Поне 50% от заразените с хепатит B и C да

...
Поне 50% от заразените с хепатит B и C да
Коментари Харесай

Национален форум обсъжда елиминирането на вирусните хепатити

Поне 50% от инфектираните с хепатит B и C да бъдат диагностицирани и към 70 % от тях да бъдат лекувани – тази цел би трябвало да бъде изпълнена у нас до 2025 година, съгласно Националната стратегия за надзор на вирусните хепатити. Темата за елиминирането на тези болести и мястото на България в осъществяването на световните цели ще бъде разисквана на народен конгрес, проведен от Световната здравна организация (СЗО).

Къде е България в международната статистика за разкриване, лечение и елиминиране на хепатит C, до каква степен се употребява опцията за профилактично проучване при хората над 40 години, какъв е пътят от диагностиката до лекуването на вирусните хепатити – това са част от тематиките, които ще обсъдят участниците във форума.

Ако в предишното хепатит B се е предавал главно по кръвен път, в този момент особено е заразяването при сексуален контакт и посредством слюнката на човек, изясни проф. Красимир Антонов, ръководител на Българското сдружение по гастроентерология.

" За страдание откриваме цели фамилии, родове, които са носители на хепатит С. При хепатит С инфекцията е единствено по кръвен метод, би трябвало да има контакт на рана с рана, кръв с кръв. Половият метод при хепатит С е особено за специфична група пациенти – това са мъже, които практикуват секс с мъже, и нормално те са носители и на вируса на ХИВ. "

Във форума ще вземат участие представители на здравната общественост и на пациентски организации.

(в материала има продуктово позициониране)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР