Поне 8 месеца трае имунитетът срещу COVID-19 при преболедували, съобщиха

...
Поне 8 месеца трае имунитетът срещу COVID-19 при преболедували, съобщиха
Коментари Харесай

Имунитетът срещу COVID-19 е поне 8 месеца, твърдят учени

Поне 8 месеца трае имунитетът против COVID-19 при преболедували, оповестиха учени от Медицинския университет в Инсбрук, представени от БГНЕС. Те са почнали проучването си през април в ски курорта Ишгл, който бе едно от първите огнища на ковид в Европа. При повторни разбори, 8 месеца по-късно, се открива, че заболелите към момента имат имунитет против болестта.

" Използвахме няколко разнообразни процедури за проучване на антитела, с цел да получим допустимо най-надеждни резултати. Оказа се, че при 90% от хората, взели участие в първото изследване и пристигнали за второ, антителата остават. Също по този начин открихме, че 70% от респондентите, които сме тествали за клетъчен имунитет, към момента имат клетъчна интензивност ", разяснява ръководителят на изследването Вегенер Борена. Като удостоверение на думите му втората вълна на болестта в Ишгл не е толкоз мощна, спрямо други региони в Австрия . Учените определят своето проучване като най-голямото от тези, които са били отдадени на изследването за антитела.

Директорът на Института по вирусология към университета в Инсбрук - Доротея декор Лаер добавя: " Със обществено разграничаване, с някои ограничения, които не вредят на индивида и с имунизация на 40-50% от популацията е допустимо да се върнем към ненапълно естествен всекидневен живот ".

Междувременно разбор, направен от 5 университета в Шотландия и публичната здравна организация Public Health Scotland, сочи, че резултатите от имунизирането в страната са впечатляващи, като доста е намалял броят на приетите в болница. Анализът е правен между 8 декември и 15 февруари, когато в Шотландия са били приложени 1,14 млн.ваксини върху 21% от популацията на страната. Спадът на постъпилите в болница е 85% при имунизирани с " Пфайзер " / " БиоНТех " и 94% - при тези с " АстраЗенека ". При това става въпрос за резултати след слагане единствено на първата доза.

" Сега имаме доказателства на национално равнище, че имунизацията обезпечава отбрана против хоспитализация от COVID-19. Необходимо е да се форсира инжектирането на първата доза в международен мащаб, с цел да се преодолее това извънредно заболяване ", разяснява ръководителят на изследването Азиз Шейх - директор на Института " Ашър " към университета в Единбург, представен от  " Дарик Нюз ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР