Поне 900 лв. заплата за медсестрите в училища иска синдикатътСтоличният

...
Поне 900 лв. заплата за медсестрите в училища иска синдикатътСтоличният
Коментари Харесай

КНСБ подкрепи Фандъкова за нов мандат

Поне 900 лева заплата за медсестрите в учебни заведения желае синдикатът
Столичният кмет Йорданка Фандъкова получи поддръжката на КНСБ за нов мандат. Синдикатът оцени позитивно работата й пред последните 4 години, а водачът му Пламен Димитров съобщи, че Споразумението за съдействие сред КНСБ и столичния кмет Йорданка Фандъкова е изпълнено. От своя страна Фандъкова отново сподели, че ще заяви дали ще играе още веднъж на локалните избори през септември. Дотогава за нея е значимо да получи оценка за работата си от другите класи и организации в столицата, тъй като в никакъв случай не е давала предизборни обещания, които не може да извърши.

Поне 900 лева заплата за медицински сестри в учебно и детско опазване на здравето в София изиска КНСБ от Йорданка Фандъкова. Това може да стане на две стъпки – една до есента и още една на 1 март идната година, съобщи президентът на синдиката Пламен Димитров.

Предстоящите локални избори няма да попречат на това решение, защото бюджетът за идната година се готви в този момент и би трябвало да бъде подготвен до края на октомври, разгласи водачът на КНСБ.
Градоначалникът Йорданка Фандъкова отиде в синдиката, с цел да регистрира свършеното по съглашението сред двете институции, подписано през 2015 година. За да се срещнат с нея пристигнаха съвсем всички водачи на синдикати, част от системата на КНСБ –Янка Такева, СБУ, Кръстьо Боянов от ФНСДУО, Божидар Митев от Независима синдикална федерация на енергетиците, Екатерина Йорданова, СТСБ, Васил Яначков от федерация „ Металици “, Станислав Почекански от Федерацията на музикалните и танцови дейци.

Организацията даде добра оценка на осъществяването на съглашението със Столична община. Големият минус още веднъж е заплащането в чувстителни сфери, съобщи Пламен Димитров.
Част от тях са учебното и детско опазване на здравето, където не са достигнати равнищата на Колективния трудов контракт в системата, сферата на културата, на обществените действия като Агенцията за обществено подкрепяне, домовете за възрастни хора и други

Там могат да се създадат съответни стъпки още в този момент и да се заложат нови нараствания в идващия бюджет, съобщи Пламен Димитров.
Синдикатът на българските учители дава висока оценка на кмета Фандъкова, съобщи ръководителят Янка Такева. Като максимален проблем СБУ регистрира дефицита тук-там в детските градини. По думите на Янка Такева се чака доникъде на идващия мандат този дефицит да бъде преодолян.

В превоза също е реализирано извънредно доста, съобщи водачът на СТСБ Екатерина Йорданова. Тригодишното съглашение, с което заплатите в сдруженията, част от столичния превоз ще се усилват с по 10 на 100 до 2022 година, е неповторим образец за цялата страна по какъв начин с разговор може да се развиват общинските сдружения, уточни Йорданова.
Тя даде за образец и работата с общината във връзка с младежките и женските политики, където София е съизмерима с европейските си събратя.

Преди четири години получих огромна поддръжка и доверие от КНСБ с доста ясни задания, които бяха включени в предизборното съглашение, съобщи кметът на София. „ В това съглашение се съдържат не напразни и безотговорни обещания, а се съдържат ясни задължения, които бяха подплатени с реален разбор за опциите на града. Днес беше регистрирано осъществяването на това съглашение и за мен е извънредно значим фактът, че се регистрират напълно изпълнени задължения, поети преди началото на този мандат “, добави Фандъкова. „ София несъмнено е водещата стопанска система в България, 40% от Брутният вътрешен продукт се създава тук и по тази причина е значимо да се даде ясна вероятност за развиването на стопанската система на града. Изискванията свързани с възнаграждение, с приходи на хората, несъмнено би трябвало да се свържат с приходите в града и в страната “, изясни столичният кмет. " Затова заложихме и залагаме на основаване на условия за развиване на стопанската система, посредством вложения в двете най-важни сфери инфраструктура и обучение. Заложихме на доста ясни цели и постигнахме тези резултати, с помощта на това ", сподели още Фандъкова.

В Столична библиотека заплатите през последните 4 години са скочили фрапантно. При 360 лева тогава, в този момент междинната заплата е над 900 лева, подчертаха от федерация „ Култура “.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи и някои цифри за софийската стопанска система:
През първото тримесечие на 2019 година, междинната работна заплата за София –град е 1656 лева или с 37% по-висока от междинна за страна (1 028 лева.). Наетите лица са 774 639 бр., и съставляват 33.4% от общо наетите за страната. От тях наетите в бюджетната сфера са 94 842 бр., или 12,2% от общо наетите в София-столица. Средната им работна заплата е 1437 лева или с 15.2% по- висока от междинната за страната (1247 лева.)
За четиригодишен интервал (първо тримесечие 2015-2019 г.), междинната работна заплата за София-столица се е повишила с 40%, при приблизително за страната с 41%, регистрира още водачът на КНСБ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР