Помощта ще се предоставя до навършване на 18-годишна възраст, а

...
Помощта ще се предоставя до навършване на 18-годишна възраст, а
Коментари Харесай

Децата без право на наследствена пенсия ще получават нова месечна семейна помощ

Помощта ще се дава до навършване на 18-годишна възраст, а в случай че детето учи - до довеждане докрай на приблизително обучение

Нов тип месечна помощ за деца без право на наследствена пенсия от умрял родител планува законопроектът за промени в Закона за фамилни помощи за деца, който беше утвърден от държавното управление. Предлаганите промени дават отговор на потребността за специфична отбрана и поддръжка на децата, които не се отглеждат от двамата си родители заради гибел в фамилията, се споделя в решението на Министерски съвет.

Новата месечна фамилна помощ ще се дава на другия родител или на настойника/попечителя, които отглеждат детето. Помощта ще се дава до навършване на 18-годишна възраст, а в случай че детето учи - до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст. Ако детето е приключило междинното си обучение преди навършване на 18-годишна възраст, помощта ще продължи да се дава до навършването й.

Предвижда се и опция за приемане на новата помощ от фамилиите на родственици и/или близки, при които е настанено дете, когато фамилията не получава месечна помощ за развъждането му според Закона за протекция на детето.

Новата помощ ще се дава от 2019 година, като ще се отпуска след рентабилен тест, а размерът й ще се дефинира годишно със закона за държавния бюджет. Помощта ще се отпуска за 12 месеца и ще може да се получава дружно с останалите типове фамилни помощи, само че няма да може да се получава дружно с лична пенсия на дете по Кодекса за обществено обезпечаване.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР