Поне 10 години гаранция при закупуването на хладилник и пералня

...
Поне 10 години гаранция при закупуването на хладилник и пералня
Коментари Харесай

От Брюксел искат поне 10 години гаранция при закупуването на електроуреди

Поне 10 години гаранция при закупуването на ледник и пералня - такива са новите правила, които вкараха от Брюксел и по този начин задължиха производителите да вършат електроуредите по-качествени и да обезпечават аварийни елементи. Новите стандарти ще важат за осветителни тела, перални машини, съдомиялни и хладилници.
Решенията идват в резултат на многочислените тъжби на купувачи, които следят, че уредите им се скапват незабавно откакто мине гаранционния период от 2-3 години.
За да се удължи животът на уредите, Брюксел ще задължи производителите да обезпечават елементи най-малко за 10 години след стартирането им в приложимост. От сектора на сервизните техници се притесняват, че измененията ще доведат и до взрив на пишман майстори, осведоми Нова телевизия. Освен това евентуално ще би трябвало да заплащат по-скъпи елементи, което ще оскъпи ремонтите, само че към този момент ще задържат цената им за тяхна сметка.
Половината от жалбите до контролните органи през последната година са свързани точно с отказано право на претенция. В някои от случаите даже за търговците е по-евтино да предложат нов апарат вместо ремонт, изключително при по-евтината техника.
Техниците се съмняват и в екоефекта, който се чака да имат новите правила. В момента законът задължава производителите да дават най-малко 2 години гаранция за всеки електроуред на пазара, само че в някои от случаите търговците сами удължават този период. В рамките на двете години законът ни дава право на претенция и на безвъзмезден ремонт. Ако след три ремонта дефектът не е отхвърлен, потребителите имат право да получат парите си назад или да заменят развалената техника с чисто нова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР