Поне 10% от лекуваните в болница са обект на една

...
Поне 10% от лекуваните в болница са обект на една
Коментари Харесай

Най-малко 10% от лекуваните в болници са обект на лекарски грешки

Поне 10% от лекуваните в болница са обект на една или друга лекарска неточност в България и в международен мащаб. Това заяви учен Владимир Овчаров от Медицинския университет – София по време на конференция, отдадена на лекарската неточност. Той напомни статистиката от 2011 година по тъжби към тогавашната изпълнителна организация " Медицински одит " (сега за медицински надзор), съгласно които 8.5% от случаите на подадени тъжби или самосезиране на институцията са за лекарска немарливост, което е закононарушение.

Неточна просвета

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според учен Овчаров медицината е неточна просвета и една от областите, при които рискът от човешки неточности е доста висок.
" Съществуват над 11 хиляди генетични заболявания и синдроми и надали множеството от тях са били диагностицирани от първия път. Разликата в действието на лекарство, да вземем за пример – против съсирване на кръвта е 20 пъти сред другите пациенти и по тази причина при едни то работи, а при други – не ", разяснява той.
Според него аргументите за грешките при диагностицирането и лекуването са уповаването на паметта, неколкократното препредаване на информация сред медицинските експерти, многочасовата работа и преумората, както и тромавата бюрократична система на опазването на здравето. Според статистиката в Съединени американски щати поради отмалялост на човешкото око, разчитането на облиците в рентгенологията е тъкмо сред 73 и 97%. Данните сочат също така, че 58% от написаната на ръка здравна документи е нечетлива.

Тъй като вземането на неправилни решения е ежедневие в бранша, експертите оферират да се взимат под внимание разпоредбите за добра здравна процедура, които лекарите от другите специалности приготвиха през предходната година. Повечето от тях са подготвени и са оповестени на уеб страницата на лекарския съюз. По тях ще ревизира активността им и медицинският контрол, откакто публично всички правила по специалности бъдат готови. По закон лекарите и зъболекарите носят отговорност за няколко типа нарушавания, позволени при осъществяване на професионалните им отговорности – неспазване на разпоредбите, планувани в кодексите за професионална нравственос, и неспазване на разпоредбите на добра здравна процедура. Контролът по това се осъществува взаимно от организацията за медицински контрол и съсловните организации – БЛС и БЗС.
Когато съдът е сезиран да откри правилността на обещано леение, той преценя това въз основа на разпоредбите за добра здравна пратика и може да реши, че те са били нарушени и по този начин да откри лекарска неточност.

Засилени инспекции

Столичната лекарска гилдия упорства да й бъде обещано правото да глобява своите членове от една до пет минимални работни заплати и да лишава права за упражняване на специалността за период от три месеца до една година. Това заяви ръководителят й доктор Асен Меджидиев. В момента правото да не разрешават на доктор да практикува, да го глобяват или да му постановат неодобрение по закон имат съдът и Българският лекарски съюз. Наказателните постановления, обаче, се издават от ръководителя на районната лекарска гилдия. Така това искане значи, че районните колегии, най-много най-голямата – тази в София, ще стартират по-активно да постановат санкции, най-често – за лекарски неточности и жестоко отнощение към пациенти.

Според специалисти не може да се остави единствено на съсловната организация да преценя има или не лекарска неточност и да се разширят пълномощията й по някакъв метод, в случай че не се създаде модел за работа, който да обезпечава равновесие и състезателност при инспекциите. Установяването на медицински деликти и закононарушения по причиняване на гибел или телесна щета при практикуване на здравна специалност, са комплицирани задания, които изискват задълбочено доказване, прилагане на движимости лица и безпристрастност. През годините адвокати неведнъж са предложили да се разиска модел за извънсъдебни съглашения и компенсации на потърпевшите по модела на скандинавските страни, при който пациентите получават компенсации за страданията си, а лекарите не влизат в пандиза.

Пореден акт на министър Петър Москов беше анулиран

Върховният административен съд анулира дефинитивно следващата правна наредба, издадена от министър Петър Москов през 2016 година Става въпрос за така наречен длъжностен рамков контракт, който министерството наложи като анекс към националния рамков контракт от 2015 година

По закон, в случай че лекарите откажат да подпишат рамков контракт със здравната каса за разпределението на средствата от бюджета за прегледи и лекуване, продължава действието на контракта от предната година. Надзорният съвет на касата, обаче, има право да одобри в свое решение промени на контракта, които да отразят настъпили законодателни промени. През 2016 година лекарите отхвърлиха да подпишат контракт по редица аргументи, като главната беше въвеждането на пръстовите отпечатъци. Надзорният съвет пък одобри длъжностен рамков контракт, в който бяха въведени голям брой промени, които липсваха в законодателството и след това бяха анулирани от Върховен административен съд или Конституционния съд като оскъдни. Една от тях беше за пръстовите отпечатъци.
В този длъжностен рамков контракт продължи практиката НЗОК да постанова предели за банкет и лекуване на пациенти на лечебните заведения.

Сега всеки, който е претърпял някакви вреди от действието на служебния рамков контракт, може да предяви иск. Болниците, които са похарчили към 34 млн. лева за въвеждане на четци за пръстови отпечатъци и системи за тях, могат да ги претендират от касата. Освен това тези от тях, които водят каузи или ще заведат каузи за неизплатени 53 млн. лева за осъществено лекуване, ще могат доста по-бързо да ги завоюват, защото парите не са им платени въз основата на анулиран от съда акт. Управителят на здравната каса се отдръпва през март, повода очевидно е спор със здравния министър
Управителят на здравната каса доктор Дечо Дечев разгласи пред Дарик радио, че ще се отдръпна от поста през март, когато изтича мандатът на проф. Камен Плочев, който той довършва и евентуално няма да се кандидатира още веднъж. Дечев разяснява, че няма условия да се оправи с проведената система за източване на здравната каса – отчитане на осъществени или недобре осъществени здравни услуги, защото това зависи от здравното министерство, което давало привилегии на едни лечебни заведения за сметка на други. Според него НЗОК би трябвало да се преструктурира и също така да понижи броя на 387-те лечебни заведения, с които има контракт сега, с цел да стигнат парите.
След това следващо изказване, което демонстрира липса на съгласие сред Министерство на здравеопазването и НЗОК, ръководещите би трябвало да избират сред доктор Дечев и Кирил Ананиев. При всички случаи спорът ще приключи или с нов шеф на касата или с нов здравен министър.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР