Поне 7-8 пъти сме говорили неплащането на заплати да се

...
Поне 7-8 пъти сме говорили неплащането на заплати да се
Коментари Харесай

КНСБ и Манолова: Продължава борбата с неплащането на заплати

Поне 7-8 пъти сме говорили неплащането на заплати да се криминализира. Това, което КНСБ направи дружно с омбудсмана Мая Манолова - внесе 7 законопроекта на 20 април 2017 година. Пет видяха бял свят, само че с много промени, а криминализирането остава нерешено и тази битка продължава. Това съобщи ръководителят на КНСБ Пламен Димитров.

Трябва да бъдат респектирани тези работодатели, които не почитат българските жители, разгласи Манолова.

Няма решение от Конституционния съд (КС) – 6 от 12 съдии са " срещу " да се отхвърли текста, съгласно който се заплащат единствено 60 % от направеното , изясни Димитров. При това състояние се връщаме отново към депутатите – да се промени този текст в Кодекса на труда, с цел да се заплати това, което си изработил – не 60%, а 100%, сподели ръководителят на КНСБ.

Конкретният текст (бел. ред. – член 245 от Кодекса на труда) гласи, че при добросъвестно осъществяване ти се заплащат 60% от заплатата. Такова знамение няма на никое място по света – за добросъвестно държание да се постанова санкционна норма. И в текста не се прецизира, че става въпрос за случай с финансови усложнения на работодателя. С това решение Конституционен съд легализира трудовата употреба в България, безапелационна е Манолова. Ще настояваме да не е по този начин или най-малко да става дума единствено за случаи на финансови усложнения и единствено за избран интервал, най-вече от година, добави омбудсманът.

Конкретен образец

140 шивачки и служащи във фабриката за обувки в Дупница на компания " Абонданца " излязоха на митинг. Причината – неплатени заплати. Те не са получили пари за ноември, а след 4 дни изтича срокът да си получат възнагражденията за декември. Искаме някой от държавното управление да направи нещо и това нещо да спре, споделиха те.

Един от протестиращите се възмути, че казусът със заплатите се случва за следващ път и попита по кое време най-сетне законите ще са такива като в естествените страни и ще се извършват. Не е ли време незаплащането на трудовото действие да се криминализира, попита друга жена.

Омбудсманът уточни, че се занимава с този проблем от началото на предходната година и той бил в основата да се промени законодателството – през Фонда за гарантиране на вземанията (т.нар. взаимен фонд на работодателите) да могат да се изплащат заплати при несъстоятелност на работодателя. Манолова добави, че в Дупница става въпрос за 4-5 компании, които си сменят регистрациите и вършат всичко допустимо да се крият.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР