Поне веднъж през последната година неволно скоростта са превишавали девет

...
Поне веднъж през последната година неволно скоростта са превишавали девет
Коментари Харесай

Само един от десет души не превишава скоростта, показа проучване

Поне един път през последната година несъзнателно скоростта са превишавали девет от 10 водачи, сподели тазгодишното издание на Индекса за безвредно шофиране, направен от застрахователния брокер SDI. Тази година изследването е обхванало над 35 хиляди водачи на леки коли и малко над 1000 на камиони и рейсове, като за първи път данните са набирани онлайн.

Анкетираните признават също, че им се случва да са разсеяни зад кормилото (73%) и късно са забелязали спиращо начело транспортно средство (71 на сто). Като цяло обаче, в случай че се има вяра на отговорите на запитаните, общият показател на безвредното шофиране се е повишил с 1.6 пункта до 88.0 при канара от 100, означаваща допустимо най-нискорисково държание на пътя.

При водачите на камиони и рейсове главните рискови дейности включват диалог с пасажери и сътрудници по време на шофиране (поне един път през последните 12 месеца при 92% от водачите), умишлено превишаване на скоростта при неинтензивен трафик (85%) и превишаване на скоростта, с цел да се навакса или избегне забавяне (80%).

 Изпълнителният шеф на Изпълнителна организация
© Facebook на Пътна полиция

Изпълнителният шеф на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " Бойко Рановски и инспекторът в Отдел " Пътна полиция " Мария Ботева

При самооценката прави усещане, че 96% от запитаните считат себе си за нискорискови водачи. Предвид обстановката по пътищата изненадва и изказванието на 80% от водачите на леки коли и 90 на 100 от тези на камиони и рейсове, че биха отстъпили на сътрудник.

" За страдание това демонстрира, че рядко търсим грешката у себе си, което ни прави и по-малко толерантни. А истината е, че всички бъркаме и единствено в случай че осъзнаем това, можем да променим и държанието си на пътя ", разяснява по този мотив ръководителят на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " Малина Крумова.

Кои са рисковите водачи

Според съставителите на показателя измежду рисковите водачи на леки коли са тези с пробег над 30 000 километра на година, стаж под 3 години, имащи по-ниско от приблизително обучение и каращите коли с над 180 конски сили.

 Само един от 10 души не надвишава скоростта, сподели изследване
© Facebook на Пътна полиция

Малина Крумова сподели още, че средностатистически с 20% се усилват пътнотранспортните катастрофи през юли и август спрямо другите месеци на годината. Според нея институциите са подхванали редица дейности ориентирани към понижаване на жертвите и предварителна защита.

Заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ангел Попов, който също беше измежду гостите, пък разгласи, че се ревизират изпитите и образованието на младите водачи, които до 3 година откакто са взели шофьорска брошура, претърпяват пътнотранспортно произшествие.

Над 40% от откритите нарушавания на пътя през предходната година са били за превишена скорост, сподели от своя страна контрольор Мария Ботева от отдел " Пътна полиция ". Общо 1.3 млн. нарушавания са регистрирани през 2018 година, стана ясно от нейните думи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР