Поне 18 души са загинали в Турция след земетресението с

...
Поне 18 души са загинали в Турция след земетресението с
Коментари Харесай

Жертвите след мощния трус в Турция растат, положението е апокалиптично СНИМКИ/ВИДЕО

Поне 18 души са починали в Турция след земетресението с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер, което раздруса източните елементи на страната в петък вечер, оповестява БНР. Според регионалните шефове на Елязъг и Малатия броят на ранените е над 550 души.

Епицентърът на земния трус е бил в източната турска област Елязъг, само че трусът е бил усетен даже и в прилежащи страни като Армения, Грузия, Ливан и Сирия до Тел Авив.



В региона не престават вторични земетресения със мощ от над 5 по скалата на Рихтер. Според експерти те може да продължат до една седмица.



В засегнатите общини са били изпратени 418 спасители и пожарникари от разнообразни области в цяла Турция. Управлението по изключителните обстановки е изпратило по към 1700 палатки и кревати и 9200 одеяла. Метеоролозите предизвестяват, че температурите през нощта може да паднат до – 7-12 градуса под нулата и предизвестяват за риск от измръзвания за решилите да прекарат нощта навън.



Военният министър на страната Хулуси Акар съобщи, че армията е подготвена да окаже помощ, в случай че такава бъде поискана.



Летището на регионалния център Елязъг действа, не са прекратени и сухопътните връзки със прилежащите области. Мобилните оператори обявиха, че ще обезпечат на жителите на засегнатите населено място безвъзмезден интернет и минути за диалози по мобилните мрежи.



Засегнати са били най-малко 100 здания и хората са предизвестени да не влизат в къщите си заради риска да бъдат затиснати, в случай че при вторични земетресения постройките рухнат.

Поне един човек е бил избавен отдолу под руините досега, оповестиха турски медии. В област Елязъг се търсят 30 души.



Към мястото на нещастието са се отправили вътрешният, здравният и министърът на околната среда и благоустройството. Гръцкият външен министър Никос Дендиас сервира съболезнования на сътрудника си Мевлют Чавушоглу и изрази готовността на Атина да окаже помощ.



Няма данни за потърпевши български жители , оповестиха от нашето министерство на външните работи.

Посолството ни в Анкара е в непрекъснат контакт с локалните управляващи. При нужда от подпомагане българските жители могат да се свържат с посолството ни в Анкара на телефони: + 90 312 467 20 71; + 90 312 427 51 42; + 90 533 376 37 69.



Турция лежи на съществени разломи и е предразположена към трусове

През 1999 година опустошително земетресение с магнитуд 7,6 удари Измит в Северозападна Турция, причинявайки гибелта на над 17 000 души, в това число към 1000 в най-големия град в страната Истанбул. Тогава към 500 000 души тогава останаха без домове.

През 2011 година земетресение удари източния град Ван и град Ерчи, на към 100 км (60 мили) на север, при което починаха минимум 523 души.



През септември предходната година пък земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер раздруса Истанбул, което накара жителите да бягат от постройките в икономическата столица на Турция.

Експерти от дълго време предизвестяват, че огромен трус може да опустоши мегаполиса с население от 15 милиона души, който разреши през годините огромно строителство без съответни защитни ограничения.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР