Поне десетина недостроени язовира в страната носят опасности за районите,

...
Поне десетина недостроени язовира в страната носят опасности за районите,
Коментари Харесай

Експерт оповести потенциално опасните язовири в България


Поне десетина недостроени язовира в страната носят рискове за регионите, където се намират. Според проф. Димитър Кисляков, ръководител на Българското сдружение по огромните язовири и учител в УАСГ, рисковете са свързани с огромния интервал, в който те не престават да стоят незавършени.

По думите му с това се усилва вероятността през това време да пристигна висока вълна, която е по-голяма от евентуалната по време на планувания период на строителството.

При язовирна стена построена ненапълно, преди преливането през нея и вероятно разрушаването й следователно, в основаното езеро се натрупва избран размер вода, който основава още по-опасна вълна при сриването й, изяснява той, представен от в. Монитор.

По информация на сдружението измежду незавършените планове са язовирите "Черни Осъм " (за водоснабдяването на Ловеч и Плевен), "Нейковци " (за Трявна). Друг подобен водоем е бент. "Кюстендил ", издигнат едвам на към 40%. Стената е вдигната до 42-43 метра.

Според плана в приключен тип би трябвало да стигне 72 м. Изградени са някои измервателни пунктове и коти по стената, отводнителната кула. Полезният размер на язовира е трябвало да бъде 13-15 млн. куб. м вода. Заради липса на финансиране обектът не се приключва. Последно по него е работено през 2002-2003 година

Яз. "Мокра Бяла " до Габрово трябваше да реши водните проблеми в Севлиевско. Строителството на обекта стартира през 1979 година, само че е спряно през 1995 година Язовир "Луда Мара " над Петрич е друга изоставена концепция. Има още незавършени други изкуствени водоеми: „ Чаталка “, покрай Стара Загора, „ Калинките “ край Сандански, „ Чакалица “ край Благоевград, „ Люляково “ Кърджалийско, „ Раков дол “ Бургаско, „ Никудин “ Благоевградско.

Относно чаканото от 16 години подсилване на външната страна на стената на бент. „ Бели Искър “ проф. Кисляков сподели, че оборудването е значимо за водоснабдяването на София, само че размерът му е дребен, с цел да бъде решаващо. „

Стената му е над 70-годишна и има потребност от незабавен ремонт. Преди към 4 години, напролет на 2016-а имаше експертен съвет за готовия абстрактен план на Столична община. Пролетта на 2018-а пък беше извършен отново подобен експертен съвет с 5 рецензии в Министерство на регионалното развитие. Въз основа на идейния план трябваше да се напише техническо задание и механически план.

Тогава обаче ръководителят на язовирния регион умря ненадейно и от този момент какво се случва с този язовир не ми е известно. След това обаче въпросът за собствеността на оборудването потъна в едни административни глъбини. Загуби се скъпо време, а структурата на стената има потребност от незабавен ремонт. Една от главните аргументи, като се изключи че е остаряла, е несъответствието със актуалните условия за сеизмична устойчивост”, разясни специалистът.

От ДАМТН разясниха, че последната инспекция на техническото положение на язовир „ Бели Искър “ е изпълнена изключително на 2 януари 2020 година Съгласно разбор на техническото положение от 2016 година положението на язовирната стена и оборудванията към нея е несъмнено като „ неизправно - отчасти работоспособно “.

В тази връзка, все още се извършва предписанието: „ Водното равнище да се поддържа не по-високо от кота 1876 м (2 м под кота преливен ръб) “, със период на осъществяване - непрекъснат, до реорганизация на язовирната стена.

През предходната седмица новият основен прокурор Иван Гешев разпореди инспекция на проблема с водохранилището. Според Ганчо Хитров, ръководител на Националния комитет за възстановяване на водоснабдяването в България, оборудването крие доста опасности. Той напомни, че от 2004 година, когато е приключило полагането на синтетичната мембрана на водния откос се чака да стартира укрепването. По думите му не са приключени и галериите за отводняване в двата края на ската до стената, които да държат връзката й с терена суха.

Пламен Никифоров, ръководител на Научно-техническия съюз по водно дело, счита, че ремонтът би трябвало да се направи неотложно.

„ Поне може би от десетина години се приказва, че ще се прави “, добави той и напомни, че на тази надморска височина строителният сезон е пай и е 3-5 месеца.

Иван Терзийски от Инициативния комитет за неотложен ремонт на стената напомни, че проектите за втория стадий са остарели и в този момент занапред би трябвало да се вършат нови. Според него нещата се размотават.

От министерство на стопанската система импровизирано споделиха, че в скоро време ще приключи процедурата по прехвърлянето на бент. „ Бели Искър “ в активите на новото дружество "Управление и стопанисване на язовири " (УСЯ).ок на строителството.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР