Поне пет компании се състезават за надмощие на руския онлайн

...
Поне пет компании се състезават за надмощие на руския онлайн
Коментари Харесай

Учителка и майка на 4 деца, която създаде най-големият интернет търговец в Русия

Поне пет компании се състезават за превъзходство на съветския онлайн пазар, като зад множеството от тях стоят банкери и съветски милиардери. Най-големият от тях обаче е малко по-различен освен поради това мащаба си, само че и поради индивидът, който го основава.

Това е учителка по британски и майка на четири деца, която основава компанията в жилището си в Москва до момента в който е в отпуск по майчинство.

" В началотоправех всичко сама - събирах стоките, доставях ги до клиентите в другите елементи на Москва, като пътувах с метрото или с рейсове ", споделя Татяна Бакалчук, която през днешния ден е основен изпълнителен шеф на Wildberries и началник на 15 000 чиновници.

Показателно за бързия триумф на платформата, основана от нея, е това, че през предходната година компанията регистрира продажби за 1 милиард $ или с 40% повече спрямо 2016 година.

Преди 12 години Бакалчук основава Wildberries за дами като нея - майки с стеснен бюджет и време за извършване на покупки. Когато стартира, тя поръчва облекла от немски онлайн азбучник, сканира фотосите им и ги разгласява на уеб страницата.

На клиентите не се постанова да предплащат за определената от тях стока, а Бакалчук носи поръчките до дома им.

Днес с към 7% дял от онлайн пазара в Русия, изчисляван на 14 милиарда $, съгласно данните на Data Insight Wildberries е най-голямата компания за интернет търговия в страната.

Другите двама огромни играчи - AliExpress на китайския колос Alibaba и Yandex.Market, имат по-големи продажби от Wildberries, само че те имат друг бизнес метод, като те единствено обезпечават платформа за продажба на артикули за търговци най-вече от Китай. От друга страна Amazon не предлага услуги в Русия.

" Сред съветските онлайн магазини Wildberries е с най-хубава мрежа за доставки, както и с лоялна потребителска база ", споделя Фьодор Вирин от Data Insight. Компанията обаче разчита на самоиздържане и това я прави по-уязвима спрямо съперниците й, които имат други източници на финансиране.

Другите огромни съветски уеб сайтове - M.video и Ozon.ru, са следени от милиардерите Михаил Гуцериев и Владимир Евтушенков.

" Топ 5 на фирмите дружно управляват към една четвърт от пазара. Със сигурност ще има консолидации ", споделя Вирин. " Накрая ще останат единствено няколко огромни играчи ", добавя той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР