Поне 39 журналисти са били убити за малко повече от

...
Поне 39 журналисти са били убити за малко повече от
Коментари Харесай

Колко смъртоносна е войната между Израел и Газа за журналисти?

Поне 39 публицисти са били убити за малко повече от месец от войната на Израел против Газа – това е повече от два пъти повече от броя на жертвите за година и половина. Руско-украинската война – в това, което беше разказано като „ най-смъртоносния месец за публицистите “.

Комитетът за отбрана на публицистите (CPJ) споделя, че 39 публицисти, 34 от които палестинци, са били убити след експлоадирането на последния спор на 7 октомври. Най-малко четирима израелци и един ливански публицист са измежду починалите в война. Базираната в Париж организация за наблюдаване на свободата на печата, Репортери без граници (RSF), заяви, че броят на жертвите е 41.

Продължавайте да четете

лист от 4 елемента'Всяка секунда в заплаха “: Журналистите от Газа се надпреварват със периоди и гибел Журналистите от Газа: Репортажи под бомбардировки Ройтерс, публицисти от Ал Джазира „ набелязани “ в стачка в Ливан: Пресгрупа Войната на Израел в Газа ли е най-смъртоносният спор за децата в съвремието? завършек на списъка

Израел също беше упрекнат в нарушение на законите на войната заради безразборното бомбардиране на линията Газа, убивайки повече от 10 500 палестинци, най-вече цивилни. Атаката на Хамас в Израел на 7 октомври умъртви повече от 1400 души.

Как се съпоставят смъртните случаи на публицисти във войната Израел-Газа с други спорове?


Войната сред Израел и Хамас докара до повече убити публицисти през първия месец на спора, в сравнение с във всеки различен спор, откогато CPJ за първи път стартира да събира статистически данни за публицисти, отразяващи спор през 1992 година

Кристоф Делоар, общоприет секретар на RSF, разказа жертвите като „ шокиращи “, като броят им евентуално ще нарасне, защото медийният наблюдаващ продължава да проверява известията за няколко други публицисти, ранени или изчезнали.

Във войната сред Русия и Украйна общо 17 публицисти са били убити от началото на войната през 2022 година, като последното докладвано ликвидиране е на френския оператор Фредерик Льоклер-Имхоф, който беше погубен през май.

Ръководената от Съединени американски щати инвазия в Ирак провокира война, която беше изключително смъртоносна за публицистите – и наложи наклонност, която продължава. Според CPJ 283 публицисти са били убити в Ирак от 2003 година насам. Това включва 11, които са били убити през първия месец на войната, сред март и април 2003 година

Войната в Сирия имаше нулеви жертви на публицисти през първия месец на спора през 2011 година, макар че жертвите там от този момент се усилиха фрапантно до сред 270 и 715, съгласно Сирийската мрежа за човешки права.

За сравнение 63 публицисти бяха убити във войната във Виетнам, траяла две десетилетия, и общо 69 убити през Втората международна война (1939-45) – най-кървавата война, която актуалният свят е виждал.

Предвидено ли е публицистите да бъдат предпазени във военни зони?

Да. Умишленото ориентиране към публицисти и цивилни се смята за военно закононарушение според интернационалното филантропично право. На публицистите би трябвало да им бъде разрешено да имат свободата и отбраната да извършват работата си без неоправдана интервенция.

Но в първите седмици на войната израелската войска излезе с изказване до интернационалните осведомителни организации, в което декларира, че не може да подсигурява сигурността на техните публицисти, настоящи в линията Газа.

„ Със своите случайни въздушни удари израелските въоръжени сили отстраняват публицисти един след различен без ограничавания, до момента в който неприемливите им мнения издават намерено пренебрежение към интернационалното филантропично право “, Джонатан Дагер, началник на отдела за Близкия изток на RSF, се споделя в изказване.

RSF заяви, че 10 публицисти в Ивицата Газа са били убити по време на работа, а CPJ сподели, че 48 медийни уреди в Газа са били ударени или унищожени. Най-малко 10 други бяха убити в домовете си със фамилиите си. RSF проверява дали те са били целеустремено поради работата си. Al Jazeera не можа да събере детайлности за събитията, при които бяха убити други публицисти.

RSF подаде тъжба до Международния углавен съд (МНС) на 31 октомври, в която се твърди, че Израел е направил военни закононарушения против публицисти в Газа.

„ Тази степен на привършване измежду медийните служащи надълбоко шокира публицистите по целия свят. Никой не може да следи възходящия брой на починалите сътрудници без възходящ смут “, сподели генералният секретар на Международната федерация на публицистите (IFJ), Антъни Белангер, в изказване на 2 ноември.

Израел към този момент беше упрекван, че „ заглушава “ публицистите, откакто бомбардира постройка, в която се обитават офиси на Ал Джазира и Асошиейтед прес през 2021 година

Колко публицисти и техните фамилии са били убити?

Шефът на бюрото на Ал Джазира в Газа Ваел Дадух трагично загуби четирима членове на личното си семейство при израелски въздушни удари. „ Отмъщават ни посредством нашите деца “, сподели той, когато откри безжизненото тяло на сина си.

Неговата брачна половинка Амна, 15-годишният наследник Махмуд и седемгодишната му щерка Шам бяха убити, както и 18-месечният му внук Адам, следвайки директивите да напусне северна Газа на юг, единствено с цел да попадне под властта на Израел бомбардиране на лагера за леговище Нусейрат, където са отседнали.

„ Това, което се случи, е ясно. Това е серия от целенасочени офанзиви против деца, дами и цивилни. Току-що рапортувах от Ярмук за такава офанзива и израелските набези са ориентирани към доста области, в това число Нусейрат.

„ Имахме подозрения, че израелската окупация няма да пусне тези хора, без да ги накаже. И за жалост това се случи. Това е „ безвредната “ зона, за която приказва окупационната войска “, сподели Дадух.

Мохамед Абу Хасира, публицист от ръководената от палестинската власт осведомителна организация Wafa, беше погубен при въздушен удар против дома му в Газа дружно с 42 членове на семейството; и Мохамед Ал Джаджа, съветник в Press-House Palestine, беше погубен при въздушен удар против дома му дружно със брачната половинка си и двете си дъщери в квартал Наср в северната част на Газа.


Кореспондентът на Ал Джазира в Газа Юмна ЕлСайед сподели, че е „ шокиращо, че ние, публицистите, които оповестяваме на света какво се случва към нас, би трябвало да оповестяваме историята на нашите сътрудници или на нашите лични фамилии “.

Преди две години тя дружно с други получиха един час да изоставен кулата ал-Джалаа, преди Израел да събори постройката, заявявайки, че постройката съдържа военни активи на Хамас. Израел в никакъв случай не е дал доказателства за изказванията си. В постройката се обитаваха жилищни жилища и офисите на Ал Джазира и Асошиейтед прес.

Шериф Мансур, програмен координатор на CPJ за Близкия изток и Северна Африка, сподели: „ По-специално тези в Газа са платили и не престават да заплащат невиждана такса и са изправени пред експоненциални закани. Много са изгубили сътрудници, фамилии и медийни уреди и са избягали, търсейки сигурност, когато няма безвредно леговище или излаз. “

Как бяха убити израелските и ливанските публицисти?

Най-малко четирима израелски публицисти също бяха убити по време на офанзивата на Хамас на 7 октомври в Южен Израел.

CPJ сподели, че Шай Регев, редактор на TMI, и Айелет Арнин от Израелската радио- и телевизионна корпорация Кан са измежду стотиците други жертви. Още двама бяха убити в кибуца, ситуиран тъкмо отвън Газа. RSF сподели, че Рои Идан, кореспондент на израелския вестник YNet, е бил погубен дружно със фамилията си в кибуца Кфар Аза покрай оградата с Газа.

Янив Зохар, израелски фотограф, работещ за всекидневника на иврит Израел Хайом, беше погубен по време на офанзива на Хамас против кибуца Нахал Оз дружно със брачната половинка си и двете си дъщери.

Исам Абдала, публицист на Ройтерс в Ливан, беше погубен на 13 октомври от ракетен удар от Израел.

Какво споделят журналистическите органи?

Периодите на спиране на връзките затрудниха публицистите да документират и рапортуват обстановката в Газа. RSF прикани „ задграничните публицисти да могат да влизат на територията, с цел да могат да работят свободно “.

Израел е заплашвал публицисти и постоянно е наричал локалните публицисти, че са поддръжници на Хамас. Допусна единствено задгранични публицисти тази седмица в Газа, включени в израелската войска.

Международната федерация на публицистите (IFJ) насочи апел, подписан от 80 журналистически групи, към израелските управляващи да поемат цялостна отговорност за отбраната на публицистите, отразяващи спора. „ Ние пожелаваме експлицитен ангажимент от израелците, че техните въоръжени сили ще положат всички старания, с цел да подсигуряват, че мрачният брой на публицистите, починали в този спор, няма да нараства повече. Това е просто недопустимо и израелското държавно управление ще би трябвало да поеме своите отговорности. “

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР