Поне още седмица Лом и още 4 населени места в

...
Поне още седмица Лом и още 4 населени места в
Коментари Харесай

Поне още седмица Лом и още 4 населени места в общината остават без вода

Поне още седмица Лом и още 4 обитаеми места в общината остават без вода Защо 20 000 души в град Лом и още четири обитаеми места в Общината бедстват ? Вече три дни жителите на Лом нямат вода. И по този начин ще е най-малко още една седмица. Причината за бедствената обстановка в спукан поради свлачище тръбопровод.
 
Жана Замфирова е един от 20-те хиляди наранени от повредата поданици. Тя живее сама, само че споделя, че е съумяла да се приготви. "
 
И по този начин през днешния ден хората в Лом се оглеждат най-много за водоноски. Те към този момент обикалят града, твърди актуалният кмет Пенка Пенкова.
 
" Проблемът воден цикъл, който за община Лом е извънредно тежък проблем, касаеше в предишния програмен интервал възобновяване и създаване на канализационна и ВиК система в града. Аз бях кмет до 2011 година и подготвихме план за техническа документи за създаване на стойност 56 млн. След това в интервала 2011-2015 година имаше друга локална администрация, която не осъществя този план. Играха се търгове, апелираха се. В рамките на тези четири години не се осъществя и загубихме 56 млн. Останахме и без пречиствателна станция ", съобщи Пенкова.
 
" В интервала 2015 година в настоящия ни мандат, общините към този момент нямаха право да осъществят. Направихме водните асоциации, само че трябваше всички общини да влязат. Община Берковица от област Монтана не влезе в асоциацията и затова сме лишени от всички стратегии на Европейския съюз и нямаме право да аплайваме. Остана ни вярата от държавния бюджет ", ", разяснява кметицата невижданата водна рецесия.-->
 
Бившият кмет на Лом Иво Иванов има своя версия за случилото се . " По време на моя мандат две години се наложи да вършим главно смяна в плана. Защото се оказа, че планът е доста долнокачествен. Бяха взели матрицата от планове на други общини и единствено бяха сменили имената на общините.  След като направихме корекциите имахме към този момент подготвеност за напредване на процедурите, само че мандатът ми завърши. След това и до ден сегашен въпросът с водния цикъл не е решен ", изясни той.
 
" Изрично ми беше отговорено, че планът за водния цикъл не можеше да бъде изпълнен до момента в който не се реши въпросът в този напорен тръбопровод в Добри дол. Още от 2012-2013 година съм провеждал диалози, там течеше една сага в съда ", сподели още Иванов.

 
В последна сметка преди три дни водопровода се пука и към този момент не може да бъде поправен. До седмица би трябвало да бъде пуснат в употреба различният, построен с 1,5 млн. лв. , още веднъж отпуснати от страната. За да се приключи дефинитивно планът за водопровода обаче са нужни още 4,5 млн. лв., които локалната администрация се надява да бъдат включени в идващия бюджет. А за европейски пари за водния цикъл Лом може да се надява най-рано през 2023 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР