Поне 75% от данъкоплатците са с изтекли лични данни след

...
Поне 75% от данъкоплатците са с изтекли лични данни след
Коментари Харесай

75% от данъкоплатците са жертви на НАПлийкс

Поне 75% от данъкоплатците са с изтекли персонални данни след невижданата хакерска атака в осведомителните системи на Национална агенция за приходите. От приходната организация настояват, че в първия ден след стартирането на специфичното приложение за инспекция са направени над 500 000 информации. При това в 75% от случаите се оказва, че има непозволено приключване на данни, и единствено в 25% - че няма.
Ако се включат и българите в чужбина, делът на засегнатите от НАПлийкс ще е доста по-голям. Тези наши сънародници обаче все още няма по какъв начин да създадат информация, в случай че не имат телефонен номер от български мобилен оператор. Приходната организация даде обещание тези дни да пусне специфична линия, на която българите зад граница ще могат да търсят информация.
Междувременно Национална агенция за приходите даде упътвания по най-актуалния сега въпрос: Какво да направя, в случай че справката сочи, че има нелегално публикувани мои персонални данни?  " Няма потребност от извънредни дейности, включително промяна на персонални карти ", поучават данъчните. НАП твърди, че няма " непосреден риск някой да се разпореди с имуществото ви или да поеме отговорности от ваше име ", като се позовават на твърдения на Нотариалната камара, банките, сдруженията за бързи заеми и лизинг и Агенцията по вписванията.

От приходната организация не престават да настояват, че единствено за 189 българи съществува сериозен риск от корист поради приключването на голям набор от лични данни. ИТ специалисти обаче предизвестиха, че сходна заплаха има за над 47 000 души.
Продължава да виси без отговор въпросът кога данъкоплатците, които попадат в НАПлийкс, ще научат тъкмо кои техни данни са били " хакнати ". Не е ясно дали въобще Национална агенция за приходите счита да даде конкретна информация.
В момента в приходната организация не престават да съпоставят изтеклите файлове с действителните бази данни, с цел да се види дали няма дописване или други операции. Така Национална агенция за приходите обясниха забавянето на по-конкретна информация. Не е ясно какъв брой време ще продължи съпоставянето, което би трябвало да обхване 80 милиона записа. Засега е задоволително да се запознаете с рекомендациите ни по отношение на персоналните данни, споделят от Национална агенция за приходите. 

Национална агенция за приходите НАПЪТСТВА 
- Бъдете деликатни, в случай че някой контактува с вас по телефон или имейл и в резултат на това желае да извършите нещо с финансов или персонален темперамент. 
- Не давайте на никого информация за банкови сметки, за дебитни или кредитни карти, без значение за кого се показва индивидът, който се свързва с вас.
- Предупредете околните и роднините си, че персонални данни за вас са станали обществено налични и ги посъветвайте в никакъв случай да не вършат нещо с финансови последствия, в случай че не са се свързали авансово непосредствено с вас.
- За спомагателна сигурност сменете паролите на електронната поща, която ползвате.
- Ако имате данни, че някой се пробва нелегално да придобие ваше имущество или да поеме обвързване от ваше име, свържете се неотложно с районното ръководство на полицията по местоживеене.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР