Поне 20 са сигурните участници в конните състезания за Тодоровден,

...
Поне 20 са сигурните участници в конните състезания за Тодоровден,
Коментари Харесай

Поне 20 ще участват в кушиите в Паталеница

Поне 20 са сигурните участници в конните надпревари за Тодоровден, които ще оживят всекидневието на пазарджишкото село Паталеница. 16 са поръчките за надбягванията, още 4-5 индивида са се записали за силовата категория с изтегляне на тежести. Това заяви един от основателите за осъществяване на празника – Георги Вълчинов.

След дългогодишно мъртвило той мечтае да види Тодоровден подобен, какъвто го помни от детството си – атрактивен, радостен, прочувствен и оживен. И да се резервира жива традицията, както и любовта към конете. Има вяра това да се случи – измежду уредниците има и много младежи, един от които е и 33-годишният Вълчинов.

Стопаните с по повече от един кон в Паталеница не са доста – единствено 5-6 индивида. Но пък на поканата им се отзовали сътрудници от други селища. С общото им присъединяване се чака Тодоровден в действителност да бъде забавен и различан от тези в предходните няколко години.

Празникът ще бъде на 24 март. Ще стартира с водосвет за здраве в 10 часа, час по-късно са бяганията, а навръх обяд – надпреварите за най-силен кон.

За Георги детските мемоари с коне са нещо в действителност особено. Като момчета с приятелите му яздели още от 10-12 годишни. Не търсели седла и улеснения, летели на гърба на конете, седнали напряко на гърбовете им, като индианци. Тогава не осъзнавали, че по този начин в действителност са се научили на „ висшия пилотаж “ в ездата.

Седемгодишният му наследник Ангел Вълчинов още занапред върви по неговия път. Момчето и пристрастеността му към конете още от ранна възраст станали една от аргументите фамилията да разкрие своя дребна конна база в Паталеница.

Още по-обнадеждаващото е, че концепцията за възраждането на Конския Великден се посреща задушевно и от хората в селото. Сред тях сега се събират дарения за наградния фонд. По-голямата част от него към този момент е обезпечена със спонсори и с поддръжката на Община Пазарджик. Вълчинов споделя, че не размера на премиите е най-съществен. По-същественото е да се опази традицията, която ни прави неповторими и ни сплотява.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР