Поне засега Европейският съюз няма да налага таван на цената

...
Поне засега Европейският съюз няма да налага таван на цената
Коментари Харесай

ЕС не бърза да налага таван на цената на руския газ

Поне към този момент Европейският съюз няма да постанова таван на цената на съветския газ. Това е новината от провелия се съвет на европейските министри, съобщи Reuters, цитира Актуално.

 

Според авторитетната осведомителна организация, твърдо срещу се е изказала Унгария, само че освен. Нидерландия и Белгия също не са били възхитени от концепцията, защото се е тръгнало на полемика да бъде натрапен ценови таван на всичкия газ, който влиза в Европа - без значение дали е съветски или не. Германия и Австрия също не са подкрепяли тази концепция. А еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон също се изрече срещу по-широк таван на газа.

 

Причината - подобен таван може да накара търговците на полутечен газ да търсят други пазари, а не европейския.

 

За сметка на това обаче има единно предпочитание да не се допусне спекулативно висока цена на тока. За задачата енергийните министри желаеха от Европейска комисия да излезе с съответни оферти в идващите няколко дни, в това число всевъзможни хрумвания по отношение на цената на газа. Южна Европа твърдо желае цената на газа и тази на тока да бъде разграничени като метод. Що се отнася до тока, европейските енергийни министри поддържат концепцията да има помощни фондове за бизнеса, който страда от растящите цени. Тепърва обаче би трябвало да се създаде съответен проект по какъв начин да не се разрешава свръхпечалби за производители на ток - особено от нуклеарна сила, въглища, ВЕИ.

 

Основното предпочитание е с парите от свръхпечалбите да се оказва помощ на семействата. С други думи, печелещите най-вече да бъдат задължени да проявят взаимност.

 

Очаква се на 14 септември Европейска комисия да показа съответни проекти за енергийния бранш. След това, до края на месеца може да има нова изключителна среща на европейските енергийни министри, с цел да обсъдят и да се спогодят по предложенията на Европейска комисия.

 

Припомняме, че съветският президент Владимир Путин към този момент разгласи, че при налагане на ценови таван на съветския газ страната му ще ореже в допълнение газовите доставки за Стария континент.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР