Понастоящем елетрическите автомобили заменят едва 0.06% от световния износ на

...
Понастоящем елетрическите автомобили заменят едва 0.06% от световния износ на
Коментари Харесай

Очакванията за спад в търсенето на петрол са силно преувеличени

Понастоящем елетрическите коли заменят едвам 0.06% от международния експорт на нефт

Още по тематиката
Дърпаш от контакта и караш

Електрическите колела Eljoy са търсени и в България, и в чужбина
2 мар 2018
ExxonMobil стопира общите си планове с " Роснефт "

Американската компания се отхвърля от редица проекти поради глобите против Русия
1 мар 2018
Високите цени на металите усилиха облагата на BHP Billiton с 25%

Миннодобивният колос е под прицел на вложителя деятел Elliott Advisors
22 фев 2018
Дипломация по време на петролен взрив в Съединени американски щати

Последствията от него надалеч не са единствено стопански и разрешават на Америка да оспори превъзходството на Саудитска Арабия в бранша
20 фев 2018 Близо трите милиона електрически автомобила, които са в употреба сега, заменят нуждата от едвам 60 хиляди барела нефт на ден, или към 0.06% от международния експорт. Предвижданията за сериозен спад в търсенето на нефт са мощно пресилени, демонстрира профилирано изследване на Financial Times.

Въпреки упованията на мнозина анализатори за спад в търсенето на суровината в околните 10 години данните от актуалната пазарна статистика обрисуват една по-различна картина. Ниските цени на петрола през последните три години са инициирали растеж в продажбите на обичайните коли. Наред с това урбанизацията в допълнение усилва нуждата от превоз, като огромна част от обществения превоз в международен мащаб работи с гориво.

Електроколите - доста отдалечен проблем

Най-големия зложелател на петролния бизнес - електрическите коли, към момента съставляват отдалечен проблем за Организацията на страните - експортьорки на нефт. Понастоящем продажбите на електрически автомобили съставляват едвам 2% от всички, а броят им е към 0.02% от всички налични коли. С други думи, близо трите милиона електрически автомобила, които са в употреба сега, заменят нуждата от едвам 60 хиляди барела нефт на ден, или към 0.06% от международния експорт.

За разлика от основаването на мотора с вътрешно горене електрическите автомобили към момента не съставляват задоволително привлекателна опция на обичайния автомобил. Освен че новите модели коли имат доста усъвършенствани екологични индикатори като ниска консумация на гориво и редуцирани нездравословни излъчвания, високата цена, късият пробег с едно зареждане и неналичието на инфраструктура в допълнение лимитират опцията за преход към електрически коли.

Индустрия с капацитет

Въпреки че настоящите данни не са оптимистични във връзка с зависимостта на стопанските системи към петрола, се следят и няколко позитивни трендове. Цената на акумулаторните акумулатори, употребявани в електрическите коли, е намаляла 5 пъти за последните седем години, а потенциалът на батериите се е нараснал. Бъдещо придвижване в тази тенденция обаче наподобява едва евентуално, в случай че цените на лития и кобалта, употребявани при производството на акумулаторните акумулатори, продължат да се усилват.

Противоречива е и държавната настройка към електрическите коли. Популяризирането на електрическите коли, даже да усъвършенства изискванията за живот в градовете, ощетява страната по три съществени посоки. От една страна, налозите върху електрическите коли са доста по-ниски, като по едно и също време с това може би най-значимо понижават държавните приходите от облагане с данък на горивата. От друга страна, понастоящем държавните дотации при пазаруването на електромобил съставляват една от главните предпоставки за търсенето на електрически коли в страни като Съединени американски щати.

С оглед на това, написа Financial Times, бъдещето на електрическите коли, а надлежно и на международната търговия с нефт занапред ще бъде решено, а съществени фактори в определянето му ще изиграят държавните политики и дебатите за качеството на живот, в частност този за чистотата на въздуха в огромните градове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР