Поне в едно е прав шоуменът с мераци за политик

...
Поне в едно е прав шоуменът с мераци за политик
Коментари Харесай

Седмицата на главанаците

Поне в едно е прав шоуменът с мераци за политик Слави Трифонов, че няма такава страна.

Случилото се в БНР в края на предходната седмица напълно не е толкоз комплицирано за пояснение. През юни членовете на Съвет за електронни медии, които никога не са самостоятелни, въпреки че би трябвало, избраха комфортен, посочен им от някого общоприет шеф на публичната медия. За да бъде определен, той явно е поемал някакви задължения към този, който го е показал. И това лъсна с цялостна мощ след нескопосания опит да бъде свалена от ефир и да бъде лишен правосъдният сектор на радиожурналистката Силвия Великова. За задачата новият общоприет шеф Светослав Костов употребява като маша собствен сътрудник, също дълготраен публицист от БНР, само че без никакъв административен опит – Николай Кръстев.

И двамата – Костов и Кръстев, би трябвало доста добре да знаят, че публицистите от националното радио имат стабилен опит в отстояването на свободата на словото, независимостта на медията и личното им достолепие. Та те се пребориха с похищенията на Жан Виденов и Иван Костов, за какво настоящето управление си е мислело, че всичко ще се размине спокойно и безшумно? Очевидно заглушаването на сериозните гласове против единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев е трябвало да бъде реализирано непременно.

Както се видя обаче, страхът и суматохата са неприятни съветници. След като се реализира напълно друг от упования резултат, с цел да се замаже получилия се гаф, шефовете на БНР сътвориха още по-голям – цели пет часа на 13 септември радиото злокобно мълча. Нещо, което не се е случвало в цялата му история, даже по време на бомбардировките през войната.

Генералният шеф Костов се скри зад тила на злощастния началник за един ден Николай Кръстев, който единствен подаде оставка и опра пешкира за създалата се обстановка. И до момента в който всички се питаха за какво спря радиото, основният прокурор Сотир Цацаров разпореди инспекция и я разпореди навръх първопричината за последвалите гафове – Иван Гешев. Интересно за какво цялата държавна машина е впрегната, с цел да стане тъкмо той непременно основен прокурор?

Вместо да поеме отговорността за провокирания скандал, през цялото това време генералният шеф на БНР Светослав Костов освен мълча, само че и за повторно се скри зад непознат тил - този път на шефа на дирекция "Техника " Пламен Костов, който изискал неочакваната профилактика поради неизвестно какви проблеми. Очевидно държавният фаворит няма нито темперамент, нито дупе, както се споделя, с цел да управлява публичната медия. Но дружно се него е редно да си отиде и целият Управителен съвет на БНР, в който няма нито един човек, който да схваща от радио. И който роди безумната концепция всеки кореспондент и водещ да има дубльор, с цел да се осигурял плурализъм. От една страна, въпреки и импровизирано и в този момент има втори кореспондент във всеки сектор, защото публицистите излизат в отпуск, разболяват се...От друга, БНР остана една от дребното медии у нас, в която в действителност има обективност и плурализъм, и могат да се чуят разнообразни отзиви по всяка тематика.

Не би било зле по стълбата надолу радиошефовете да бъдат съпроводени и от членовете на Съвет за електронни медии. Там комай има единствено един публицист, останалите са прекомерно надалеч от медийната проблематика, в това число и тази на електронните медии. Може би по тази причина и избират слаби шефове и се поддават на въздействия извън. Това е извънредно елементарно, когато нищо не разбираш от работата, която са ти упълномощили да вършиш и знаеш, че си в този регулаторен орган единствено заради политически подкрепи.

Като похлупак на всичко и с цел да е комедията цялостна, в разгара на абсурда Управителният съвет изненадващо реши да усили заплатите на публицистите с 25% за сметка на финансовите разноски за идната година. Доказвайки, че членовете му са усвоили най-малко урока на премиера, че всеки скандал в тази страна се потушава с пари.

Всъщност предходната седмица като цяло беше седмицата на главанаците. Тя приключи с неуместния скандал в БНР, а стартира с меко казано странната шпионска спекулация. И каква е тази страна в действителност, в която след съществени прокурорски обвинявания и изявления, умишлен за шпионаж в интерес на непозната страна е пуснат под гаранция и се разхожда из телевизионните студиа, където пропагандира своите хрумвания, т.е. на НПО-то, придвижване "Русофили "?

По средата – сред шпионите и невижданото прекъсване на програмата на БНР, пък се появи подготвян прелом от екскметицата на "Младост " Десислава Иванчева, която е под домакински арест. "Разкритието " направи една престъпно проявена фигура.

Идат избори, следва избирането и на основен прокурор...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР