Поне 3 бомби със закъснител заложи старият на новия социален

...
Поне 3 бомби със закъснител заложи старият на новия социален
Коментари Харесай

Наследството на Бисер Петков

Поне 3 бомби със закъснител заложи остарелият на новия обществен министърПарите за обществени асистенти и вторият дирек на пенсиите са първите проблеми, с които ще се захване Деница Сачева
Оставката на обществения министър Бисер Петков, въпреки и втора в границите на този мандат, се оказа изненада, доколкото най-малко не беше желана на обществени митинги или стачки.
Около нейното подаване и приемане и до през днешния ден витаят неясноти, които държавно управление, синдикати и работодатели изясняват по много изменчив метод. Особено откакто профсъюзи и майки го смятаха за един от диалогичните хора в кабинета, а министър председателят Бойко Борисов разгласи, че и министрите към този момент не желали да работят с него. В същото време огромна част от проблемите в най-тежката и напрегната обществена сфера, като да вземем за пример срутва на втория пенсионен дирек, бяха от дълго време заложени и предизвестени. За витиеватия ход с втория болничен, взет на съдружен съвет и неразпознат от нито един съдружен сътрудник като собствен, отговорността публичното мнение приписа частично на Петков, макар, че надали тъкмо той е отправил предлагането.
Всъщност в границите на мандата на Петков се натрупа много огромно напрежение, за което някой трябваше да понесе виновността, само че част от него е обвързвано с недобре замислената пенсионна промяна и заложеното още от неговите прародители напрежение в обществената сфера. Достатъчно е да си спомним за калкулатора за преизчисляване на пенсиите, който щеше да докара до това някои хора да получават по-малки суми от тези, за които са се осигурявали, и който бе " ремонтиран " в придвижване. Сагата около майките на децата с увреждания и техните митинги пък бе подготвена да запълни цялостен разказ.
Всъщност за първи път Петков подаде оставка точно към митингите на майките, които обаче обявиха, че не желаят неговото овакантяване, а преосмисляне на политиките, свързани с техните деца и метода, по който могат да ги отглеждат. По подигравка на ориста, точно те по-късно " припознаха " Петков за собствен, откакто желаните от тях промени бяха узаконени. За страдание, около тях никой не видя една друга основна детайлност, която евентуално ще избухне занапред - с направените в закона промени ще пострадат десетки други хора с увреждания, които от дълго време са надхвърлили детската възраст. За тях към този момент законодателството планува да не получават интеграционната си добавка – т.е. по този начин наречената инвалидна пенсия, в случай че имат обществен помощник. Вместо това парите им ще отиват за него. Промяната бе направена в няколко хода – първо отделиха въпросната инвалидна пенсия от естествената и я трансферираха за погашение не от Национален осигурителен институт, а от Агенцията по заетостта. След това вкараха предписание, в случай че инвалидът е придобил право на обществен помощник, да избере сред него и мизерната сума, която не надвишава стотина лв.. Тоест – общественото министерство сподели на хора, които искрено не могат да се грижат сами за себе си и имат потребност от пари за медикаменти – избирай сред помощника и медикаментите. Когато след първи януари всичко това се случи, новият обществен министър Деница Сачева ще е изправена пред следващата сложна вероятност за обществени разговори, в които един дърпа чергата към себе си за сметка на другите.
Проблемът към първите пенсиониращи се дами, които би трябвало да получат пари по втория дирек, а ги чакат жълти стотинки, е другата бомба със закъснител, оставена от Петков на Сачева. Увеличението на пенсиите, което бе разумно да се случи през най-студените зимни дни, когато сметките са високи, а вместо това ще пристигна през юли, също ще породи напрежение, без значение че новият министър нито е заложила това, нито е имала опция да се произнесе по тематиката. А за болничните и за всички схеми, по които страна и работодатели желаят да ни накарат да си плащаме сами болестта - там решенията, които се обрисуват, са все неприемливи. Деница Сачева обаче е посочила, че е войник, който не се опасява да се изправи против проблемите. Още повече, че като зам.-социален министър в предходното държавно управление на ГЕРБ и като зам.-просветен до предходната седмица е наясно с доста от тях и с формулите за решението им.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР