Поне си го казаха в прав текст за свинщината в

...
Поне си го казаха в прав текст за свинщината в
Коментари Харесай

Корупция и слугинаж на всяка крачка

Поне си го споделиха в прав текст за свинщината в страната. Пръв беше главпрокурорът Иван Гешев: "Мрежата е ясна коя е. Тази мрежа е доста заплетена, само че ние сме твърдо решени да я разплетем. Това е като свински вътрешности - дърпаш от единия край, появява се от другия ". Поводът - пуснатите от държавното обвиняване записи на диалози сред президентския секретар Пламен Узунов и предприемача Пламен Бобоков.

"Прокуратурата дава звук за тъпчене на закона, случайно взема решение кое е "висок публичен интерес " и кое – не, обрисува се като политически състезател, който подкрепя спешния пиар на премиера. Очакваме справедливостта да бъде възобновена с подхващане на същинските случаи - там, където търговията с въздействие е материализирана в големи размери, и то с публични средства. Където "свинските вътрешности " водят до големи злоупотреби с публични поръчки, с еврофондове, с хазарт, с ниско качество на строителството ", отвърна президентът Румен Радев.

А министър председателят Бойко Борисов върна паса с уверението, че "този път обстоятелствата са такива, толкоз са заседнали в тресавището, че към този момент в никакъв случай не могат да приказват нито за правосъдна система, нито за корупция, нито за лобизъм, нито за интервенция в работата на обособените управляващи ".

Мрежата от дълго време е ясна, само че все обособени плетки от нея удрят - в никакъв случай цялата и в никакъв случай най-важните. Така става по-яка и носи повече на преяждане с власт. Както споделя Бобоков: "Отидете в Русе и попитайте кой в града назначава всички прокурори, съдии, шефове на Министерство на вътрешните работи. Всеки държавен служител до портиера се назначава от едно лице - регионалният координатор на ГЕРБ Пламен Нунев. Той несъмнено не го прави самичък, зад тила му е първият властови дирек. Това е социална загадка. "

Въобще, кочина с непоклатими темели като българските няма. Ето, да вземем за пример индустриалецът Илия Златанов, притежател на най-големия български производител на асансьори "Изамет ", описа обществено патилата си поради един недостижим някогашен следовател и сегашен юрист с валутен прякор, от който имал нелепостта да търси протекция за бизнеса си. Препоръчан му бил като "малко скъпчия ", само че можел да помогне против бездействията на институциите по сигналите за кражба на сдружението. "Истината ще спечелва, приятелю! Тук са идвали доста хора и съм оказал помощ на всички ", уверил валутният правист в охранявания от частни гардове и полиция столичен ресторант "Осемте джуджета ".

Така и станало, само че единствено на половина. Институциите се задействали стремително против крадците, спецпрокуратурата ги заковала с няколко обвинявания, само че пък шефът на валутния правист - изтъкнат и процъфтяващ бизнес народен представител, поискал... половината от плячката на крадеца. В един миг просто споделили на Златанов: "Знаеш какво би трябвало да направиш. Отивай там и подписвай! Иначе ти - в пандиза, а синът ти ще почине. Ние с Черепа се оправихме, вие ще изчезнете като песъчинки в пустинята! "

Друг фабрикант - с оръжеен бизнес пък, по този начин настойчиво се опъва против кражбата на бизнеса му, че откакто го тровиха безрезултатно, в този момент му приложиха специфична антивирусна терапия по време на изключителното състояние. Същата спецпрокуратура, по сигнал на ДАНС, запорирала 5 млн. лева, които превел от персоналната си банкова сметка по сметката на притежаваното от него сдружението си с претекста за съмнения в пране на пари. А когато предприемачът обжалвал запора в съда с доказателства за законността на средствата, доказателствата изчезнали и съдът удостоверил запора. При това с претекста, че... доказателствата не били подадени.

Е, както споделят по различен мотив - на всяко прасе му идвала коледата.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР