с 25% повече. При 2 литра бира – с 50%. А при три литра бира е допустимо напряко да се напикае от харесване… И измежду учените има много идиоти.

И тъй като ние постоянно се опитваме да сме потребен, та ще кажем и нещо съществено. Десито има един огромен проблем, върху който пиарите ѝ би трябвало да поработят. Иска да стане интелектуалка от през днешния ден за на следващия ден. А то не става толкоз бързо. В някои случаи въобще не става. Знанието не просто би трябвало да се добие, то би трябвало и да се интериоризира. Да не седи като нова кръпка върху остаряла дреха. (Четенето на Редута.бг е стъпка във вярната посока!)

Защото, госпожа Деси, сред нас да си остане – фотошопът в действителност може да прави чудеса за визията. Всеки мъж, който е видял корицата на сп. „ Ева “, ще пожелае да е на мястото на Радев, на брачна половинка Радев. То е прическа, то са устни, то са очи…



Но за жалост за по-тънките работи фотошоп не е фиктивен. Премислете си още един път концепцията. Борисов направи чудеса с дивотия. Разбира се, той е обективно елементарен. Но все пак има място да се намерения коства ли си тук и в този момент да се вършиме на особена. Е, може да се изрусите, това не пречи. Казват, че лозунгът на русокоските бил „ бъди красива и мълчи “. Не е неприятен девиз като за начало.
``
Само съвет, нищо повече.

Лелей по какъв начин се отплеснахме… За будители и награди ставаше дума.

Между другото, някой си се възмущавал, че от екипа на „ Прас-Прес “ не се появил никой да вземе премията, присъдена от Съюза на българските публицисти. Ами не се появи, няма да се появи и няма и да вземе премия от ръцете на Снежана Тодорова, забравих ѝ агентурното име… Момент, ще ревизира в „ Биволъ “. Да, Виолета, сътрудник на Шесто ръководство на Държавна сигурност, Първи отдел, който следеше писатели, учени, медии... Досието ѝ е унищожено, чест, която се оказва на скъпите за Държавна сигурност фрагменти. Ако отворите уеб страницата на Съюз на българските журналисти можете да си помислите, че сте отворили СРЖ. Такова искрено русофилство шества там, че не е истина. Редом с възхвали на социализъма и в частност на Гошо Тарабата.

Онова „ нящо “ Антон Тодоров осъдило Ташко Ерменков задето от парламентарната естрада го назова ”политически травестит ” и се изрече неласкаво за генетичното му завещание. Съдът постанови, че тези обиди костват 6000 лева плюс правосъдните разходи.

„ Започна се, дано всеки, който е изрекъл засегнатост или клюка по мой или на мои родственици адрес да знае, че няма да бъде пощаден “, разяснява сбито нящото.

Щастлив сме, че тази опасност не ни касае. Едно от преимуществата на това да си вманиачен, е че можеш да кажеш на боклука отпадък, на продажника - подкупник, на простака – тъпанар.

Пък Валери Симеонов се заканва да съди Велизар Енчев, задето го нарекъл „ политически безсрамник “. И ще го осъди. Нещата отиват натам, че всичко, пред което се сложи определението „ политически “, ще бъде инкриминирано. Политически деятел, политическа партия, политически водач особено… Защото, в случай че се замислите, нито травестит е обидно, нито безсрамник е нещо чак за съд. Още повече, че Валери в действителност е доста нагъл. Знаете ли с кой живеел този? Е, няма да ви кажа. 

Четвъртък, 2 ноември

Георги Марков крепко лъска бастуна. Споко, както споделя Цецерон, това, което споделяме, не е това, което казахме. Понякога в неофициална среда назоваваме Борисов „ бастун “. И от там под лъскане на бастуна разбираме лъскане на имиджа на Борисов. Но и по вашему да си го разберете, не е огромна неточност. Защото казаното от Марков дава предпоставки. „ Борисов, вика, ще ни ръководи, до момента в който му омръзнем. “ Бил най-успешният български министър председател, безалтернативен бил... А третият му мандат вървял като по мокро кадифе: икономчически напредък, нарастване на пенсиите и приходите на трудещите се…

Много сме обезпокоен от това „ до момента в който му омръзнем “. Ами в случай че в никакъв случай не му омръзнем? На правешкия полуинтелектуал по какъв начин не му омръзнахме 35 година? А Борисов е още млад, ще ни събере кърпичките като едното нищо. Пък и спортува интензивно. Ето в четвъртък отново рита мач, хем през работно време. Не знам, за множеството хора няма никакво значение при кой министър председател ще си идат от тоя свят, само че за нас има. Иска ни се да забележим простотията свалена от пиедестала, на който неразумните измежду нас я издигнаха. 

 Вчера, като го гледах по какъв начин се носи по терена на вълни на вълни и шкембето му се тресе като малеби, си рекох, че Стоичковото „ тюфлек “ ще е доста по-сполучливо от бастун. Не споделям, че играе неприятно, само че просто постепенно форсира и мъчно стопира. Понеже нали по формулата е масата по скоростта на квадрат. Не е наша работа, само че ни се коства, че на Борисов му е време за бенефис. Но слушам, че бил окуражен да стане освен най-дълго управлявалият министър председател, само че и най-дълго игралият футболист.

Чуван е постоянно да споделя: „ Останали са ни още 20-30 години да поритаме и да поеб… “ Което значи, че счита да се занимава с тези два спорта най-малко до 80-годишна възраст. Което не е невероятно, Ицко Финци на 84 си роди дете. В тази връзка желая да кажа на тия, дето раздухват тематиката за секшуъл харасмант, да престанат. Ако тръгнем по тази линия незабавно можем да останем без министър председател. А ще бъде незаслужено да го загубим поради това. Има толкоз по-сериозни аргументи да го загубим. Нашите полови насилници не са полови насилници в европейския смисъл. Нищо у нас не е в европейския смисъл. А самите насилени след това тичат из София и се хвалят по какъв начин министър председателят ги пипнал по… На разнообразни места.

Петък, 3 ноември

Комисарката по правораздаването Вера Йоурова, която предходната седмица беше у нас и изрази известни подозрения във връзка с оптимистичния роман, показан ѝ от Цацаров, в този момент си траяла мисълта в Хелзинки: " Трябва да използваме по-добре еврофондовете в поддръжка на върховенството на закона, да създадем мощна взаимозависимост сред върховенството на закона и кохезионните фондове. "

Интересен проблем се обрисува. Не можем да издигнем върховенството на закона, без да свалим най-малко тримата дебели. Но пък, в случай че ни спрат фондовете, няма потребност да ги смъкваме, те сами ще си паднат. Или просто ще им омръзнем…

Прочетох нещо забавно във mignews.info. Не ги знам кои са тия сътрудници, дето списват уеб страницата, дори не знам дали са сътрудници, щото то в последно време... Но ще пожертвам, новинката е любопитна. Петко Кирчев, от Банкя, бръснарят на Борисов, вземал седем бона месечно (отделно премии), с цел да се грижи за прическата на премиера. Той бил персонален фризьор на Борисов още преди време, когато бил пожарникар. И кариерното им израстване вървяло паралелно. Днес и двамата са в Министерски съвет - Борисов като министър председател, бай Петко като заместник-началник на канцеларията и основен държавен секретар. По служба имал даже право на достъп до класифицирана информация.

За доста „ най-хубави работи “ съм чел, само че тази е най-хубавата от всички работи. Щото на процедура няма работа. Със същия триумф работата на бай Петко може да я прави и някой ром, от тия, дето косят парковете.

А, бе, по какъв начин мислите, дали бай Петко завежда епилирането на премиера? Ако е по този начин, това би уплътнило длъжността му. Всъщност, не ми отговаряйте. Не ме интересува.

Стига политика. Да хвърлим едно око и на бизнеса. Вие, братя, ни познавате като журналист. Но ние сме и бизнес талант. Да, почтено. Нереализиран талант. Такива хрумвания раждаме, че една да бяхме осъществил, в този момент щяхме да с пари да си играем. Вижте да вземем за пример какво сме написал през далечната 2007 година: „ От доста време се поканвам да хвана “Името на розата ” на Умберто Еко и да я почистя от всичките му семиотични нелепости, които ги схваща единствено Ивайло Знеполски. Ще стане криминале за знамение и приказ. И ще може да я чете и Бат’ Бойко, щото ще оставя единствено директната тирада. Ако имам търговски триумф, ще хвана и “Махалото на Фуко ”, “Кант и птицечовката ” и така нататък “

Ама не го направихме и в този момент се хапем по… откъм гърба, щото хората не спят. Некой си направил приложение Blinkist, което издава къси версии на бестселъри, които се четат за 15 минути. По 2 млн. читатели на ден влизали и теглели книги. Направо златна мина.

Колко хрумвания по този начин съм зарязал…

Май би трябвало към този момент да се ориентираме към привършване.

Като турих калема - Ден на будителите - Хелоуин, открих, че народът повече го влекат тиквите. И с съображение. Какъв е тоя комичен празник?! Гаче ли ние като народ спим и би трябвало някой да ни буди! Пък и, в случай че имаме потребност от будене, което не е по този начин, що единствено един ден ще ни будят, пък ще ни оставят 364 да спим? Не е разумно. Не, братя, истината е, че никой не е заинтригуван да ни буди. А то и не остана кой. Трябва първо ние да събудим будителите, та по-късно те да разсънят нас. Имам една концепция по какъв начин можем да ги събудим, само че ми се желае да опитаме първо с положително.

Празнувайте, братя, празнувайте каквото желаете, единствено празнувайте! Ако спрете да празнувате, ще ви дигнат налозите. Поне по този начин е в притчата за везира, който вдигал налозите, до момента в който народът псувал и почнал да ги понижава, когато народът го блъснал на живот…

Ама да не взема да ви подведа… Щото везирът е бил интелигентен.

To be continued
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР