Наводнения в Китай: проливни дъждове в провинция Хъбей оставиха 10 жертви

...
Поне 10 души загинаха, а 18 са в неизвестност след
Коментари Харесай

Поне 10 души загинаха, а 18 са в неизвестност след проливни дъждове, засегнали провинция Хъбей в северен Китай.

Властите евакуираха повече от половината от 11,5 милиона души до обяд (04:00 GMT) в събота от райони, за които се смята, че са изложени на висок риск от свлачища и наводнения.

Бурята Доксури, която удари континентален Китай миналата седмица, доведе до най-лошите дъждове от 140 години.

Китайската метеорологична агенция издаде червена тревога, за да предупреди хората за „геоложките рискове“.

Провинция Хъбей, съседен на Пекин, се смята за един от най-засегнатите райони.

В ход са операции по почистване, след като наводненията погълнаха жилищни домове, разрушиха инфраструктура и потопиха цели квартали.

Китайският град, погълнат от наводнение до save Beijing

Въздушни видеозаписи на провинция Хъбей, заснети от AFP, показват цели търговски улици, превърнати в реки от кафява вода, като земеделските земи в околните райони са напълно потопени.

Спасители бяха забелязани да използват лодки за транспортиране на инстантни юфка, хляб и питейна вода до жителите, които нямаха достъп до основни консумативи и се страхуваха да напуснат домовете си.

Само през юли Министерството на управлението на извънредните ситуации на Китай съобщи, че е регистрирало 142 загинали или изчезнали хора поради екстремното време.

В световен мащаб милиони хора бяха засегнати от екстремно време и горещи вълни през последните седмици.

Ма Джун, директор на базирания в Пекин Институт по обществени и екологични въпроси, неправителствена организация, каза: „Китай претърпя безпрецедентни екстремни горещи вълни от миналата година.< /p>

"Тези горещи вълни са свързани с глобалното затопляне и повечето учени по климата по света са склонни да се съгласят с това."

Doksuri достигна сушата в югоизточната китайска провинция Фуджиан в петък, предизвиквайки свлачища и наводнения, преди да се придвижи на север към столицата. Стотици хиляди жители на Фуджиан бяха евакуирани.

Доксури, който дойде седмица след тайфуна Талим, също доведе до масово затваряне на училища и работни места в цялата провинция.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР