Поне от 10 години не съм имал никакви инвестиции, бизнес

...
Поне от 10 години не съм имал никакви инвестиции, бизнес
Коментари Харесай

Атанас Бостанджиев от Gemcorp: Първо се видях с президента Радев

" Поне от 10 години не съм имал никакви вложения, бизнес или покупко-продажби в България, защото просто липсваше подобаваща обстановка. През ноември предходната година обаче бяхме в София с някогашния дипломат на Съединени американски щати в Полша Жоржет Мосбахер и Майкъл Хюит (пенсиониран контрадмирал от армията на САЩ) от IP3. Имахме срещи с президента (Румен Радев), на които представяме нашия интерес за вложения в енергийни планове за зеления преход, както и дребни модулни нуклеарни реактори. "

Това споделя в интервю за  " Капитал "  Атанас Бостанджиев, изпълнителен шеф на Gemcorp, който дружно с сътрудници от американския фонд IP3, подписа меморандум с министъра на енергетиката Александър Николов. Това от своя страна провокира бурни политически реакции, поради съмнението, че сред създателите на Gemcorp е съветски предприемач от арменски генезис, който е обвързван с близкото обграждане на Путин. Бостанджиев е взел участие и като представител на VTB в приватизацията на " Булгартабак ".

" Мосбахер е съпредседател на самодейността " Три морета ". Войната в Украйна обаче изостри въпросите за енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници. Именно по тази причина започнахме успоредни диалози, с цел да забележим по какъв начин може да осигурим LNG (втечнен природен газ - б.р.) за България от Съединени американски щати, тъй че зависимостта от съветския газ да се намали. На базата на тези диалози направихме една служебна среща с българското държавно управление.  С вицепремиерът Асен Василев и други министри пък имаха публично посещаване във Вашингтон през февруари, където също са се срещнали с Мосбахер и Хюит от IP3. Де факто по този начин се случиха контактите. А ние - Gemcorp Holdings Limited, сме сътрудници на IP3, като им оказваме помощ в подготовката на вложенията и комерсиалните покупко-продажби, " споделя още Бостанджиев.

По думите му " Gemcorp “ няма никакви съветски капитали от две години - както във фондовете, по този начин и в активите.

„ Нямаме и никакво съветско финансиране от каквато и да е съветска банка. През 2014 година, когато фондът стартира активността си, един от вложителите беше съветски. Но през 2020 година изкупихме неговия дял, " съобщи Бостанджиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР