Помощта за хотелиерите, настанили бежанци от войната в Украйна, регистрирани

...
Помощта за хотелиерите, настанили бежанци от войната в Украйна, регистрирани
Коментари Харесай

България ще търси възможност средствата за бежанците да са от европейския бюджет


" Помощта за хотелиерите, настанили бежанци от войната в Украйна, регистрирани като търсещи леговище у нас, в началото ще идва от бюджета на Министерството на туризма, а след това ще търсим опция да се покрият тези средства по линия на европейската взаимност, т.е. с финанси от европейския бюджет ". Това сподели пред БНР министърът на туризма Христо Проданов  Христо Проданов Христо Проданов е Магистър по Индустриален Мениджмън. Собственик и шеф на заведения за.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2468
Според него шансовете това да се случи са големи.

" Затова чакахме Директивата на Екологичен потенциал, за да можем да се съобразим с разпоредбите, които тя постанова. Една от точките в нея е тъкмо това, че се дава опция на страните, обезпечили заслон на бежанци, да могат да аплайват за средства ".

Министърът на туризма уточни, че предвидената от ведомството помощ е в границите на три месеца, а сумата зависи от това какъв брой хора ще имат потребност от тази протекция.

" Процедурата е отворена, непрекъснато в Щаба се получава информация за нови места за настаняване да бъдат приобщавани към този развой. Около 55 хиляди кревати има към този момент декларирани, като техният брой продължава да пораства ", посочи Проданов.

Той акцентира, че туристическият налог е локален и не се дефинира от страната, по тази причина общините могат самостоятелно да вземат решение дали да го понижат, или анулират за представителите на сектора, които настаняват бежанци.

По думите му настаняването в хотели и къщи за посетители на бягащите от войната в Украйна хора не е дълготраен вид, само че е единствен сега, допускащ бърза реакция, с цел да им бъде помогнато.

" Около 80% от хората, идващи от Украйна, заявяват предпочитание да се включат в трудовия пазар в България. Повечето са дами с деца, по тази причина би трябвало да им се обезпечи опция за детски градини за децата, с цел да могат те да работят ", сподели министърът.

Потенциала на полския и румънския туристически пазар Проданов дефинира като опция на изгубените съветски и украински.

" Зимният сезон в България до момента беше два пъти по-добър от предходната година ", посочи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР