Поне 3000 души за регистрация на вероизповедание, арменци и юдаисти

...
Поне 3000 души за регистрация на вероизповедание, арменци и юдаисти
Коментари Харесай

Според новия закон и Христос не може да проповядва в...

Поне 3000 души за регистрация на изповедание, арменци и юдаисти остават отвън борда

Да, нито Христос, нито неговите първоапостоли дават отговор на условията на признатите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията.

Защото, с цел да проповядваш, би трябвало да си български жител, да приказваш единствено на български и да си взел тапия от български университет, да получаваш заплата единствено със средства, чийто генезис е от България, и да извършваш активността си единствено в здания, които са регистрирани в дирекция " Вероизповедания " към Министерския съвет. С другие думи, международните религии би трябвало да затварят филиалите си в страната. Западни свещенници и източни учители не са добре пристигнали в стабилната и европейска България.

На 11 октомври Народното събрание одобри на първо четене проектозакона за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. Гласуваният текст съдържа обединени двата първични плана – единия на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, другия на " Обединени патриоти ". Промените минаха на първо четене макар несъгласието на съвсем всички вероизповедания и отрицателното мнение даже на Българската православна черква, за която на пръв взор законопроектът носи позитиви. Последните две недели вярващи от цялата страна, най-много католици и протестанти, излязоха на митинг против заложените промени.

Свободни жители

Ето някои от главните ограничавания, които законопроектът планува:

" Не се позволява осъществяване на обществени религиозни обреди в постройка или нейно помещение, които не са предопределени за осъществяване на религиозна активност. " Също по този начин тези здания и пространства би трябвало да бъдат декларирани до края на февруари всяка година в дирекция " Вероизповедания ". Тоест всички дъновисти, кришнари, будисти, индуси и прочие свободни жители ще би трябвало да имат специфични здания и пространства, с цел да знае дирекцията къде да им гостува и да прави инспекциите си.

Този текст значи също, че религиозни действия навън са неразрешени или депутатите би трябвало да обяснят каква е разликата сред това да извършваш свещенодействие в гора, на поляна или в пещера и в постройка, която не е " предопределена за осъществяване на религиозна активност ".

" Свещенослужители и чиновници на вероизповеданията могат да бъдат единствено български жители ", " за проповедите и във всички останали случаи се употребява наложително формалният български език " и " не могат да се подаряват средства от непознати страни и лица за заплащане на личен състав (свещенослужители и чиновници на религиозни институции) ". Това е директна покана към Католическата цъква (и не само) да си потегля от България, като се има поради, че множеството от католическите свещенници тук са поляци и италианци, които получават хонорари от " непознати страни ".

Към децата

Друга смяна, с която политиците ни ще борят тероризма, е, че вероизповеданията не могат да включват в " активността си малолетни и малолетни лица с изключение на с експлицитното писменно единодушие за съответни действия на техните родители, настойници или попечители ". Тоест, с цел да отиде на черква един младеж, би трябвало да вземе документално позволение за всяко посещаване. Това е неприемливо обръщение към децата и цялото общество, че религиите са нещо рисково и отрицателно по хипотеза.

Единствените, които ще бъдат наранени от измененията, са откритите и мирни вероизповедания в страната. Ясно е, че радикалните терористични групировки не се записват в дирекции и не се интересуват от условия за обучение, поданство и език. Тероризмът е принуждение, а насилието се бори с наказателноправни ограничения, които се ползват от прокуратурата, ДАНС, Министерство на вътрешните работи и съдилищата. Организационните и процесуалните закони, по които работят тези институции, са нормативните принадлежности за битка с тероризма. Дирекция " Вероизповедания " не е полицейски орган и не трябва да става подобен.

Подобни искрено тоталитарни законопроекти са несъвместими с естеството на правото на изповедание, прогласено в член 9 от Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи (EКЗПЧОС) и в член 37 от Конституцията. Уважаемите избраници са не запомнили или не са знаели, че всяка една от международните религии е основана посредством проповядване (мисионерство) в близки и далечни страни, " непознати " за самите проповедници. Никоя от тези религии не е лимитирана от език и народност и всяка от тях е била контрапункт на статуквото за дълги интервали от време.

Пълзящ диктат

Вероизповеданията са олицетворение на трите съществени свободи, обезпечени от Европейската спогодба и Конституцията - свободата на убежденията, свободата на словото и свободата на събранията. Българският парламент се кани да ограничи необмислено и трите, което значи, че в бъдеще е подготвен да го направи освен в религиозната сфера, само че и с всички типове убеждения, слово и събрания. Онези, които считат, че това касае единствено протестантите и католиците, са в сериозна илюзия. Подобни тоталитарни закони не са и няма да бъдат казус.

Това, скъпи либерали и консерватори (нали е съвременно по този начин да се делим), се назовава откровена, а не пълзяща тирания. Не по-малко забавен е въпросът, в случай че същото законодателство бъде възприето в непознати страни, в които има български църкви, по какъв начин тези църкви ще продължат да съществуват. Трябва да си подготвен аршинът, който прилагаш, да бъде прибавен и върху теб.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР