Поне една трета от леда в Хималаите и Хиндукуш ще

...
Поне една трета от леда в Хималаите и Хиндукуш ще
Коментари Харесай

2/3 от леда на Хималаите може да изчезне през нашия век

Поне една трета от леда в Хималаите и Хиндукуш ще се разтопи този век от повишението на температурата, което ще разстрои реките, а те са жизненоважни за земеделската годишна продукция от Китай до Индия, заяви Ройтерс, представена от Novini.bg.

``
реклама

Огромните ледници в хималайския регион Хиндукуш, където са и най-високите планински върхове Еверест и К2, го трансформират в " третия полюс на света " след Антарктида и Арктика. " Това ще е нечувана климатична рецесия ", сподели ръководителят на научния екип Филипъс Уестър от Международния център за интегрирано планинско развиване (МЦИПР).

" Глобалното стопляне е на път да трансформира покритите с лед планински върхове на Хиндукуш - верига, разпростряла се в осем страни, в оголени скалисти чукари за по-малко от столетие ", сподели Уестър.

В правенето на отчета са взели участие 210 създатели. Те настояват, че повече от една трета от леда в региона ще се стопи до 2100 година, даже обособените страни да приложат ограниченията за ограничение на световното стопляне според Парижкото съглашение за климата от 2015 година Ако държавните управления не вземат ограничения за ограничение на парниковите газове, две трети от хималайския лед ще изчезнат през нашия век.

" За мен това е най-обезпокоителното ", сподели Уестър преди представянето на отчета в Катманду. От седемдесетте години на ХХ век ледниците на множеството места в региона са изтънели и намалели по повърхност. Ако целият лед в Хиндукуш се разтопи, равнището на океана ще се увеличи с 1,5 м, сподели Еклабия Шарма - заместник-директор на МЦИПР. Планинската верига Хиндукуш се простира на 3500 км в Афганистан, Пакистан, Индия, Непал, Китай, Бутан, Мианма и Бангладеш.

В отчета се споделя, че разтопяването на ледниците в Хиндукуш ще засегне реки като Яндзъ, Меконг, Инд и Ганг, а земеделието по крайбрежията на тези реки през сухия сезон зависи от топенето на леда. Около 250 милиона души населяват планините от веригата Хиндукуш, а по долините на реките живеят още 1,65 милиарда души. Изменението в дебита на тези реки ще засегне и производството на електрическа енергия от водните електроцентрали, ще провокира повече ерозия и свлачища.Често се смята, че световното стопляне и покачването на равнището на океана заплашват най-вече популацията на дребните островни страни. " Не единствено хората по островите са застрашени ", сподели Дашо Ринзин Дорджи - член на управителния съвет на МЦИПР.

Той добави, че популацията в планинските региони също е извънредно уязвимо като обитаващо " климатични горещи точки ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР