Поне три имена на финансови институции са замесени в нова

...
Поне три имена на финансови институции са замесени в нова
Коментари Харесай

Хакери се правят на банкери, точат данни и пари

Поне три имена на финансови институции са забъркани в нова вълна от фишинг известия, заливащи електронните пощи. Повечето са лесни за различаване. Новост е, че админите на всеобщо употребената е-поща  abv.bg са взели ограничения против рисковите писма. Поне част от тях излизат с уведомление в алено: „ Писмото, което сте отворили, съдържа линкове към уебсайт за „ фишинг “. Препоръчваме да не отваряте тези линкове! “.

По-умело квалифицираните " въдици " са от името на системата за електронни плащания ePay, като най-отгоре е сложено и логото <210>. Но изпращачът е [email protected] и разумно няма нищо общо с институцията, чието название употребява. 

Следва текст на неприятен български език: „ Уважаеми клиенти, За новата година актуализирането на нашата банка има желание да ви уведоми, че профилът ви краткотрайно е деактивиран. За да продължите, би трябвало да потвърдите данните си и да потвърдите цялата информация, с цел да сте сигурни, че сте същинският притежател на този профил ;. Тази актуализация се отнася за многократната приложимост на еластичен карта, ако не потвърдите информацията си, вашата карта ще изтече автоматl 0;чно на 05/02/2018 “ (публикуваме го без промени).

Приложени са и линкове, в които, в случай че потребителите вкарат своите данни, е прекомерно евентуално да се окажат с източени сметки. 

За меродавност изпод следва текст: „ 2018 Централна кооперативна банка. Всички права непокътнати “, също с връзка към други уеб сайтове и с действителни телефони за контакти с банката. 

Това не е първият сходен опит за машинация. В уеб страницата на ЦКБ на 29 декември предходната година е оповестено предупредително известие: „ Информираме Ви, че ЦКБ АД не изпраща по e-mail известия, които Ви приканват да актуализирате Ваши профили или да предоставите Ваши персонални данни, като пароли, потребителски имена, данни за карти и други Подобни известия са опити за машинация. Не отваряйте линковете, посочени в тях и не въвеждайте ваша персонална или финансова информация ". 

Доста по-аматьорски опит за ловене на наивници се прави и от името на друга финансова институция – СИБанк. То е на британски, негоден и зле звучащ, евентуално тъй като са употребени услугите на електронен преводач. Разпраща ги Stefanova Rita от имейл  [email protected]. В този случай потребителят получава атачмънт, от който най-вероятно ще се болести с вирус при отварянето. 

В уеб страниците на съвсем всички български банки към този момент има задоволително информация по какъв начин да разпознаем лъжливите имейли от фактически изпращаните от финансовите институции.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР