Поне три имена на финансови институции са замесени в нова

Поне три имена на финансови институции са замесени в нова ...

Хакери се правят на банкери, точат данни и пари.Поне три имена на финансови институции са замесени в нова вълна от фишинг съобщения, заливащи електронните пощи. Повечето са лесни за разпознаване. Новост е, че администраторите на масово ползваната е-поща  abv.bg са взели мерки срещу опасните писма. Поне част от тях излизат с известие в червено: „Писмото, което сте отворили, съдържа линкове към сайт за „фишинг“. Препоръчваме да не отваряте тези линкове!“.

По-умело подготвените "въдици" са от името на системата за електронни плащания ePay, като най-отгоре е поставено и логото <210>. Но изпращачът е [email protected] и логично няма нищо общо с институцията, чието наименование използва. 

Следва текст на лош български език: „Уважаеми клиенти, За новата година актуализирането на нашата банка има намерение да ви уведоми, че профилът ви временно е деактивиран. За да продължите, трябва да потвърдите данните си и да потвърдите цялата информация, за да сте сигурни, че сте истинският собственик на този профил ;. Тази актуализация се отнася за многократната употреба на пластичен карта, в случай че не потвърдите информацията си, вашата карта ще изтече автоматl 0;чно на 05/02/2018“ (публикуваме го без промени).

Приложени са и линкове, в които, ако потребителите въведат своите данни, е твърде вероятно да се окажат с източени сметки. 

За достоверност отдолу следва текст: „2018 Централна кооперативна банка. Всички права запазени“, също с връзка към други сайтове и с действителни телефони за контакти с банката. 

Това не е първият подобен опит за измама. В сайта на ЦКБ на 29 декември миналата година е публикувано предупредително съобщение: „Информираме Ви, че ЦКБ АД не изпраща по e-mail съобщения, които Ви приканват да актуализирате Ваши профили или да предоставите Ваши лични данни, като пароли, потребителски имена, данни за карти и др. Подобни съобщения са опити за измама. Не отваряйте линковете, посочени в тях и не въвеждайте ваша лична или финансова информация". 

Доста по-аматьорски опит за ловене на наивници се прави и от името на друга финансова институция – СИБанк. То е на английски, развален и зле звучащ, вероятно защото са ползвани услугите на електронен преводач. Разпраща ги Stefanova Rita от имейл  [email protected] В този случай потребителят получава прикачен файл, от който най-вероятно ще се зарази с вирус при отварянето. 

В сайтовете на почти всички български банки вече има достатъчно информация как да разпознаем измамните имейли от действително изпращаните от финансовите институции.

Източник: marica.bg