Понеделник, 14 август Днес, уважаеми читатели, ще четете тихичко и

...
Понеделник, 14 август Днес, уважаеми читатели, ще четете тихичко и
Коментари Харесай

Из делниците на един луд

Понеделник, 14 август

Днес, уважаеми читатели, ще четете тихичко и няма да мрънкате. Мрънкането е неразрешено. Не го споделяме ние, сподели го папата преди нещо като месец. Възможно е и той самичък да го е измислил, само че по-вероятно е да му е внушено от горната страна. Бактън към този момент от мрънкачи!

Бележка на вратата на канцеларията на папата, на която написа: “Мрънкането неразрешено ”.

Позволяваме си да ви лишим от това национално наслаждение, тъй като докторът тази седмица е на дъното на Сатурновата дупка, а това е напряко съсипващо. Мечта ни е една година най-малко да я изкараме тая дупка някъде по южните гръцки острови, може и испански. Малко, месец преди дупката и месец след нея. Убеден сме, че там, под топлото южно слънце, ще я понесем по-леко. Но пусто да опустее, би трябвало да се руча. От там потеглят всичките ни проблеми – че би трябвало да се руча. А както знаете, на изсъхнало мъчно се преглъща. Та би трябвало и да се пийне нещо. Ето тия трите работи ни лишават цялата витална сила и по тази причина гиберясваме. Ако се научим да живеем вярно, може да живеем постоянно. Ама не може…

И като се обърна обратно, какво да ви кажа… През половината живот градихме социализъм, през другата половина го събаряхме. Уж да построим демокрацията на негово място. И какво построихме?! Истинския комунизъм за другарите!

Всъщност, демокрацията е въпрос на спогодба. Като всичко в тоя живот. Днес, 28 години след смяната, мога да кажа като еднорога от „ Алиса в огледалния свят “: „ Е, в този момент, когато се видяхме един различен, в случай че ти повярваш в мене, и аз ще допускам в тебе. Съгласна ли си? “ И Алиса се съгласи. Но Алиса е малко момиченце, на седем години и шест месеца. А ние към този момент сме на… Всъщност, това не е ваша работа на какъв брой сме. Вие ще гледате духа!

Ох, но той и духът не е безконечен. И той се омаломощава. Един другар ми написа благопожелание и добави: „ И, в случай че спреш да пишеш, да знаеш, че при нас, хамалите, постоянно има място за теб… “ И се замислих. Тъй, де, ние и в този момент това вършим. Местим едни камъни насам-натам… Ама нали знаете, че от преместването работите не се трансформират.

Хамалин единствено в краен случай. Засега съм си намерил друга работа. Шотландската компания Grant`s търси трима ценители на качествено уиски, с цел да ги назначи за посланици по света. Работата им е напряко фантазия - ще летят по света, ще показват другите марки, ще пият и ще приканват останалите да вършат същото. И за тоя кеф ще получават заплата, от която няма да се постанова да отделят половината за пиянство. Мисля да аплайвам. Дано единствено образованието да не ми препятства. Щото има някакво предрешение, че интелигентността пречи на потреблението. Но персонално ние не сме забелязал. И в университета сме работил, и в една камара редакции, ватенките имат доста да учат…

Както и да е. Празници, празници, но да си погледнем и Делниците. Да забележим какво е станало из родината и дали въобще е станало.

Първо Валери Симеонов. Моля ви, не му викайте виц-президент. Верно, комичен е, само че е и прав. Библията почва малко неверно. В смисъл, не почва през цялото време. Защото баш първоначално: И беше Тишина! И след това идват другите работи…

Това, което прави, е изцяло прогресивно и европейско. Ние сме на мнение, че би трябвало да се разшири още обсегът. Щото на курорт сме седмица-две, а дома сме си от самото начало. От 1-ви септември влиза в действие инструкция на Европейски Съюз, която не разрешава прахосмукачките над 900 вата, по-точно всички прахосмукачки, които подвигат повече от 80 децибела. Още на 2-и септември в 00.01 часа съм на вратата на комшийката. Тя по това време обича да прахосмукачи. Щото денем спи и прахосмукачката ѝ пречи. Тя нейната вие като вързана овчарка. Ще я сезирам, па да забележим. Едва ли ще ми почете митинга, само че в случай че се намеси господин Симеонов, нещата сигурно ще се трансформират. На Слънчака по какъв начин се трансформираха? Или греша?

Като споменахме нагоре биографията на Христос, та се сетихме и за неръкотворния труд на Кристина Кръстева върху Борисов… Нали знаете, че на Христос му се губят 11-12 години. Никой не знае къде е бил през това време. По същия метод в биографията на Кристина се губи целият героичен интервал на Борисов. Няма го, няма СИК, няма Маджо, няма незаконни заводи за цигари, няма маджарски интервал, нищо! От Магнаурската школа напряко основен секретар.

Чудя се на съпрузите на журналистките с сектор Министерски съвет по какъв начин спят умерено. Славата на Борисов в доста връзки е измислена, обаче това, че е барлив, никой не е отрекъл до момента. И освен съпрузите на хубавиците би трябвало да се тормозят. В книгата си сътрудника Иван Бакалов описа по какъв начин Бойко рекъл един път пред доближените си: „ С Х всеки може, но да видиш с Y… ” Където „ Х ” била „ известна млада журналистка, а „ Y ” – също известна, само че възпълна и доста надалеч от сексапила медийна шефка на междинна възраст ”. Ако министър председателят правилно е праснал тая медийна шефка, шапка му смъкваме! Това се приближава до подвига на Хашим Тачи с Мадлин Олбрайт. Може би малко пресилвам, само че не много… Според Бакалов, Бойко имал държанието на неосъществен в младостта си бройкаджия. И ние също сме податлив да се обединим към тази догадка.

Обаче, в случай че питаш репортерките, една нема да си признае. Веднъж седнахме да попием с колежки в една механа. Така се случи, че те бяха шест дами и единствено ние мъж. Но то мъж, дето си работил 10 години бюро до бюро с него, не е тъкмо мъж. И пийнаха те по две-три напитки и я подкараха по женски. Кои от колежките били спали с Началника. Едната вика: А, бе, той и при мен се опита, но не му се отвори парашутът… “ Втората: „ И при мен се натискаше, но видя, че нема да стане… “ И третата по този начин, и четвъртата… Слушах, слушах, пък най-после се изнервих. А, бе, дами, човек като ви слуша, началникът кара единствено на чи… чик-чирик… Беше доста нетактично. Разбрах го по тишината, която настана. И от този момент не пия с дами. И въобще братя, не ви би трябвало да сядате с жена, в случай че не възнамерявате да лягате.

Вторник, 15 август

От уеб страницата " Отворен парламент " анализирали декларациите на депутатите и открили, че 112 от тях нямат нито лев в банкови сметки. Останалите 128 имали общо 29 711 590 лева На човек се падали по 232 хиляди лева Обаче не им се падат, тъй като повече от половината от тия пари са се паднали на Пеефски - 16 377 112 лева Като се извадят милионите на Вежди, Петър Кънев и още няколко по-дребни спестители, на останалите се падат приблизително по 30-40 хиляди лв. влог, което си е едно нищо. В Америка да вземем за пример тия ще са в Lower Middle Class. Даже и за там не знам дали ще им стигнат. Ако не вярвате, можете да идете калкулатора на Pew Research Center и персонално да сметнете.

Но ние не сме изумен, че множеството са небогати на входа на Народно събрание. Нали по тази причина влизат в политиката! Защото са небогати. И, с цел да престанат да са небогати!

Много жалко е направена системата. Замислете се единствено. Полицията по кое време хваща крадеца? Когато влиза в обекта или когато излиза с откраднатото? Така, де, не е ли по този начин?!

Здравният министър проф. Николай Петров вика: „ Въпросът с психологичното здраве на нацията е доста обезпокоителен “. Затова в този момент министерството се е заело първоначално най-малко да преброи и записва лудите. Щял да се сътвори обединен указател, който да е в услуга на всички служби, тъй като, вика министърът, има случаи, в които такива хора карат коли, снабдяват се с оръжие и стават бели. Та, вика, най-важното в този указател е той да каже къде са тези хора сега.

Дано ги намери регистърът всичките, но не имаме вяра. Някои от тях са се маскирали като депутати, като министри, ръководят страната! Мога и имена да посоча, само че не ми се разкарва до ДАНС.

Та нема да споделяме кой е болен и от какво е болен. Обърнете внимание на фотографията на Тома Биков. И не бързайте да го обвинявате, че е натегач, което, несъмнено, не е неистина. Но друго е по-важно - това е дължимо държание в партията. Доста хора, разправят, били изгорели, щото нямали на видно място лика на вожда! Това си е напряко фетиш към личността, в случай че че то каква персона е това…

Пък във Враца, какво нещо е сиромашията (!), апаш влезнал в жилището на едни хора. Повъртял се, повъртял се, само че това, дето го търсил, те го били търсили доста пъти към този момент, та и да го е имало, към този момент го нямало. И той, с цел да не е капо, откачил алуминиевата врата на банята. Но тъй като, нали, с цяла врата се бяга мъчно, та полицията го заловила. Пък в София хванали различен престъпник, който откраднал очила с огромен диоптър. Представяте ли си? Да влезе некой дома ви и да ви открадне очилата за четене! Накъде отива тоя свят?!

Сряда, 16 август

Министерство на труда и обществената политика подхваща ограничения против записаните на борсата безработни, които отхвърлят работа. Щом е здрав и откаже работа, нанай си помощи. Министър Бисер Петков вика, че сега безработицата била най-ниска от рецесията през 2008 година насам, само че те били решени тотално да я унищожават. Затова имало и специфични ограничения по отношение на 12-те хиляди безработни с ниска степен на обучение. (Евфемистично изложение на ромите!)

Точно както сподели министър председателят: Няма работа единствено за който не желае да работи. Ами като не иска… Така, де, има си способи.

На 8 август 1946 година XXVI Общински народен съвет приема Закон за трудово активизиране на безделниците и празноскитащите, който, очевидно е заимстван от Хитлер. По силата на този закон (Чл. 1.), „ всички работоспособни български жители от двата пола, навършили 16-годишна възраст и не по-стари от 50, а за дамите 45 година, които са се отдали на бездействие, празноскитане или прекарват огромна част от времето си в питейни заведения, кафенета, питейни заведения, сладкарници и други сходни, се активизират за наложителен публичен труд. “ Първо за 6 м., а в случай че не си вземат записка, може и да повторят. Това време не им се заплаща и не се брои за трудов стаж. Та в случай че на някой път, жп линия, канал, язовир, стадион и така нататък видите плоча, на която написа, че обектът е издигнат с „ непринуден труд на популацията “, да знаете, че не е бил баш непринуден. От тогава е останал изразът: „ непринудено и по рекомендация на националната милиция “.

През 1947 година към закона е прибавен и член за ромите, „ с цел да бъдат приучени към потребен труд и с цел да се отстрани у тях привичката към милостиня ". По това време началник на Министерство на вътрешните работи е Антон Югов. Той изпраща директива до районните звена на милицията и до кметовете, с която изисква в описите с безделниците да бъдат добавени и хомосексуалните.

С един подобен закон ще решим тия два значими казуса пред обществото ни. И доста българи ще го приветстват. Па в случай че се разшири действието му и се обзет и пенсиите… Така, де, не може един да храни трима, двама от които по през целия ден пият кафе, а третият припка от промоция на промоция!

Кореспондентът ни за Южна Италия Румен Михайлов оповестява, че тамошната полиция предупреждавала туристите да си носят магнити. Защото това бил най-лесният и бърз метод да се разпознават същинските монети евро от подправените. Ако лепи, е евро, в случай че не лепи - менте. Точно както нашите роми сортират металите: лепи ли – джилязо, не лепи ли – бакър. Изобщо Европа стана една огромна циганска махала. Ама не ми се почва тая тематика, че е доста дълга и тъжна.

Агенция „ Монитор “ цитира организация " Барометър България ": „ Одобрението към кабинета скочи със 7%. “ Нарича се пране на вести. Всъщност, то вест няма, щото си е чиста неистина. 42% от интервюираните били декларирали, че утвърждават активността на държавното управление на ОПГ. А Борисов бил с най-голям рейтинг измежду министрите.

Много забавна организация е " Барометър България ". Регистрирана е с капитал от 100 лева, като шефът ѝ, некой си Николай Николов, е внесъл 60 лева и държи мажоритарния дял. И методиките им са доста забавни, в случай че и да не са приети от социологическата просвета. Слагат няколко урни на централни места в огромните градове и който обича дава отговор. Въпросите са леко сугестивни: „ Одобрявате ли активността на държавното управление на Борисов? “ Истинските социолози питат по малко по друг метод: „ Одобрявате ли или не одобрявате… “ А жителите, които не пожелаят да отговорят на анкетата, автоматизирано се записват в рубрика „ Няма да гласоподавам. “

Наистина забавна методика. Която е съобразена с това, че ГЕРБ са рекламодател на " Барометър България ". Щото те са по-скоро маркетингова организация, социологията им е факултативно занятие.

И всички медии на Пеефски цитират на драго сърце. Нека си разправя Борисов, че алените желали да му пришият Шиши. То по този начин става! Каквото самичък си пришишишиш, никой не може да ти го пришишиши.

Ама не му вървят вестниците на медийния империалист. „ Стандарт “ да вземем за пример. Дали около годишнината изпиха парите или по други аргументи, само че пети ден уеб сайтът им не се обновява. Вероятно са икономисали една щатна численост. Интересно дали сътрудниците в „ Стандарт “ са съгласни с премиера, че няма безработица?

Не ми се мисли какво ще се случи с българския щемпел и въобще с българските медии, в случай че, да не дава Господ, нещо се случи на господин Пеефски, нещо необратимо. Ще завлече със себе си целия информативен поток…

Четвъртък, 17 август

По данни на Българска народна банка за първата половина на годината в страната са влезнали единствено 405 млн. евро непознати вложения и то половината от тях са заеми от майчинските компании и реинвестирани облаги. Ако ги създадем милиард до края на годината, с Бога сме вечеряли! Лани по същото време сме имали 760 млн. евро вложения. Което отново е бедност, само че е двойно в съпоставяне със в този момент.

Та не е нужно да се напъваме и да даваме оценки на ръководството. Чуждите вложители ги вършат ката ден. И българските също. Според Българска народна банка през 2016 година директните български вложения на открито са 140 млн. евро спрямо 96 млн. през 2015.

Почнат ли да те заобикалят парите, работата е в киреча. Щото парите са умни за разлика от хората.

А че има доста елементарни измежду хората и изключително измежду българите, нема що да се убеждаваме. Дарик заяви за почитател на Борисов, който си татуирал лика му на крайници си. Не, няма да ги победим, не и по либерален път. Много са и са доста елементарни. А демокрацията, както знаете, брои, не прави оценка.

Да си татуира на другия крайник Нинова. И ще стане като във вица - на единия Борисов, на другия Нинова, а сред тях… страшната реалност.

„ После “ на „ Сега “: „ По-нататък в същия вестник („ 24 часа “ – Т.Ф.) има и прослава на първите му 100 дни - от авторката на " Бойко, който постоянно се завръща "... Което ни подсказва нов псевдоним за този популярен държавен мъж: дитиРамбо - красиво е, не ли:) “

Не, некрасиво е. Някои споделят, че подражанието е най-висшата форма на хвалебствие, само че, в случай че си вадиш хляба с измисляне на простотии, не ти е тъкмо до хвалебствие. Още повече пък рецидивиращо хвалебствие! Нали сте забелязали, че те на Цветанов от дълго време не викат иначе, с изключение на Цецерон? Но нищо, няма да им се сърдим. Ако, че постоянно почтено и честно сме ги цитирал. Но ще обърнем шумката. Ще минем на правилото на Сенека: „ Всичко добре казано считам за свое ”. Отсега нататък, когато си харесаме нещо в техния лист, ще си го вземаме и употребяваме като наше си. Така ще е заслужено, не ли? Да!

Сигурно ще си помислите, че сме доста тесногръд. Но нямате визия какъв брой мъчно се измислят простотии. С умните работи е някак си по-лесно.

Петък, 18 август

В. „ Сега “ разяснява: „ Дори и симулации на е-вот няма… Засега всичко остава на хартия и подухва подозрения, че по-далеч няма и да стигнем. “ (Така се прави!)

Нищо, може пък да е за положително. Изостаналите нормално се връщат минимум, когато се окаже, че пътят е сгрешен.

На 30 април Естония пое председателството на Съвета на Европейски Съюз. Както знаете, това е страната, която има изключителни достижения в електронното ръководство. Там през 2005 година за пръв път в света се вкара електронното гласоподаване. Всеки трети естонец към този момент гласоподава онлайн. Обаче в речта си на тържеството във връзка поемането на председателството, което се състоя в остаряла електроцентрала в столицата Талин (а не в ремонтиран за десетки милиони замък!) президентката Керсти Калюлайд сподели: „ За въвеждането на електронното ръководство не са нужни най-нови технологии, а би трябвало електронна просвета. Държавите, които са при започване на този път, е добре да оставят изборите по електронен път за по-нататък. “

Та дайте да бързаме постепенно. Казвам ви го като последовател на електронното гласоподаване.

Като споменахме милионите за НДК, та да прибавим. Ръководството на двореца оповестило незабавна социална поръчка за близо 10 млн. лева Новият началник Ангел Митев се възползвал от опцията в Закон за обществените поръчки при " изключителни условия " поръчката да се разпорежда посредством процедура на договаряне без съобщение. Щото, нали, председателството чука на вратата. И се паднало отново на " Галчев инженеринг ", която „ завоюва “ поръчката за цялостния ремонт на двореца с малко помощ от Боршош. Просто Миро беше показал кой би трябвало да завоюва, нищо повече. И какво излиза в този момент? Бадева си отиде Боршош, мърцина падна по този начин да се каже. Корупционната система към този момент се е автоматизирала до степен да не зависи от хората.

Премиерът се е обадил на жителя Васил Коцев. Тоя, дето ГДБОП го привика, с цел да изясни в действителност ли е възнамерявал да трепе премиера. И доста необичайно. Борисов не му споделил: „ Ще те намеря… Много плакаха вече… “ Не, поговорили си другарски, Борисов даже се извинил за дръвниците в ГДБОП, дето не знаят по какъв начин да приласкаят враговете. И по този начин от през вчерашния ден и министър председателят Борисов, и Васил Коцев имат по един другар повече. Така би трябвало.

P.S. Благодаря още един път за пожеланията. Вие сте моята Читадела и вашите пожелания са най-хубавият подарък за рождения ми ден! Хубаво е човек да получава дарове за рожден ден. Но, дето споделяше Хъмпти-Дъмпти, по-добре е да получаваш дарове за нерожден ден. Щото в годината има единствено един рожден ден и 364 нерождени. Разбирате ли? 

Разбира се, че разбирате.

To be continued
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР