Поне година се очаква имунизираните да бъдат протектирани. Това каза

...
Поне година се очаква имунизираните да бъдат протектирани. Това каза
Коментари Харесай

Експерти: Поне година се очаква имунизираните да бъдат протектирани

Поне година се чака ваксинираните да бъдат протектирани. Това сподели имунологът проф. Андрей Чорбанов по време на съвещания, инициирани от президента Румен Радев.

На срещата участваха още вирусологът проф. Радка Аргирова и пулмологът Александър Симидчиев. Експертите посъветваха да не се усилва срокът сред слагането на първата и втората доза на имунизацията против COVID-19.

Проф. Аргирова напомни, че в някои страни се сменя схемата на имунизиране и акцентира, че всяка промяна води до опасности.

„ Притеснява ме като вирусолог, че в случай че се смени срокът сред двете дози за " Модерна ", " АстраЗенека " и " БионТех ", никой не знае дали до четвъртата или до шестата седмица няма да има заплаха от ново заразяване “, сподели тя.

„ Още не знаем какъв брой тъкмо е отбраната след трите седмици от първата доза “, добави проф. Аргирова.

„ За идните избори би трябвало да се създаде скица за гласоподаване за поставените под карантина или на заболелите. Има задоволително време тя се създаде, само че никога не би трябвало да се позволява в лечебните заведения при гласуващите да влизат неимунизирани “, на мнение е вирусологът.

Имащите антитела могат да изчакат и последваща доставка на имунизацията, посъветва проф. Аргирова, само че акцентира, че не може втората доза да бъде направена с ваксина от различен производител.

„ Ако имунизираме 10 000 души дневно, трябват 400 дни, в които да имунизираме всеки ден “, уточни проф. Чорбанов и пресметна, че на третата седмица би трябвало да се стартира слагането на втората доза, което значи 20 000 имунизации дневно.

Проф. Чорбанов обърна внимание на високата смъртност от коронавирусната зараза, както и повишаващата се смъртност от други, хронични болести.

„ Гласуването като процедура не е по-различно във връзка с спазването на отдалеченост, носене на защитни средства и други ограничения “, акцентира проф. Чорбанов.

Според проф. Аргирова би трябвало авансово да се имунизират хората, които ще бъдат с мобилните урни за гласоподаване.

„ Трябва да се види кои са най-рисковите звена в самия избирателен развой и те да бъдат имунизирани, само че е належащо те да бъдат ваксинирани близо 40 дни по-рано, с цел да изградят имунитет “, сподели от своя страна Александър Симидчиев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР